Μετά από 7 ώρες για το Τεχνικό Πρόγραμμα: Ήταν καθαρά θέμα επικοινωνιακής διαχείρισης ό,τι συνέβη χθες βράδυ

www_slon_pics / Pixabay
Μία μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν 7 ώρες και κανείςς δεν μπορεί με 100% βεβαιότητα να προσδιορίσει τι τελικά ισχύει και τι θα εφαρμοστεί όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα το 2021. Το μόνο βέβαιο ότι επρόκειτο για μία επί της ουσίας επικοινωνιακή πολιτική αναμέτρηση. 

Του Στρατή Μαζίδη

Στην ψηφοφορία ήρθαν τρεις προτάσεις. Η πρώτη ήταν της Δημοτικής Αρχής η οποία είχε επίσης την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και του Παρατηρητηρίου. Η δεύτερη ήταν των παρατάξεων της Νίκης, της Νέας Αρχής και της "Μία γενιά μπροστά". Η τρίτη ήταν της παράταξης "Αλλάζουμε".

Όπως φάνηκε εξαρχής υπήρχαν τρεις διαφορετικές στοχεύσεις. Η πρώτη ήταν ο δήμαρχος να πετύχει να ψηφιστεί η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής. Η δεύτερη ήταν των τριών, αλλά επί της ουσίας των δύο παρατάξεων για να καταγάγουν μία επικοινωνιακή πολιτική νίκη μπλοκάροντας όμως ταυτόχρονα τη Δημοτική Αρχή. Η τρίτη ήταν του κ. Μυλωνάκη ο οποίος ήθελε να ψηφιστεί η δική του πρόταση χωρίς να υιοθετηθεί από τη Δημοτική Αρχή όπως επεδίωκε πέρυσι.

Αφού καταναλώθηκε περίπου μία ώρα ως προς το πώς πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία, τελικά ο δήμαρχος αποφάσισε να ενσωματώσει την πρόταση των "Αλλάζουμε" στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής. Το αν αυτό μπορούσε να γίνει διαδικαστικά ή όχι είναι κάτι το οποίο δεν ξεκαθάρισε εχθές ούτε από τα υπηρεσιακά στελέχη που τοποθετήθηκαν κατά τη συνεδρίαση και ρωτήθηκαν σχετικά. Η μόνη διαφορά σε σχέση με πέρυσι, όταν τότε είχε αρνηθεί να το πράξει κατά τη συνεδρίαση, ήταν ότι χθες οι προτάσεις Μυλωνάκη είχαν το ok των υπηρεσιών, ενώ πέρυσι όχι.

Ωστόσο αυτό προκάλεσε την πρωτοφανή έκρηξη του κ. Μυλωνάκη ο οποίος μίλησε για κλοπή και πνευματική περιουσία! Είναι προφανές ότι περίπτωση κλοπής δεν υπήρχε καθώς ο Δήμαρχος ανέφερε δημόσια από μικροφώνου ότι υιοθετεί πλήρως τις προτάσεις της παράταξής του Γιάννη Μυλωνάκη.  

Το παράδοξο είναι ότι πέρσι είχε ζητήσει το ακριβώς αντίθετο, ήτοι την ενσωμάτωση των προτάσεων της παράταξής του στον προϋπολογισμό. Επίσης όταν θέτεις δημόσια μια πρόταση δεν το πράττεις αυτό με σκοπό να υλοποιηθεί; Διότι ακόμη κι αν ο Δήμαρχος έπραττε το θέλημα του επικεφαλής των "Αλλάζουμε", τότε με το χθεσινό του σκεπτικό, πάλι κλοπή θα είχαμε.

Επίσης και αυτό επισημάνθηκε από το Δήμαρχο δεν τίθεται θέμα κλοπής διότι αμφότερες οι δύο προτάσεις της αντιπολίτευσης στηρίχτηκαν ως επί το πλείστον στην έτοιμη δουλειά των υπηρεσιών του Δήμου που συνέταξαν το τεχνικό πρόγραμμα, τον προϋπολογισμό και την εισήγηση. 

Ίσως τελικά η τοποθέτηση του Ανδρέα Γκιζιώτη ως προς το προκείμενο να ήταν η σωστή, ότι δηλαδή το θέμα ήταν ποιος θα φανεί ότι ψηφίζει ποιον. Ο δήμαρχος ήθελε να ενσωματώσει τις προτάσεις Μυλωνάκη στη δική του εισήγηση για να αποφύγει την καταψήφιση της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών, ο κ. Μυλωνάκης ήθελε να μην απορροφηθεί η πρόταση του αλλά να ψηφιστεί αυτόνομη ως είχε. 

Γενικώς η παράταξη των "Αλλάζουμε" φάνηκε ότι κατά τη φετινή όλη διαδικασία στο θέμα του προϋπολογισμού πωςς είχε κάποια ζητήματα, ενώ γενικώς, τους τελευταίους μήνες αφήνεται η εντύπωση πως ίσως κάτι συμβαίνει [ίσως και όχι]. Για παράδειγμα ο επικεφαλής είχε αποχωρήσει από την επίμαχη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής επικαλούμενος διαδικαστικά θέματα και αποφεύγοντας να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Αν πράγματι νομικά δεν υπάρχει κάποιο κόλλημα ως προς τις διαδικασίες, κάποιος άλλος στη θέση του κ. Μυλωνάκη θα πανηγύριζε την εξέλιξη και έχοντας μάλιστα άνετα προβλέψει τα γεγονότα θα είχε ήδη έτοιμη τη σχετική πανηγυρική ανακοίνωση αφού η δημοτική αρχή θα είχε παρεκκλίνει της γραμμής της επιλέγοντας την πρότασή του, διότι αυτή είναι η ουσία, το να ψηφιστεί το περιεχόμενο των προτάσεων και όχι το πως.

Τελικώς η πρόταση των τριών παρατάξεων έλαβε 14 ψήφους, της Δημοτικής Αρχής 11 ψήφους και της παράταξης "Αλλάζουμε" 5 ψήφους. Το Φυσάει Κόντρα και η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισαν αρνητικά. Στη δεύτερη ψηφοφορία όπου προκρίθηκαν οι δύο προτάσεις με τις περισσότερες έλαβαν τον ίδιο αριθμό ψήφων. Αξίζει όμως να σημειωθεί η διαφοροποίηση στις ψήφους της παράταξης "Αλλάζουμε" καθώς οι κ. Μυλωνάκης και Διακογιάννης ψήφισαν όχι ενώ ο Γιάννης Λογοθέτης καθώς επίσης και οι Κώστας Κρητικίδης και Άννα Γάκη που προέρχονται από τη συνεργαζόμενη Συμμαχία Ευθύνης απείχαν και αυτό ενδεχομένως να έχει την ιδιαίτερη σημασία του.

Το αν τελικά θα ισχύσει ή όχι το τεχνικό πρόγραμμα των τριών παρατάξεων είναι κάτι που απομένει να φανεί στην πράξη καθώς στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς αναφέρθηκε στο νόμο 4623 και το άρθρο 8. Εκεί διαβάζουμε τα εξής:

 2. Το άρθρο 268Α του ν. 3852/2010 τροποποιείται ως εξής:

«Άρθρο 268Α

Συζήτηση και ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος Περιφερειών

Η συζήτηση και η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος των περιφερειών πραγματοποιείται σύμφωνα με το σχέδιο της εκτελεστικής επιτροπής και τις τυχόν εναλλακτικές προτάσεις που κατατίθενται από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Οι τυχόν εναλλακτικές προτάσεις συνοδεύονται από εισήγηση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας της περιφέρειας. Κατά τη σύνταξη των προτάσεων από τις ενδιαφερόμενες παρατάξεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου παρέχουν κάθε σχετικό στοιχείο. Η πρόταση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του περιφερειακού συμβουλίου συνιστά και το εγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα. Αν καμία πρόταση δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του περιφερειακού συμβουλίου, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων και θεωρείται εγκεκριμένη η πρόταση που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους επί των παρόντων».  [https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/n-4623-2019/arthro-8-nomos-4623-2019-tehniko-programma-dimon-kai?fbclid=IwAR1y9RIGqAQDnVUlRAn29ZZ6ChjJDzl7EwCp0RrDEPZ99CUDtNGeqK7fLqo]


Αν αντιλαμβάνεται κανείς σωστά, ο δήμαρχος προφανώς εννοούσε ότι αφού οι εναλλακτικές προτάσεις δε συνοδεύονταν από εισήγηση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας τότε απομένει μόνο αυτή της δημοτικής αρχής η οποία και θα εφαρμοστεί. Οψόμεθα...


Περί πολιτικής, δημοκρατίας και συνεργασίας

Αρκετά ειπώθηκαν επίσης ως προς το θέμα του ισχύοντος εκλογικού νόμου, τις ανάγκες περί συνεργασίας και της δημοκρατίας εν γένει. Εδώ θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το ουσιαστικό πρόβλημα του Δημοτικού μας συμβουλίου είναι ως επί το πλείστον προσωπικό. Πρωτίστως του κ. Σταθόπουλου γιατί ακόμα δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι έχασε με πολύ μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλο τον οποίο είχε επιλέξει. Αρνείται να αναγνώσει και τα υπόλοιπα μηνύματα της εκλογικής αναμέτρησης του 2019 όπως ότι έλαβε λιγότερες ψήφους τον πρώτο γύρο σε σχέση με το 2014 ενώ είχε διοικήσει 5 χρόνια ενώ στο γειτονικό Χαλάνδρι ο εξ ίσου [και πιο] αριστερός Δήμαρχος διπλασίασε τις ψήφους του, και δευτερευόντως του κ. Οικονόμου πού ωθήθηκε από ορισμένους να εμπλακεί στα τοπικά πολιτικά πράγματα με διάφορες υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν οδηγούμενος κι αυτός σε μια πραγματικότητα που δε θέλει να αποδεχθεί κι ενώ πρόκειται για έναν άνθρωπο με γνώσεις, μεθοδικό κι εργατικό.

Η αποστροφή του δημάρχου περί μετατροπής του κ. Οικονόμου σε "ουρά" του Γιάννη Σταθοπούλου μπορεί να είναι μία extreme έκφραση ωστόσο στο υπόλοιπο σκεπτικό της μάλλον στέκει αφού είναι ευδιάκριτη η συνεργασία μιας παράταξης [με διακριτά δεξιά χαρακτηριστικά κατά την προεκλογική περίοδο και η οποία ταυτιζόταν με ένα κόμμα το οποίο καταδίκαζε τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ επειδή θα προκαλούσε μπάχαλο στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης] με την παράταξη η οποία εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αγία Παρασκευή.

Ο κ. Οικονόμου απαντώντας στο Δήμαρχο ανέφερε ότι εδώ είμαστε ως αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν όμως πραγματικά υπάρχει ένας ανταγωνισμός ως προς το ποιος έχει τις πιο πολλές προσβάσεις στη Νέα Δημοκρατία ή ποιος θα φέρει τους πιο πολλούς κι ονομαστούς νεοδημοκράτες στις συγκεντρώσεις του τότε το κομματικό στοιχείο ήταν και παραμένει κυρίαρχο. Άλλωστε η ανακοίνωση του κ. Οικονόμου τη δεύτερη Κυριακή περί του ποιον να ψηφίσουμε οι δημότες, ήταν καθαρά κομματική και κατά πολλούς πιέστηκε αφόρητα από τη ΝΔ για να το πράξει και το έπραξε. Άρα για ποια αυτοδιοίκηση μιλάμε; 

Τις αναφορές του κ. Μυλωνάκη κατά των κομμάτων, θα είχε ενδιαφέρον αν τις ακούγαμε την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ λάμβανε 40% και όχι 5%.

Αναφορά υπήρξε επίσης και ως προς τα ποσοστά και τον αριθμό των εδρών. Πολύ σωστά επισημάνθηκε στον Βασίλη Ζορμπά ότι η παράταξη του πήρε μόλις 27% την πρώτη Κυριακή παρά το γεγονός ότι πρώτευσε. Ωστόσο 32% έλαβε ο Βασίλης Γιαννακόπουλος το 2006 όντας δεύτερος την πρώτη Κυριακή αλλά διοίκησε με 16 έδρες σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο με μικρότερο αριθμό εδρών. Με 25% μπήκε στο δεύτερο γύρο το 2010 σχεδόν τρίτος ο Βασίλης Ζορμπάς αλλά είχε 20 έδρες. Με 29% και αρκετά πίσω από τον πρώτο το 2014 ο Γιάννης Σταθόπουλος εξέλεξε 20 δημοτικούς συμβούλους. Αν λοιπόν όλοι αυτοί που μιλούν σήμερα για αίσθημα δημοκρατίας και αναλογικότητας το πίστευαν πραγματικά, τότε οι ίδιοι από τότε αισθανόμενοι άσχημα που έλαβαν τόσες πολλές έδρες ενώ αποτελούσαν ένα μικρό κομμάτι της πόλης, θα έσπευδαν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση όχι μερικών αλλά όλων για να είναι εντάξει μέσα τους με τη συνείδησή τους. Και εδώ για να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας, ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε αναγωγή του αριθμού των ψηφοφόρων ως ποσοστό επί του πληθυσμού των κατοίκων για να αντιληφθούν ορισμένοι την πραγματική του δύναμη και να προβληματιστούν για αυτό. 

Κι αν αφού τονίζαν κατά τη συνεδρίαση ότι αυτός είναι ο νόμος και άρα πρέπει με αυτόν να πάμε όσον αφορά το θέμα της κατανομής των εδρών και του σχεδόν εξ αναγκαστικού πνεύματος συνεργασίας, τότε ομοίως πρέπει να δεχτούμε ότι αυτός ο νόμος είναι επίσης που δίνει το δικαίωμα σε κάποιον που παίρνει 20%-25%-30% την πρώτη Κυριακή, να εκλεγεί δήμαρχος μια εβδομάδα αργότερα και συνεπώς αυτός να διοικήσει με βάση το πρόγραμμά του.

Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Κώστα Κρητικίδη απαντώντας στο ερώτημα γιατί η παράταξη των "Αλλάζουμε" δεν συνέπραξε με τις άλλες τρεις παρατάξεις υποστηρίζοντας ότι δε θα ήταν fair για μια δημοτική αρχή η οποία εξελέγη από τους δημότες για να διοικήσει το δήμο. 

Έπειτα αν υπήρχε συνεργατική διάθεση, δε θα κατατίθεντο οι προτάσεις στο παρά πέντε αλλά αρκετές ημέρες πριν ώστε να υπάρχει χρόνος να έρθει μια πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πάντως στη Δημοτική Αρχή πρέπει να προβληματιστούν όταν οι υπηρεσίες είναι σε ανοικτή επικοινωνία με άλλες παρατάξεις για προτάσεις που θα κατατεθούν ενάντια στη δική τους εισήγηση [οξύμωρο] και δεν το γνωρίζουν.

Παρενόχληση ή παρεμπόδιση;

Στα τέλη του 2018 ήμασταν εμείς που γράφαμε ότι "ο Ζορμπάς στηρίζει Σταθόπουλο" αφού θα μπορούσε σε συνεννόηση με τους ανεξάρτητους να μπλοκάρουν την ψήφιση του προϋπολογισμού καθώς η τότε Δημοτική Αρχή είχε απωλέσει την πλειοψηφία κι όλα αυτά έξι μήνες πριν τις εκλογές. 

Ο Βασίλης Ζορμπάς και η παράταξή του μπορεί να ήταν πιεστικοί, εκνευριστικοί, άκομψοι, ό,τι θέλετε πείτε, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν παρεμπόδιζαν ούτε τη λειτουργία του Δήμου ούτε των Νομικών Προσώπων. Όπως δεν το έκαναν κι οι άλλες παρατάξεις ή οι ανεξάρτητοι.

Αυτό ο τ. Δήμαρχος, παρά την όποια πικρία του, θα έπρεπε να το συνεκτιμήσει, διότι εκτός του ότι θα μπορούσε κάποιος να κάνει λόγο για δημοκρατικό πραξικόπημα, το μπλοκάρισμα της λειτουργίας του Δήμου, πιθανότατα θα βλάψει τον πολιτικό του εχθρό, αλλά εμείς θα το πληρώσουμε.

Άραγε υπάρχουν ή όχι όρια; Οι δημότες πάντως δεν είμαστε ούτε έπαθλο ούτε διακύβευμα προσωπικών υποθέσεων.

Η ουσία είναι μία

Ωστόσο όπως είχαμε γράψει ήδη την επόμενη της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, ελάχιστη σημασία έχει και πολύ λίγοι ασχολούνται ως προς το ποιος ψήφισε τον προϋπολογισμό ή το ποια πρόταση πέρασε και ποια όχι. Γιατί πάρα πολύ απλά όπως επισήμανε και ο Ανδρέας Γκιζιώτης, είτε ψηφιστεί το ένα είτε το δύο ή το τρία, αυτά δε θα αλλάξουν το πρωί την πραγματικότητα των δημοτών.

Το ερώτημα είναι το εξής. Έργα τα οποία μνημονεύονται και μεταφέρονται από τον έναν προϋπολογισμό στον άλλον που έχει τόσο ανάγκη η πόλη μπορούν κάποια στιγμή να υλοποιηθούν για να γίνει η ζωή μας καλύτερη; Και όταν αυτά γίνονται όπως η πεζοδρόμηση της πλατείας είμαστε αποφασισμένοι να τα υποστηρίξουμε για να δείξουμε ότι σεβόμαστε τόσο τους δημότες μας όσο και τα χρήματα που δαπανήθηκαν;

Εμάς στο τέλος της ημέρας δε μας ενδιαφέρει η νίκη του Α ή το Β στα σημεία αλλά αν αυτά που περιγράφονται μέσα σε αριθμούς, κωδικούς, κουτάκια και νούμερα μπορούν να μετουσιωθούν σε πράξη προς όφελος.

Οι δημότες θέλουμε για παράδειγμα να ολοκληρωθεί το κολυμβητήριο και είναι θετικό να βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο ως προς αυτό, μας ενδιαφέρει όχι μόνο να γίνεται πεζοδρόμιο αλλά και να μπορούμε να περπατήσουμε πάνω σε αυτά, θέλουμε να πηγαίνουμε για παράδειγμα στο ΚΕΠ και να μη βλέπουμε μέσα, όπως διαβάσαμε σε πρόσφατη ανάρτηση, τέσσερις να κάθονται και να διώχνουν τους ανθρώπους ζητώντας να πάνε με ραντεβού για ένα απλό όμοιο υπογραφής.

Πρέπει κάποια στιγμή και η πολιτική αντιπαράθεση να ξεφύγει από τα ξύλινα πλαίσια, τις νίκες στα σημεία και τα προσωπικά ή παραταξιακά προβλήματα του καθενός γιατί πάρα πολύ απλά υπάρχουμε και εμείς οι υπόλοιποι και πρέπει κάποιος να μας ακούσει. Όπως τα προσωπικά τα δικά μας αφορούν μόνο εμάς, ομοίως και των άλλων δε μας απασχολούν.

Πάντως όσο κι αν τρώγονται, μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν. Δεν μπορεί να ζήσει ο ένας χωρίς τον άλλο εκεί μέσα.

Και για να μην κλείσουμε μουντά και μίζερα, ήταν πολύ χαριτωμένο να ακούς κατά τη συνεδρίαση τα μικρά παιδιά αντιδημάρχου να ζητούν τον πατέρα τους, να βλέπεις μια γάτα να περνά μπροστά από την κάμερα δημοτικής συμβούλου, να ακούς μία φιλόλογο να λέει ότι επίτηδες είναι εκτός θέματος και τέλος να βλέπεις ότι ένας κουμουνιστής έχει στολίσει χριστουγεννιάτικο δέντρο! 

Καλά Χριστούγεννα κι υγεία! Όλα τα άλλα βρίσκονται...

Νεότερη Παλαιότερη