Αναγνωριστικό πρώτο ημίχρονο μετά την επιστροφή της μελέτης της ανάπλασης στον Αη Γιάννη

plateiaAiGianniΌσοι περιμέναμε μια έντονη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη κατά τη διαδικασία των δηλώσεων - ερωτήσεων σχετικά με την είδηση της επιστροφής από την Περιφέρεια Αττικής της μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας στον Αγιο Ιωάννη, μάλλον διαψευστήκαμε, ωστόσο εντοπίσαμε κάποια ενδιαφέροντα σημεία.


Του Στρατή Μαζίδη


Καταρχήν ο τ. Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος, δεν έκανε καμία σχετική νύξη μολονότι σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο έγραψε για "κακοστημένο σίριαλ" και "παραμύθι χωρίς δράκο". Ούτε υπήρξε κάποιος εκνευρισμός στο ύφος του όπως άλλες φορές. Ωστόσο σχετική ερώτηση ως προς την εξέλιξη και το βαθύτερο νόημά της έκανε ο επικεφαλής της Νέας Αρχής, κ. Οικονόμου ενώ ο Γιάννης Μυλωνάκης απευθυνόμενος στον τ. Δήμαρχο και την ανάρτησή του του ζήτησε διευκρινίσεις ως προς τις αναφορές περί παραμυθιών κι αν θεωρεί σκηνοθετημένη την εξέλιξη.


Ο τ. Δήμαρχος παρά τις παραπάνω αναφορές, απήντησε ότι δεν αφήνει μομφή για κανέναν ή τα στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας. Ωστόσο ποιος σκηνοθετεί ένα "κακοστημένο σίριαλ" και πως αυτό μπορεί να διαδραματιστεί χωρίς ηθοποιούς σε όλους τους αναγκαίους ρόλους, ειδικά αυτούς που απέρριψαν την πρόταση χρηματοδότησης;


Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς παρέπεμψε το θέμα για την προσεχή Παρασκευή και τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής όπου ζήτησε, αν είναι δυνατό, να υπάρχει ζωντανή μετάδοσή της ώστε όποιος επιθυμεί, να την παρακολουθήσει.


Ως μερικές πρώτες σκέψεις και εν αναμονή της Παρασκευής, κράτησα τα εξής, τη μη αναφορά του τ. Δημάρχου μολονότι είχε σηκώσει τους τόνους στο διαδίκτυο και το γεγονός πως μια υπηρεσία ενός μεγάλου φορέα, όπως η Περιφέρεια που έχει χρηματοδοτήσει και πρόκειται να το κάνει και σε επόμενα έργα στην πόλη στο προσεχές μέλλον, η οποία δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις ενός δήμου, είναι δυνατό να γεμίζει μια επιστολή με εκτενείς παρατηρήσεις και ελλείψεις δίχως βάση όταν διακυβεύεται δημόσιο χρήμα; Είχαν λόγο να απορρίψουν την πρόταση όταν μάλιστα έχουν εγκρίνει κι άλλα έργα στην πόλη μας ενώ υπήρχε το πράσινο φως του κ. Πατούλη;


Η Περιφέρεια ίσως να μην είναι ελεγκτικός οργανισμός, ωστόσο ως χρηματοδότης αλλά και εκτελούσα η ίδια σειρά τεχνικών έργων, διαθέτει μεγάλη εμπειρία, στελέχη με γνώση και σίγουρα τα συμπεράσματά της δεν περνούν απαρατήρητα. Ήδη η παράταξη της συμπολίτευσης έκανε λόγο σε σχετική ανακοίνωση για πρακτικά μη μελέτη.


Εν κατακλείδι, η ουσία είναι πως αν η μελέτη υπήρξε πλήρης, η υπεύθυνη υπηρεσία της Περιφέρειας δε θα επέστρεφε πίσω το φάκελο. Το ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή ζήτησε χρηματοδότηση για ένα ακριβό έργο, μάλλον υπεράνω των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου Αγίας Παρασκευής στην τρέχουσα περίοδο, δεν είναι μεμπτό. Κάθε άλλο, αν σκεφτούμε ότι υπήρξε αντίθετη στη φιλοσοφία του έργου και το κόστος του. Το μόνο στο οποίο μπορούμε να την ελέγξουμε, είναι γιατί δεν κινήθηκε νωρίτερα προς αυτήν την κατεύθυνση να ζητήσει χρηματοδότηση. Άλλωστε κερδισμένη θα έβγαινε. Είτε θα την πετύχαινε βγαίνοντας από πάνω, είτε, όπως συνέβη, το έργο θα κρινόταν απορριπτέο παρέχοντάς της επιπλέον επιχειρήματα στο δρόμο για την ακύρωση της σύμβασης. Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία, η οποία είναι ότι την ελλειπή, όπως τη χαρακτήρισε η Περιφέρεια και δίχως καμία αντίκρουση στη συνεδρίαση για αυτό, μελέτη, την κληρονόμησε από τους προκατόχους της.

Νεότερη Παλαιότερη