Κτηματολόγιο: 560.000 mails «έφυγαν» για την ανάρτηση της Αθήνας

kompiter

Μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους  από την Ελληνικό Κτηματολόγιο και την ΑΑΔΕ, μέσω taxisnet θα λάβουν οι 560.000 ιδιοκτήτες, που καλούνται να κατοχυρώσουν την περιουσία τους στην ανάρτηση της Αθήνας.

Από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει η ανάρτηση για τα ακίνητα του Δήμου της Αθήνας, δηλαδή η τελευταία φάση της κτηματογράφησης, κατά την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων ασκούν τον τελικό έλεγχο για την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας.

Η διαδικασία αφορά περισσότερους από 560.000 πολίτες με ακίνητα στα όρια του Δήμου Αθηναίων, ενώ οι  δηλώσεις που έχουν υποβληθεί  αφορούν σε 726.951 ακίνητα και περίπου 1.300.000 ιδιοκτησιακά  δικαιώματα.

Η Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοίνωσε ότι στην ανάρτηση για το Δήμο της Αθήνας πρώτη φορά όλη η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά και παρουσίασε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες για να κατοχυρώσουν την περιουσία τους. Δείτε εδώ στο ecopress

Ψηφιακά και εξ αποστάσεως

Ο Γιώργος Δημητρίου, εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας που υλοποιεί το έργο του Κτηματολογίου της Αθήνας τονίζει ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών, για  να κερδηθεί χρόνος, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιάγραμμα της κτηματογράφησης αλλά και για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού έχουν ληφθεί πρόνοιες και μέτρα,  ώστε η διαδικασία να γίνει κατά βάση ψηφιακά και εξ αποστάσεως.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες  η μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων  από την Ελληνικό Κτηματολόγιο και την ΑΑΔΕ, μέσω taxisnet προς τους ιδιοκτήτες.

Παράλληλα ξεκινάνε και οι ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες από το γραφείο Κτηματογράφησης Αθήνας.  Οι ειδοποιήσεις αυτές θα γίνουν με επιστολή,  σε όσους είχαν δηλώσει διεύθυνση κατοικίας και με ηλεκτρονικό μήνυμα,  σε όσους είχαν δηλώσει τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους στην προηγούμενη φάση της κτηματογράφησης της Αθήνας το 2008. Πάντως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου, μόλις ένας στους πέντε ιδιοκτήτες έλεγξε και επικαιροποίησε τα στοιχεία που δήλωσε το 2008 πληρώνοντας τότε 35 ευρώ ανά δικαίωμα

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και από την αποστολή των μηνυμάτων της ΑΑΔΕ είναι πιθανόν να φτάσει  σε πολίτες  το μήνυμα για την κτηματογράφηση της Αθήνας, χωρίς να διαθέτουν ακίνητο στο Δήμο της Αθήνας, οπότε θα πρέπει να το αγνοήσουν.

Παράλληλα όμως, επισημαίνεται αρμοδίως ότι  είναι πιθανόν,  σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν ακίνητο στο Δήμο της Αθήνας, ιδίως σε αυτούς που δεν έχουν επικαιροποιήσει κανένα από τα στοιχεία τους, τα οποία στο μεταξύ έχουν αλλάξει  να μην φτάσει από καμία πηγή  mail ούτε επιστολή ειδοποίησης τους. Σε αυτή την περίπτωση οι  ίδιοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να φροντίσουν να συμμετέχουν στη διαδικασία της ανάρτησης, ελέγχοντας και διορθώνοντας ένα χρειάζεται τα στοιχεία καταχώρησης του ακινήτου τους, για να κατοχυρώσουν την περιουσία τους.

Προκαθορισμένο ραντεβού

Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι  το Γραφείο Κτηματογράφησης – που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι – δεν θα είναι ανοιχτό για το κοινό με τη μορφή που ήταν έως τώρα. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας, τόσο η πρόσβαση του κοινού όσο και οι συναλλαγές θα γίνονται έπειτα από προκαθορισμένο ραντεβού, το οποίο θα κλείνεται ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία. Για το σκοπό αυτό από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου θα λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο, με 10 γραμμές για την εξυπηρέτηση του κοινού, ενώ  το Γραφείο Κτηματογράφησης θα έχει «εφεδρικό» ρόλο για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα

Το μήνυμα που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες  στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους  από την Ελληνικό Κτηματολόγιο και την ΑΑΔΕ, μέσω taxisnet  αναφέρει  τα ακόλουθα:

«Ελληνικό Κτηματολόγιο – Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε)

Αποδέκτης: ……………  , Username: ………………………….

Αγαπητέ/ή ιδιοκτήτη/ιδιοκτήτρια
Εάν είστε κάτοχος ακίνητης ιδιοκτησίας στο Δήμο της Αθήνας, την 1η Ιουνίου 2020 ξεκινάει η Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για ακίνητα εντός του Δήμου της Αθήνας, μέσω της οποίας, μέχρι την 3η Αυγούστου 2020, (ή την 1η Οκτωβρίου 2020 αν είστε κάτοικος εξωτερικού) μπορείτε να ελέγξετε, να επιβεβαιώσετε ή να διορθώσετε την καταγραφή της ιδιοκτησίας σας στο Κτηματολόγιο, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.
Για να συμμετέχετε στη διαδικασία είναι απαραίτητο να προβείτε στην επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας σας μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Στη συνέχεια, αφού επισκεφθείτε το σύνδεσμο

http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspx

θα ενημερωθείτε για το πώς έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα τα ακίνητά σας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δείτε και να ελέγξετε:

  • Την περιγραφή των ακινήτων σας και τη νομική πληροφορία τους (Κτηματολογικός Πίνακας)
  • Τα όρια των γεωτεμαχίων σας (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

Εάν συμφωνείτε με τα κτηματολογικά στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβείτε σε άλλη ενέργεια.
Εάν δεν συμφωνείτε με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχετε δικαίωμα να υποβάλετε αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων (μέχρι την 3η Αυγούστου 2020 – ή την 1η Οκτωβρίου 2020 εάν είστε κάτοικος εξωτερικού), ηλεκτρονικά μέσω του «E- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε το 2100 10 10 10 (καθημερινές 9.00 -17.00)

Εάν δεν είστε κάτοχος ακίνητης ιδιοκτησίας στο Δήμο της Αθήνας, αγνοείστε αυτό το μήνυμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα που σας στέλνουμε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εφόσον δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας, περιλαμβάνει στο πάνω μέρος του το όνομά σας και το όνομα χρήστη (Username). Εάν λάβετε μήνυμα που αναφέρει ότι προέρχεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων χωρίς να περιέχει τα στοιχεία αυτά και δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας μήνυμα, να το διαγράψετε μια και θα είναι πλαστό και πιθανώς να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο».

15 ερωτήσεις – απαντήσεις

Σε ρεπορτάζ του Προκόπη Γιόγιακα στην εφημερίδα «Τα  Νέα» παρουσιάζονται 15 ερωτήσεις – απαντήσεις με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για την ανάρτηση οι ιδιοκτήτες προκειμένου να διασφαλίσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Πόσο κοστίζει η διόρθωση;

Σε αυτή τη φάση αρκεί μια πλήρης αίτηση κόστους 5 ευρώ. Τυχόν αμέλεια ή παράλειψη θα έχει ως συνέπεια οι απαιτούμενες διορθώσεις στο επόμενο στάδιο του Κτηματολογίου να γίνουν μέσω της δικαστικής οδού με πολλαπλάσιο κόστος και χρονική καθυστέρηση.

Ποιες περιοχές ακολουθούν μετά τον Δήμο Αθηναίων;

Μέσα στο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί ανάρτηση σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων: Κιλκίς, Ημαθίας, Λάρισας, Εύβοιας και Βοιωτίας.

Πώς ενημερώνομαι για το ακίνητό μου;

Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών Taxisnet, αλλά προσοχή: μόνο μέχρι τη λήξη της ανάρτησης. Οι ιδιοκτήτες θα λάβουν φάκελο με το σχετικό υλικό στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει. Οσοι δικαιούχοι έχουν δηλώσει το ακίνητό τους και δεν βρίσκουν τα στοιχεία τους, θα πρέπει να επικοινωνούν με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης.

Πόσα αρχεία θα βρείτε για κάθε ακίνητο;

Δύο: το πρώτο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα. Περιλαμβάνει τα προσωπικά σας στοιχεία, τα στοιχεία των τίτλων, του δικαιώματος (π.χ. πλήρης/ψιλή κυριότητα, επικαρπία) και του ποσοστού σας. Επίσης περιλαμβάνει πληροφορίες συνιδιοκτητών, βαρών και διεκδικήσεων. Το δεύτερο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος. Πρόκειται για απόσπασμα χάρτη, στο οποίο φαίνονται η θέση, το σχήμα και τα όρια του ακινήτου σας. Επίσης αναγράφονται το εμβαδόν του ακινήτου και η «αποδεκτή απόκλιση».

Ποια θεωρούνται σοβαρά σφάλματα;

Πρόκειται για περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται η ιδιοκτησία που δηλώσατε, υπάρχουν σφάλματα τα οποία αφορούν τα γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου(π.χ. εμβαδόν, όρια ιδιοκτησίας) είτε γίνεται αντικατάσταση (εκτοπισμός) δικαιωμάτων άλλου δικαιούχου (πλήρους/ψιλής κυριότητας, επικαρπίας). Παράδειγμα: έχετε υποβάλει δήλωση για ένα ακίνητο αλλά δεν εμφανίζεται στο όνομά σας (δεν σας αναγνωρίστηκε η κυριότητα ή ποσοστό αυτής). Η ιδιοκτησία βρίσκεται σε άλλη θέση ή δεν έχουν συμπεριληφθεί όλοι οι συνιδιοκτήτες του ακινήτου.

Αν δεν έχω δηλώσει ένα ακίνητο, μπορώ να το κάνω στην ανάρτηση;

Μπορείτε, υπό προϋποθέσεις

Θέλω να υποβάλω συμπληρωματικά στη δήλωσή μου κάποιο έγγραφο που εκκρεμεί;

Σε αυτή την περίπτωση, συμπληρώνετε την Αίτηση Κατάθεσης Συμπληρωματικών Στοιχείων (π.χ. πιστοποιητικό μεταγραφής του συμβολαίου σας).

Πώς θα ενημερωθώ για το αποτέλεσμα της αίτησής μου;

Θα ενημερωθείτε μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου.

Από την αποδοχή της αίτησής μου επηρεάζονται και άλλοι δικαιούχοι;

Το Γραφείο Κτηματογράφησης ενημερώνει, με σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα (ή με άλλον πρόσφορο τρόπο), όλους όσοι επηρεάζονται (θιγόμενοι) από τις διορθώσεις.

Τι πρέπει να κάνω αν λάβω ειδοποίηση ως θιγόμενος;

Εχετε προθεσμία 30 ημερών: να δηλώσετε αν συμφωνείτε με την προτεινόμενη διόρθωση. Αν διαφωνείτε θα πρέπει να υποβάλετε τη διαφωνία σας αναλυτικά προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που τη θεμελιώνουν.

Τι ακολουθεί μετά;

Το Γραφείο Κτηματογράφησης διαβιβάζει ολόκληρο τον φάκελο σε αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

Μπορώ να εμφανιστώ ενώπιον της Επιτροπής;

Δεν προβλέπεται, παρά μόνο αν προσκληθείτε. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσκομίζονται όλα τα έγγραφα που θεμελιώνουν την αντίρρηση.

Μπορώ να δω την ηλεκτρονική ανάρτηση όλων των ακινήτων μου;

Ναι. Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα στοιχεία της ανάρτησης που σας αφορούν.

Τι αλλάζει στη διαδικασία δήλωσης ιδιοκτησίας μετά την ανάρτηση;

Μετά την ανάρτηση, σε κάθε συναλλαγή που αφορά τα ακίνητα της περιοχής (π.χ. σύνταξη συμβολαίων, καταχώριση στο Υποθηκοφυλακείο) είναι υποχρεωτική η επισύναψη Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου, το οποίο εκδίδεται από το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν σχετικής αίτησης.

Τι γίνεται στην περίπτωση που αποκτήσω νέα δικαιώματα στην περιοχή όπου γίνεται ανάρτηση;

Θα πρέπει: Α) να απευθυνθείτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης προκειμένου να γίνει: Ελεγχος της δήλωσης. Υπολογισμός του τέλους. Εκτύπωση του Εντυπου Πάγιου Τέλους Κτηματογράφησης. Εκτύπωση του Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου. Β) Να καταβάλετε το τέλος κτηματογράφησης στην τράπεζα. Γ) Να υποβάλετε σχετικά έγγραφα στο Υποθηκοφυλακείο και εκείνο με τη σειρά του στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

ecopress.gr

Νεότερη Παλαιότερη