Διαχειριστικός προϋπολογισμός με ανατροπές πολιτικών δεδομένων κι έναν κίνδυνο

kolymvitirio1Ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγίας Παρασκευής για το 2020 σε μια βραδιά η οποία κύλησε ηπιότερα του αναμενομένου, πλην όμως από χθες υπάρχουν νέα δεδομένα. Όσον αφορά τη χθεσινή συζήτηση, χωρίζεται σε δύο μέρη: το οικονομικό και το πολιτικό.


Του Στρατή Μαζίδη


Στα οικονομικά έχουμε έναν καθαρά διαχειριστικό / διεκπεραιωτικό προϋπολογισμό για το 2020. Ακούσαμε βέβαια δαπάνες οι οποίες μας ξενίζουν, όπως πχ η κληρονομηθείσα απευθείας ανάθεση δύο ημέρες πριν την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής για τη διετή συντήρηση της ιστοσελίδας του Δήμου με ποσό που ξεπερνά τις € 10.000,00 το έτος! Μάθαμε επίσης για κωδικούς που ξεπερνούν τις € 60.000,00 για υπολογιστές και πλησιάζουν τις € 30.000,00 για φωτοτυπικά μηχανήματα! Στα σχετικά ερωτήματα του επικεφαλής της παράταξης "Αλλάζουμε", Γιάννη Μυλωνάκη τα αρμόδια στελέχη της υπηρεσίας δε γνώριζαν να απαντήσουν και να αιτιολογήσουν τα συγκεκριμένα υψηλά ποσά.


Το πιο βασικό όμως είναι ότι απουσιάζει ο κωδικός για το κολυμβητήριο στη Μακεδονίας. Εκτός τούτου ακούστηκε πως ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς συζητά την περίπτωση του κοινού κολυμβητηρίου με το Χολαργό. Δυστυχώς λόγω της πολύ κακής μετάδοσης για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο Βασίλης Ζορμπάς τοποθετήθηκε απέναντι σε αυτές τις επισημάνσεις των κ.κ. Σταθόπουλου και Οικονόμου.


Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε ότι η υιοθέτηση της υλοποίησης της πρότασης του Γιώργου Καράμπελα αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Βασίλη Ζορμπά καθώς περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της παράταξης που μάλιστα προέβλεπε και δεύτερη πισίνα στα Πευκάκια στο υπό σχεδίαση αθλητικό κέντρο. Επιπλέον στη συνέντευξη που έδωσε στα μέσα του Ιουλίου του 2019 [εδώ] το Agiaparaskevi-Guide.gr αφιέρωσε τη μια εκ των τριών ερωτήσεων που έθεσε ρωτώντας τότε το Δήμαρχο:


Πάλι στο πρόγραμμά σας διαβάσαμε ότι υιοθετείτε την πρόταση του Γ. Καράμπελα για το κολυμβητήριο στη Νέα Ζωή. Όπως και στο πρώτο μας ερώτημα, θα θέλαμε να μας πείτε πως θα χειριστείτε το θέμα και αν επιτέλους μετά από 27 χρόνια, τόσο οι περίοικοι όσο και οι δημότες θα αποκτήσουμε επιτέλους το κολυμβητήριό μας που θα μας προσφέρει σε καιρό κρίσης μια οικονομική πρόταση άσκησης κατά τα πρότυπα άλλων δήμων.


Για το Κολυμβητήριο μας απήντησε πως πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο έγκλημα στην πόλη μετά την απεμπόλιση του μετρό. Μας τόνισε ότι θα διαβουλευθεί το θέμα με την αντιπολίτευση μέχρι 31/10/19 με σκοπό την κατάληξη σε κοινή πρόταση. Η παράταξή του στηρίζει την πρόταση Καράμπελα, την οποία να προσθέσουμε ότι έχει αποδεχθεί η “Νέα Αρχή” ενώ συζητούν και οι “Αλλάζουμε”. Αν, όπως είπε, προκύψουν 2-3 διαφορετικές προτάσεις, θα προχωτήσει σε δημοψήφισμα για το κολυμβητήριο.


Η 31η Οκτωβρίου είναι παρελθόν εδώ και 49 ημέρες. Έγινε η διαβούλευση με τις παρατάξεις; Τι αποτέλεσμα υπήρξε; Πάμε σε δημοψήφισμα;


Εμείς θα απευθύνουμε μια έκκληση σε όλους για το θέμα του κολυμβητηρίου το οποίο είναι κάτι πολύ ανώτερο από μια απλή πισίνα.


Αν το τελειώσουμε, θα μπορούμε τουλάχιστον να ισχυριζόμαστε ότι με τα καλά και τα πολλά στραβά μας, το κάναμε τελικά, ξορκίσαμε το κακό. Αποκτήσαμε έστω αργά, κάτι που άλλοι έχουν εις διπλούν. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.


Αν το ενταφιάσουμε, τότε θα έχουμε αποτύχει ως πόλη. Όλοι. Απλά, ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές. Αν υπάρχει κάτι που γνωρίζει ή φοβάται ο Βασίλης Ζορμπάς γύρω από το κολυμβητήριο, καλό θα είναι να το πληροφορηθούν κι οι δημότες, διότι δε νομίζω πως υπάρχει Δημοτική Αρχή που δε θα απολάμβανε της στήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας στο θέμα της αποπεράτωσης ενός έργου που πια αποτελεί και θέμα τιμής για την πόλη.


Στα πολιτικά έχουμε αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα να εξάγουμε:


- Ο Δήμαρχος πήρε πάνω του τις εισηγήσεις τόσο στα οικονομικά όσο και τα τεχνικά έργα, όπως κατά την πρώτη του θητεία. Πάρα ταύτα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τίμος Κωστόπουλος, παρά το σύντομο διάστημα της θητείας του, μέσα από την τοποθέτησή του και τις απαντήσεις που έδωσε σε θέματα δικής του αρμοδιότητας, ήταν σοβαρός, μετρημένος και ευγενής.


- Ο κ. Μυλωνάκης και η ομάδα του, και μάλλον ο Ανδρέας Γκιζιώτης, φάνηκε πως ήταν οι μόνοι που είχαν πραγματικά ξεψαχνίσει τον προϋπολογισμό. Η ομάδα των "Αλλάζουμε" κατέθεσε ενστάσεις για το ύψος συγκεκριμένων κωδικών (ορισμένοι προαναφέρθηκαν) προτείνοντας τα ποσά προς εξοικονόμηση να διατεθούν σε νέους κωδικούς για τη μέλετη της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της δημοτικής συγκοινωνίας. Μολονότι ο κ. Ζορμπάς αποδέχθηκε τις προτάσεις, αυτές απερρίφθησαν [!] να ενταχθούν τώρα στο προσχέδιο από τα παρόντα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας επικαλούμενα πιθανότητα απόρριψης του Προϋπολογισμού από την Αποκεντρωμένη αναγκάζοντας το Δήμαρχο να δεσμευθεί να τις εντάξει στην πρώτη αναμόρφωση. Τελικά ο κ. Μυλωνάκης, ο οποίος ανέγνωσε και το σχετικό νόμο καταρρίπτοντας τις ενστάσεις των υπαλλήλων του Δήμου, και η παράταξή του καταψήφισαν καθώς όπως τόνισε "πρόκειται για μια αντιγραφή του προϋπολογισμού του κ. Σταθόπουλου που πέρυσι είχαμε καταψηφίσει".


- Παρατηρώντας την στάση των δύο εργαζομένων της οικονομικής υπηρεσίας και το πως στην ουσία αυτοί απαγόρευσαν με την επιμονή τους την αποδοχή των προτάσεων των "Αλλάζουμε" όπου μέσα εκεί βρίσκεται και ο πολύπειρος Κώστας Κρητικίδης και δε θα άφηνε την ομάδα να εκτεθεί αλλά ούτε και το Δήμο να κινδυνεύσει, αναρωτιέται κανείς σε διαχρονικό επίπεδο κατά πόσο είναι...οριοθετημένη η δικαιοδοσία μιας Δημοτικής Αρχής. Επίσης μπορεί ένας εργαζόμενος να απευθύνεται δημόσια στο Δήμαρχο στον ενικό;


- Ο τ. Δήμαρχος, κ. Σταθόπουλος ασχολήθηκε για ακόμη μια φορά με τα έργα που έκανε και συνεχίζονται. Το παράδοξο είναι πως ψήφισε λευκό, ούτε ναι, ούτε όχι, κάτι που έως το 2014 μπορεί να δικαιολογείτο, σήμερα όμως;


- Ο κ. Μουστόγιαννης παρά τη δήλωσή του, ήταν απών από τη συνεδρίαση.


- Απούσα επίσης η κ. Δημητρίου, η οποία με τη "μετακόμισή" της στο προεδρείο φαίνεται πως σιγά σιγά αποστασιοποιείται από το όλο σκηνικό


- Ο κ. Οικονόμου κατήγγειλε τη διαδικασία μιλώντας για παρανομίες όσον αφορά την τήρηση των προθεσμιών, ωστόσο προτίμησε να αποχωρήσει, αντί να παραμείνει και να καταψηφίσει την παρανομία, αντί να τρέχει τώρα να την προσβάλλει. Αν το είχε κάνει, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα καθώς η ψηφοφορία ήταν 11 υπέρ, 8 κατά και 6 λευκά, που σημαίνει πως η δική του ομάδα, μολονότι παρούσα κατά τα 3/4, θα έφερνε το παιχνίδι στα ίσα και τότε ίσως κάποιοι που είχαν την άνεση του λευκού να αναγκάζονταν να λάβουν θέση. Προξένησε πάντως αίσθηση η αποχώρηση της ομάδας του μολονότι ζητήθηκε από άλλους συμβούλους [πχ Γκόνης] να παραμείνουν μέχρι την ψηφοφορία να ακούσουν και τους υπόλοιπους, όπως άλλωστε και το Σώμα άκουσε αυτούς.


- Η ουσία πάντως είναι πως όσοι κατηγορούνται ότι συμπράττουν με τον κ. Ζορμπά, λες και αυτό θα ήταν ποινικό αδίκημα, ψήφισαν όχι, ενώ όσοι εμφανίζονται ως ένθερμοι αντιπολιτευόμενοι χθες βοήθησαν στην ψήφιση του προϋπολογισμού.


- Σωστή η τοποθέτηση του κ. Ζόμπολα. Σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει λευκό. Μόνο ΝΑΙ ή ΟΧΙ.


- Με ξένισε ιδιαίτερα η αφιέρωση μιας ολόκληρης σχεδόν ώρας επειδή κάποιος συνταξιοδοτείται. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.


ΥΓ1: με τα € 60.000,00 που δώσαμε το 2019 για ενοίκια κτιρίων που ελευθερώσαμε το 2018, πάλι δεν ακούστηκε τίποτε


ΥΓ2: μην αφήνετε το κολυμβητήριο! Έχετε υποχρέωση τουλάχιστον απέναντι στα παιδιά.

Νεότερη Παλαιότερη