"Άσχετα άτομα σε άσχετες θέσεις" ή μήπως όχι;

01Αρκετή συζήτηση έχει γίνει τελευταία σχετικά τη σύνθεση της νέας Δημοτικής Αρχής και ως προς την τοποθέτηση ορισμένων προσώπων σε κάποιες θέσεις οι οποίες δεν έχουν κάποια σχέση με το γνωστικό τους αντικείμενο και την ως σήμερα εργασιακή τους εμπειρία. Η πραγματικότητα όμως φαίνεται να είναι διαφορετική.


Του Στρατή Μαζίδη


Καταρχήν η όποια Δημοτική Αρχή (αλλά και οι ανώτερες βαθμίδες) αποτελούν πολιτική ηγεσία. Έχουν την υποχρέωση να οραματίζονται, να δίνουν τις κατευθύνσεις και με τη σύνθεση μιας ομάδας κατάλληλων συνεργατών να επιβλέπουν την υλοποίηση της πολιτικής για την οποία ψηφίστηκαν. Σε αρκετές περιπτώσεις εκλογικών αναμετρήσεων θα συμπεράνει ίσως κανείς ότι οι Δήμαρχοι (και στην Αγία Παρασκευή) έχασαν διότι δε συνέθεσαν μια ικανή στενή ομάδα συνεργατών.


Δεν είναι υποχρεωτικό να βάλεις μηχανικό ή αρχιτέκτονα στα τεχνικά έργα. Άλλωστε είχαμε στο παρελθόν αντίστοιχα άτομα σε ανάλογες θέσεις. Οι Δημοτικές Αρχές όμως αλληλοδιαδέχονταν η μία την άλλη. Άλλωστε ο Δήμος έχει αντίστοιχη υπηρεσία επανδρωμένη με στελέχη του αντικειμένου.  Πχ στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει τοποθετηθεί ένας άνθρωπος με οικονομικές γνώσεις που δε γνωρίζει από αεροπλάνα, τανκς και υποβρύχια. Επίσης ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν ήταν στρατιωτικός όμως η δική του εντολή στον πρίγκηπα τότε Κωνσταντίνο έσωσε τη Θεσσαλονίκη.


Το "υποχρεωτικό" κι αυτό γιατί αποτελεί συμφέρον όλων είναι να έχεις ανθρώπους που στροφάρουν, διαθέτουν αντίληψη της πραγματικότητας, μπορούν να μελετήσουν κάτι να το κάνουν κτήμα και να δουλεύουν μέχρι να επιτύχουν τον στόχο τους.


Ο πολιτικός προϊστάμενος του κάθε τομέα θα δώσει τις κατευθύνσεις στους υφισταμένους του. Το αποτέλεσμα της υλοποίησης αυτών των κατευθύνσεων καθώς επίσης το περιεχόμενο αυτών, θα κληθούν να το αξιολογήσουν οι δημότες στον προκαθορισμένο χρόνο με τις αντίστοιχες διαδικασίες.

Νεότερη Παλαιότερη