Γιατί να ορκιστεί κανείς Δήμαρχος στην κεντρική πλατεία Αγίας Παρασκευής

plateiaΑρκετή συζήτηση έχει λάβει χώρα τελευταία ως προς τη φημολογούμενη - μιας και επισήμως δεν υπάρχει ακόμη κάτι - ορκομωσία της νέας Δημοτικής Αρχής στην κεντρική πλατεία Αγίας Παρασκευής. Γιατί όμως να ορκιστεί κανείς Δήμαρχος εκεί;


Του Στρατή Μαζίδη


Πρώτα και καλύτερα διότι σε αυτό που αποκαλείται "αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου" δε χωρά άνθρωπος και δεύτερον διότι δεν υπάρχει άλλη δημοτική υποδομή στην πόλη. Αλλά πέρα από τα αστεία, ας το δούμε και σοβαρά.


Εφόσον το τυπικό του το επιτρέπει, ο νικητής έχει κάθε δικαίωμα να ορκιστεί όπου θέλει. Εμάς άλλωστε δε μας καίει αυτό αλλά το τι θα γίνει από το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο της ορκομωσίας με τα θέματα που μας απασχολούν δεκαετίες τώρα.


Εν προκειμένω είναι σαφές ότι ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος δεν επέλεξε τυχαία να ορκιστεί στην πλατεία. Η κίνηση αυτή εξυπηρετεί τον πολιτικό του σχεδιασμό για το 2023 ο οποίος ήδη άρχισε να ξεδιπλώνεται και επίσημα προς τα έξω από την ημέρα της συνέντευξής του στα μέσα του περασμένου μήνα.


Ο Βασίλης Ζορμπάς θα είναι ένας γαλάζιος Δήμαρχος σε μια Περιφέρεια με γαλάζια διοίκηση μιας χώρας με γαλάζια κυβέρνηση. Όλο αυτό θέλει να το εργαλειοποιήσει και να το εξαργυρώσει πολιτικά. Η ορκομωσία για πρώτη φορά στην πόλη σε εξωτερικό δημόσιο χώρο είναι ευδιάκριτο ότι αποσκοπεί στην προσέλκυση κόσμου ώστε να κάνει μια επίδειξη δύναμης. Αρκετά έξυπνη κίνηση με σύμμαχο την εποχή κι απορίας άξιο που δεν έκανε κάτι αντίστοιχο το 2014 ο κ. Σταθόπουλος.


Ωστόσο το μήνυμα της ισχύος εκτιμώ ότι αφορά δευτερευόντως τον κ. Σταθόπουλο για τον οποίο δεν είναι ξεκάθαρο αν θα διεκδικήσει για 7η φορά το Δήμο το 2023, αλλά τον ευρύτερο νεοδημοκρατικό χώρο. Ο κ. Ζορμπάς στο μεσοδιάστημα των δύο Κυριακών οδήγησε το κόμμα στο να εκτεθεί πολύ σοβαρά δημόσια εξαναγκάζοντας βουλευτές κι αντιπροέδρους να σταθούν τελικά δίπλα του. Τώρα ως Δήμαρχος πλέον θα επιδιώξει ισχυρή κομματική παρουσία στην ορκομωσία για να συνεχίσει αυτό που άφησε στη συνέντευξή του, ότι δηλαδή μπορεί το 2019 να ήταν θολά τα πράγματα αλλά το 2023 δε θα είναι. Το μήνυμα ίσως να μην απευθύνεται μόνο σε συγγενικές ιδεολογικά παρατάξεις αλλά ενδεχομένως και σε άλλα στελέχη με... όνειρα για το μέλλον. Αυτά όσον αφορά την πιθανή δική του οπτική.


Η ορκομωσία στην κεντρική πλατεία αποσκοπεί σε μια ψυχολογική νίκη, μια ηθική τόνωση και την εδραίωση ενός σταθερού status στον τοπικό κεντροδεξιό χώρο σε ένα τοπικό σκηνικό το οποίο και αυτή την περίοδο θα βιώσει λογικά σημαντικές ανακατατάξεις.

Νεότερη Παλαιότερη