O υποψήφιος δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιώργος Οικονόμου για την Ημέρα της Γυναίκας

imeragynaikas_neaarhi

 

Και μάνα κι αδερφή μου κι αγάπη εσύ!


 

oikonomouΤου Γιώργου Οικονόμου
Υποψηφίου δημάρχου Αγίας Παρασκευής


Στις 8 Μαρτίου εορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας. Ποιας γυναίκας, όμως; Η γυναίκα του χθες δεν έχει καμία σχέση με τη γυναίκα του σήμερα. Τα αιτήματα της σημερινής γυναίκας είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνης που έζησε μια ή δυο γενιές πίσω. Η χειραφέτηση, οι δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας, η ανάληψη θέσεων ευθύνης στον πνευματικό, επιχειρηματικό και πολιτικό τομέα από γυναίκες, όλα αυτά σε μεγάλο βαθμό, το κάποτε «ασθενές» φύλο, τα έχει κατακτήσει με την αξιοσύνη του, με το «σπαθί» του.


Ωστόσο, ας μη γελιόμαστε: Η σημερινή κοινωνία, παραμένει σε πολλούς τομείς ανδροκρατούμενη. Είναι κομμένη και ραμμένη στα δικά μας μέτρα, στα πρότυπα των ανδρών. Στη χώρα μας χρειάσθηκε η νομοθετική παρέμβαση της πολιτείας με την περίφημη ποσόστωση του 40%, για να εξασφαλισθεί μια στοιχειώδης ισορροπία στο εκλέγεσθαι. Σε πολλές δομές και δράσεις υπάρχει άβατο. Κι η γυναίκα που θέλει να ανέβει τα σκαλοπάτια της επαγγελματικής και κοινωνικής καταξίωσης και να φτάσει στην κορυφή, υποχρεώνεται από τα πράγματα να γίνει και λίγο «άνδρας», δηλαδή να υιοθετήσει, να μιμηθεί τρόπους συμπεριφοράς, τακτικές, πρακτικές και αντιλήψεις που εγκαθιδρύθηκαν στο παρελθόν από άνδρες, για άνδρες.


Αν, λοιπόν, μιλάμε για τη σημερινή, τη σύγχρονη διάσταση της Ημέρας της Γυναίκας, προσωπικά πιστεύω ότι είναι αυτή: Τα δυο φύλα να εργαστούν αρμονικά, ώστε να δώσουν χώρο στην έκφραση του μεγαλείου της Γυναικείας Φύσης. Η γυναίκα πρέπει να απολαμβάνει τα αγαθά της σύγχρονης κοινωνίας χωρίς να χρειάζεται να απαρνηθεί το φύλο της. Να έχει την στήριξη που της αναλογεί ως μητέρα, ως εργαζόμενη, ως νοικοκυρά που στηρίζει το κύτταρο της κοινωνίας, την οικογένεια. Να έχει περισσότερες ευκαιρίες σε μία κοινωνία πιο «ίση» ως προς τα δυο φύλα. Η Γυναικεία Φύση που κυοφορεί κάθε νέα ζωή, μπορεί και πρέπει να κυοφορήσει και μια νέα κοινωνία, λιγότερο ανδροκρατική, μια νέα ισορροπία ανάμεσα στον Άνδρα και τη Γυναίκα.


Χρειαζόμαστε περισσότερο αυτό, που μόνο η Γυναίκα μπορεί να μας δώσει, και που τόσο ωραία ακούγεται σε ένα υπέροχο ελληνικό τραγούδι: «Και μάνα, κι αδερφή μου, κι αγάπη εσύ. Τι άλλο να ζητήσω απ’ τη ζωή;»

Νεότερη Παλαιότερη