Με τη γαλοπούλα στο στόμα καλούνται να μελετήσουν, να προτείνουν και να ψηφίσουν προϋπολογισμό δεκάδων εκατομμυρίων

[caption id="attachment_75470" align="aligncenter" width="500"]thanksgiving-3837327_960_720 upsyacqs / pixabay[/caption]

Άλλη μια χρονιά πέρασε και οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, ημερομηνίες και προβλεπόμενα βήματα για την τήρηση του προϋπολογισμού δεν τηρήθηκαν στο Δήμο Αγίας Παρασκευής του οποίου οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται μέσα σε λίγα 24ωρα να κάνουν τα εξής:


Του Στρατή Μαζίδη


 Να παραλάβουν κάποια στιγμή αύριο στα e-mail τους τον προϋπολογισμό του 2019 και το τεχνικό πρόγραμμα, να τα μελετήσουν λεπτομερώς μέσα σε λίγες ώρες ώστε την επόμενη ημέρα να συναντηθούν με το Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο για να καταθέσουν προτάσεις/ενστάσεις, αυτές να γίνουν αποδεκτές ή όχι και την άλλη Πέμπτη 27/12 να τον (κατά ή υπερ)ψηφίσουν. Εν τω μεταξύ μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, μια παραμονή Χριστουγέννων όπου στο Δήμο θα περιμένουν να ακούσουν "φύγετε νωρίτερα" και ένα διήμερο αργιών.


Προφανώς υπάρχει ζήτημα όσον αφορά τη σοβαρότητα προσέγγισης των κορυφαίων οικονομικών διαδικασιών. Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι η Οικονομική Υπηρεσία είχε φορτωμένο πρόγραμμα και ασχολήθηκε με τα ΜΑΠ (μέτρα ατομικής προστασίας) των εργαζόμενων της καθαριότητας των περασμένων ετών. Αν λοιπόν το θέμα συνιστά ευθύνη της Υπηρεσίας τότε πρέπει να της τραβηχθεί το αυτί αφού δεν οργάνωσε καλύτερα το πρόγραμμά της γνωρίζοντας τι πρέπει να γίνει και πότε.


Υπάρχει βέβαια και η άλλη ερμηνεία που δίδεται από αρκετούς όπως και πέρυσι. Ότι δεν υπάρχουν χρήματα και αναζητούντο οι λογιστικές αλχημείες για να βγει ο προϋπολογισμός.


Σε κάθε περίπτωση είναι ευνόητο ότι δουλειά που προβλέπεται από τον Κώδικα να πραγματοποιηθεί σε διάρκεια μηνών, δε χωρά να συμπιεστεί μέσα σε 3-4 24ωρα χωρίς τις αργίες. Επίσης είναι ξεκάθαρο, αν βασιστούμε στην περυσινή εμπειρία, ότι θα έχουμε έναν ακόμη προϋπολογισμό υπέρ της αποπληρωμής του Ιόλα και σε βάρος της καθημερινότητας και των υποδομών. Οι μερικές ασφαλτοστρώσεις σε μεμονωμένα τετράγωνα ή διάσπαρτα μπαλώματα καθώς επίσης η αλλαγή ορισμένων πλακών πεζοδρομίου δε συνιστούν τεχνικό έργο.


Η κατάρτιση ενός προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος αντανακλούν τη νοοτροπία και την πολιτική μιας Δημοτικής Αρχής. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με την παρουσία, την τοποθέτηση, τη δικαιολόγηση, την επιχειρηματολογία και εν τέλει την ψήφο κατά την επίμαχη συνεδρίαση θα φανεί:


α. ποιοι έχουν πραγματικά κάτι διαφορετικό να πουν και ασκούν πραγματική αντιπολίτευση προτείνοντας μια διαφορετική πορεία


και


β. ποιοι μπορεί να λένε διάφορα αλλά να παίξουν για άλλη μια φορά το ρόλο του πρόθυμου είτε υπερψηφίζοντας είτε μη φροντίζοντας να είναι παρόντες τόσο οι ίδιοι ή ολόκληρη η δημοτική τους ομάδα. Θα είναι στη συνεδρίαση ο κ. Ησαΐας ο οποίος διατηρεί την έδρα του ενώ έχει αραιώσει τις εμφανίσεις του; Θα παραστεί ο κ. Γιαννακόπουλος σε αυτήν την τελευταία συμμετοχή του σε δημοτικό πρϋπολογισμό; Θα φροντίσει ο Βασίλης Ζορμπάς να έχει επιτέλους μια φορά ολόκληρη την εναπομείνασα δημοτική του ομάδα ή θα του λείπουν πάλι δύο όπως το καλοκαίρι του 2017 για να περάσει ο προϋπολογισμός όπως και ο Ιόλας τότε;


Με απλά λόγια θα δούμε ποιοι έχουν κάτι εναλλακτικό να πουν και θέλουν όντως να αλλάξουν τα πράγματα στο Δήμο και ποιοι θα μπορούσαν να ενταχθούν απευθείας στο ψηφοδέλτιο της Νίκης για να μη μπερδεύουν ώστε να μην αναγκάζονται να στηρίζουν πλαγίως.

Νεότερη Παλαιότερη