La première grande gifle (πρώτο μεγάλο χαστούκι) για το...παγκόσμιο τοπόσημο

001Γυρίζω αρκετά χρόνια πίσω και θυμάμαι την Αλγεβρα στο σχολείο. Όταν γινόταν κάποιο λάθος σε κάποια φάση της πορείας λύσης μιας μαθηματικής παράστασης, τότε αυτό καθίστατο εμφανές έστω και με καθυστέρηση στην πορεία. Αυτό συμβαίνει και με τη διαχείριση της Βίλας Ιόλα αφού απερρίφθη κατά την συνεδρίαση της 25/10/2018 του ΣΥΠΟΘΑ η εισήγηση του Δήμου Αγίας Παρασκευής να  μην πραγματοποιηθεί ως ορίζεται από το νόμο αρχιτεκτονικός  διαγωνισμός,  κατ΄ εξαίρεση  του νόμου ΦΕΚ.1427/16-6-2011 /Τ.Β/άρθρο 2   για τη «Δημιουργική  Επανάχρηση  Ιδιοκτησίας  ΙΟΛΑ στο Δήμο Αγίας Παρασκευής».


Του Στρατή Μαζίδη


Θα πρέπει να θυμήσουμε ότι εντελώς προφητικά λίγο πριν την απόρριψη του ΣΥΠΟΘΑ η δημοτική σύμβουλος, Ελισάβετ Πετσατώδη είχε τονίσει σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο πως η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μην προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανακαίνιση της Βίλας, δύναται να προκαλέσει προβλήματα στην αίτηση χρηματοδότησης.


Τι σημαίνει αυτό προς ώρας; Ότι παγώνει επικίνδυνα η πορεία της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ της ανακαίνισης της Βίλας, αφού παγώνουν οι μελέτες που για να προχωρήσουν απαιτούν καταρχάς τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Η δημοτική αρχή επέλεξε να παρακάμψει αυτό το στάδιο, μόνο που η επιλογή αυτή απαιτούσε τη συγκατάθεση του αρμόδιου Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ). Τι μέλλει γενέσθαι τώρα που το ΣΥΠΟΘΑ απέρριψε το αίτημα της Δημοτικής Αρχής, δεν το γνωρίζουμε. Σίγουρα ο χρόνος είναι πολύ λίγος πια για να ξεκινήσουν τις ορθές διαδικασίες.  Πιθανότατα η Δημοτική Αρχή θα προσφύγει σε ανώτερο επίπεδο στο ΥΠΕΝ.


Το ερώτημα όμως είναι σαφές. Γιατί δεν τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος; Η Δημοτική Αρχή την παρέβλεψε εν γνώσει της; Αν ναι, τι έκαναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του Δήμου Αγίας Παρασκευής; Και φυσικά εμείς περνάμε μια εικόνα ότι λειτουργούμε με δικούς μας κανόνες; Αν όχι, θα κινήσει τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών;


Σε κάθε περίπτωση η πόλη εκτίθεται. Όπως απεδείχθη με το πέρασμα του χρόνου, η Δημοτική Αρχή είχε ένα και μόνο στόχο. Την αγορά της Βίλας Ιόλα και όχι την καθημερινότητα / δημιουργία υποδομών που πάσχει εδώ και δεκαετίες. Δικαίωμά της και θα κριθεί για αυτό. Ωστόσο ακόμη κι αυτόν τον έναν στόχο δεν τον υλοποιεί όπως θα περίμενε κανείς. Τι διεθνές μνημείο και...παγκόσμιο τοπόσημο είναι αυτό ώστε θεωρείς περιττό να προχωρήσεις σε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για να προκύψει η σωστή ολοκληρωμένη επιστημονική πρόταση; Θεωρητικά θα επικρατούσε ένας συνωστισμός εγνωσμένου κύρους αρχιτεκτονικών γραφείων, ίσως και σε διεθνές επίπεδο, που θα επιθυμούσαν να σφραγίσουν την ανακαίνιση της Βίλας Ιόλα.


Επίσης να υπενθυμίσουμε πως 15 μήνες μετά την απόφαση της αγοράς (που έχει παραβιαστεί αρκετές φορές) ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης της Βίλας.


Συμπέρασμα; Από το δρόμο που μέχρι στιγμής βαδίζουμε, δεν πάνε για το παγκόσμιο τοπόσημο...


 
Νεότερη Παλαιότερη