Στέλλα Ψύλλα: Αν τα πράγματα δεν "είναι όπως φαίνονται", καλό είναι να φαίνονται όπως είναι

psyllastella


Σήμερα φιλοξενούμε συνέντευξη με τη δημοτική σύμβουλο Αγίας Παρασκευής κ. Στέλλα Ψύλλα. Η κ. Ψύλλα καλείται να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν τις θέσεις ευθύνης που ανέλαβε, το έργο που παρέλαβε και το έργο άφησε, αν έλαβε στήριξη από την παράταξή της, τους λόγους παραίτησής της από εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής, τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους κ.α.


Το 2014 αποφάσισε να εκτεθεί ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος κυριολεκτικά λίγο πριν την εκπνοή των υποψηφιοτήτων με την παράταξη “Νίκη των Πολιτών” του Γιάννη Σταθόπουλου. Μολονότι υπήρξε επί δεκαετίες στέλεχος του Δήμου Αγίας Παρασκευής, η παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτηρίζεται από χαμηλούς τόνους και τοποθετήσεις όποτε κρίνει πως χρειάζεται.


Μαζί στο agiaparaskevi-guide.gr η κ. Στέλλα Ψύλλα.


- Κ. Ψύλλα από δημοτική υπάλληλος παραπάνω από 30 χρόνια, δημοτική σύμβουλος. Ποιο είναι το αίσθημα της μετάβασης αυτής και πως αισθανθήκατε βλέποντας παλιούς σας συναδέρφους από διαφορετική πλέον θέση;


Θέλω να πιστεύω ότι η εκλογή μου στο ΔΣ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτίμηση, αγάπη και ψήφο των πρώην συναδέλφων μου. Με αυτούς, μας συνδέουν δεσμοί ακατάλυτοι και θεωρώ ότι εξετίμησαν την γνώση, εμπειρία, ικανότητα, μαχητικότητα και εντιμότητα μου στο Δημόσιο βίο.
Απολαμβάνω τα πλεονεκτήματα αυτής της σχέσης και ως Δημοτικός Σύμβουλος.


- Είστε μια γυναίκα με μεγάλη εμπειρία στα πράγματα του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Γνωρίζετε θέματα, λεπτομέρειες και διαδικασίες. Δεδομένου ότι η εκλεχθείσα ομάδα της “Νίκης των Πολιτών” χαρακτηριζόταν σε σημαντικό ποσοστό από την έλλειψη εμπειρίας, αρκετός κόσμος εκτιμούσε ότι θα αναλαμβάνατε κάποιο καίριο διοικητικό πόστο, τουλάχιστον στο πρώτο χρονικό διάστημα μέχρι να στρώσουν τα πράγματα. Τελικά σας είδαμε στην πολιτική προστασία. Σας προτάθηκε κάποια άλλη θέση;


Όλοι γνωρίζουμε ότι για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων, αρμόδιος είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος.
Αυτό που πιστεύω, είναι ότι κάθε παράταξη έχει την επετηρίδα της, η οποία πρέπει να γίνεται σεβαστή από τα μέλη της, ταυτόχρονα όμως επιβάλλεται η ανανέωση των προσώπων.


Θέσεις προσωποπαγείς για μένα,  δεν πρέπει να υπάρχουν.


Σε προσωπικό επίπεδο, αυτά που μου προσέφερε ο κ. Δήμαρχος τιμώντας με, τα αποδέχθηκα όχι ως οφίκια αλλά ως καθήκον, προσπαθώντας για το καλύτερο.


- Ποιες ήταν οι βασικές σας προτεραιότητες στην πολιτική προστασία και το κομμάτι των φιλόζωων που αναλάβατε;


Όσο αφορά την Πολιτική Προστασία, πρώτο μέλημά μου ήταν ο επαναπροσδιορισμός της συνεργασίας μας με τον ΣΠΑΥ. Όσο αφορά το πρόγραμμα για τους αδέσποτους φίλους μας, θεώρησα αναγκαίο τη δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου υποχρεώσεων και δικαιωμάτων Δήμου, Κτηνιάτρων και Φιλοζωικού σωματείου του Δήμου μας.  Αυτό θα γινόταν με τη δημιουργία μιας οργανωμένης Δημοτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.


- Στο ζήτημα της ίδρυσης κτηνιατρικής υπηρεσίας συναντήσατε αρκετές αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο από την παράταξη του τ. Δημάρχου. Μολονότι μείζον κοινωνικό αλλά δευτερεύον πολιτικό θέμα, βρήκατε αρκετά εμπόδια και αντιμετωπίσατε προβλήματα. Πώς το ερμηνεύετε;


Θα μου επιτρέψετε να διορθώσω την ερώτηση σας. Πολλά εμπόδια σε καθημερινή βάση και σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς κάποιοι, όμηροι συντεχνιακών συμφερόντων και μικροπολιτικών αντιλήψεων, δεν μπορούν ή μάλλον δε θέλουν να κατανοήσουν και να αποδεχθούν μια ανάγκη που επιβάλλεται από την καθημερινότητά μας και το επίπεδο του πολιτισμού μας.


Άλλωστε η ίδρυση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στους δήμους προβλέπεται και από το νόμο.


- Τελικά είχατε τη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής στον τομέα σας; Υλοποιήθηκε ο δικός σας σχεδιασμός ή οι τρικλοποδιές έκαναν τη δουλειά τους;


Το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας είναι ένα τεράστιο θέμα που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις,  άρτια οργάνωση και εξοπλισμό και ξεφεύγει από τις δυνατότητες και τα στενά όρια ενός Δήμου.
Η διαχείριση του προγράμματος των αδέσποτων είναι δείκτης Πολιτισμού μιας κοινωνίας.
Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος αντιμετώπισα αγκυλωτικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και μικροπολιτικές τακτικές.
Η τριαντάχρονη γνωστική μου εμπειρία μέσα στο Δήμο, με βοήθησε να διεκπεραιώνω τις απαραίτητες διαδικασίες.


- Έχετε αναφερθεί δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του αυτοκινήτου από τον ΟΔΔΗΧ που είχατε εξασφαλίσει σε εξευτελιστικό κόστος για τους φιλόζωους. Τελικά δεν αγοράστηκε. Τι ακριβώς συνέβη;


Επισκέφτηκα τέσσερις φορές το χώρο του ΟΔΔΥ για δύο λόγους:


α) για να εξασφαλίσω ένα αυτοκίνητο, με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση του Δήμου και
β) για να δείξω στην πράξη ένα διαφορετικό τρόπο προμήθειας οχημάτων από το Δήμο.
Στη θεωρία απέδειξα ότι είναι εφικτός αυτός ο τρόπος απόκτησης οχημάτων, στην πράξη όμως .... αυτοκίνητο δεν υπάρχει!!!


Η μη παραλαβή του αποτελεί μείζον θέμα για μένα και από τις απαντήσεις που έλαβα για τη μη απόκτησή του, δεν έχω μείνει ικανοποιημένη. Λυπάμαι, γιατί η ύπαρξή του θα διεκόλυνε αφάνταστα την λειτουργία της Υπηρεσίας και το έργο της Φιλοζωικής.


Τα ίδια συναισθήματα έχω και για το πυροσβεστικό όχημα που διεκδίκησα από τον ΣΠΑΥ.
Μας παραχωρήθηκε χωρίς κανένα κόστος με καλυμμένα όλα τα έξοδα συντήρησης, ασφάλειες, τέλη κυκλοφορίας και δεν παρελήφθη από την υπηρεσία.


- Κρατήσατε αυτήν τη θέση περίπου τρία χρόνια. Τι παραλάβατε, τι αφήσατε. Γιατί παραιτηθήκατε;


Το πρόγραμμα "περισυλλογής αδέσποτων" όπως ονομάζεται και αφορά τη συνεργασία Δήμου - Κτηνιάτρων και Φιλοζωικής της πόλης μας, υπάρχει στο Δήμο μας εδώ και πολλά χρόνια όπου περιελάμβανε κτηνιατρικές πράξεις, τροφές για σκύλους, φάρμακα και πανσιόν.
Η δημιουργία Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στον Οργανισμό του Δήμου που ήθελα να υλοποιήσω θα είχε Κτηνίατρο, αυτοκίνητο για την περισυλλογή και μεταφορά των αδέσποτων και την πρόσληψη οδηγού και εκπαιδευτή για την περισυλλογή.
Η πρόσληψη Κτηνιάτρου έγινε με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον στο Δήμο μας αρχεία με τα ιστορικά των αδέσποτων, φαρμακείο με τα απαραίτητα φάρμακα και άμεσο έλεγχο όσο αφορά την επιτήρηση τους.
Ενισχύθηκε οικονομικά ο Σύλλογος Ζωοφίλων και ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αυτοκόλλητα και πανό για τα "σημάδια" που αφήνουν οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων.
Έγινε η προμήθεια των πρώτων απορριμματοδεκτών (poop can).
Δημιουργήθηκε κωδικός στον προϋπολογισμό του Δήμου για την καύση των αδέσποτων φίλων μας.
Έγινε πιλοτικά για ένα χρόνο η προμήθεια γατοτροφών η οποία και δεν ευδοκίμησε λόγω μεγάλων και ανεξέλεγκτων απαιτήσεων.
Ενισχύθηκαν επίσης οι κωδικοί για τροφές και φιλοξενίας των αδέσποτων σε πανσιόν.
Σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ τοποθετήθηκε η πρώτη ποτίστρα για τα αδέσποτα στον Υμηττό.
Για την πολιτική προστασία.
Τοποθετήθηκε σύγχρονο πυροφυλάκιο στο λόφο Τσακού.
Επισκευή και μεταφορά πυροφυλάκιου στη θέση Τρίστρατο στον Υμηττό.
Τοποθετήθηκαν μπάρες σε επιλεγμένα σημεία του Υμηττού, που εμποδίζουν τη διέλευση οχημάτων σε περιόδους επιφυλακής.
Σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ έγινε διαμόρφωση του Πάρκου Γραβιάς με τοποθέτηση πάγκων.
Ενεργοποιήθηκε μελέτη και αποκτήσαμε "αλατιέρα".


- Πιστεύετε ότι ο τρόπος που λειτούργησε και λειτουργεί ο κ. Σταθόπουλος ως Δήμαρχος, επιτρέπει στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης να είναι αποτελεσματικοί και τους αφήνει χώρο ώστε να αναπτύξουν δράσεις και πρωτοβουλίες;


Ως δημοτικός υπάλληλος, υπηρέτησα τη γενέθλια πόλη μου έχοντας ως πολιτικούς προϊσταμένους πολλούς Δημάρχους (Λ.Χατζηανδρέου - Σ. Κώτσης - Β. Γιαννακόπουλος - Ά. Σιδέρης - Β. Ζορμπάς). Όλοι είχαν προτερήματα και ελαττώματα. Ο λαός της Αγίας Παρασκευής είναι ο τελικός κριτής και άλλους μεν επιβραβεύει εκλέγοντας τους πολλάκις, άλλους τους απορρίπτει μετά από μία θητεία.


Ο Γιάννης Σταθόπουλος είναι άκρως δημοκρατικός και αυτό διευκολύνει να αναπτύσσονται δημιουργικές πρωτοβουλίες. Ενίοτε είναι πολύ ελαστικός απέναντι σε λάθη και παραλείψεις, ανθρωποκεντρικός λόγω πολιτικής καταγωγής, ίσως επειδή είναι άνθρωπος της πειθούς και των επιχειρημάτων και όχι της άσκησης εξουσιαστικής ισχύος με πυγμή.


- Κ. Ψύλλα περάσατε ένα διάστημα και από το ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ. Είναι χαρακτηριστικό και πρωτοφανές γεγονός ο αριθμός των μελών του ΔΣ της συμπολίτευσης που παραιτήθηκαν. Εσείς, ο κ. Λογοθέτης πριν ανεξαρτητοποιηθεί, η κ. Φλατσούση-Πρωτοσυγγελίδου και άλλοι. Αρκετές μάλιστα φορές ο Οργανισμός απασχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Τι συμβαίνει και ούτε επί δημαρχίας Σταθόπουλου μπόρεσε να βηματίσει σωστά το Νομικό Πρόσωπο;


Είχα οριστεί μέλος στο ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ, αφού ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να υπάρχουν στο διοικητικό συμβούλιο, δημοτικοί σύμβουλοι. Η καθημερινή ενασχόλησή μου με τις υπόλοιπες αρμοδιότητές μου (Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, μέλος του ΣΠΑΥ , Πολιτική Προστασία, Κτηνιατρική Υπηρεσία), δεν μου επέτρεπαν να συμμετέχω με τον τρόπο που ήθελα. Γι' αυτό το λόγο συμμετέχει ο αναπληρωτής μου. Είναι ένας Οργανισμός με πολλά αντικείμενα, που απαιτεί καθημερινή και ουσιαστική παρουσία για να ανταποκριθεί κάποιος στις ανάγκες που παρουσιάζονται.
Ο συνάδελφος κ. Παπαμιχαήλ υπηρετεί τα καθήκοντά του με πάθος, ευσυνειδησία , έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις και λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας.


- Κ. Ψύλλα τοποθετηθήκατε στην 9μελη επιτροπή για τον Ιόλα αντικαθιστώντας τον κ. Χατζηανδρέου. Πόσες φορές έχετε συνεδριάσει και στο όσο διάστημα βρίσκεστε στην επιτροπή, πόσα από τα 7 αρχικά βήματα που είχαν ανατεθεί στην επιτροπή με την απόφαση αγοράς, έχουν υλοποιηθεί;


Είμαι δυστυχώς, στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να αντικαθιστώ τον εκλεκτό συνάδελφο και προσωπικό φίλο Κώστα Χατζηανδρέου στην Επιτροπή για τον ΙΟΛΑ. Ανταποκρίθηκα στην τιμητική πρόταση του Δημάρχου, έχοντας απόλυτη επίγνωση της ευθύνης μου, θεωρώντας ότι ο ΙΟΛΑΣ βοηθά τα μέγιστα στην πολιτιστική ανάταση της πόλης. Η υπερκομματική σύνθεση της Επιτροπής με επιφανείς δημόσιους άνδρες, εγγυάται την ολοκλήρωση του σκοπού αυτού.


Όπως γνωρίζετε η τοποθέτησή μου στην Επιτροπή για τον ΙΟΛΑ, που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι αποφασιστικό,  έγινε πολύ πρόσφατα.
Σε μια συνεδρίαση που κλήθηκα παρευρέθηκα.
Δεν έχω προλάβει ακόμα να ενημερωθώ.


- Απαρχής της σημερινής θητείας παρατηρούμε ότι περίπου το 1/3 των δημοτικών συμβούλων από αρκετές παρατάξεις δεν προσέρχονται στις συνεδριάσεις ή έρχονται δίνουν το "παρών" και φεύγουν. Άλλοι πάλι δεν έχουν ακουστεί ποτέ. Θα θέλαμε το σχόλιό σας μιας και ανήκετε στους συνεπείς.


Οι συνδημότες μας μας εξέλεξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της πόλης μας.
Η συνεχής απουσία από τις συνεδριάσεις του ΔΣ μαρτυρά μειωμένο ενδιαφέρον για τα προβλήματα της πόλης.
Κακώς δεν γίνεται χρήση του Κανονισμού που προβλέπει την έκπτωση από το αξίωμα, όταν λείπεις συνεχώς,  όπως ο κανονισμός ορίζει.
Αυτά θα πρέπει να είναι σε άμεση γνώση του εκλογικού σώματος .


- Για το τέλος κρατήσαμε μια πολιτική ερώτηση. Ευθύς εξαρχής της τρέχουσας θητείας παρατηρούμε ότι η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης σπανιότατα παρέστη σύμπασα και με τα μέχρι πέρυσι 7 μέλη της ενώ υπήρχαν κρισιμότατα θέματα που πέρασαν με 1-2 ψήφους διαφορά, όπως η απόκτηση της βίλας Ιόλα, το άνοιγμά της για εκδηλώσεις παρά τα οριζόμενα στην απόφαση, η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2016. Θέματα που δε θα περνούσαν αν η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν παρούσα στο σύνολό της. Μήπως τελικά κάποια πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και ορισμένοι δεν έχουν τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ τους;


Πιστεύω ότι οι διαφορές των παρατάξεων κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα πρέπει να εξομαλύνονται την επόμενη των εκλογών για το συμφέρον της πόλης.
Η "αντιπολίτευση" ή "η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση" χαρακτηρίζει νοοτροπίες παλαικομματικού τύπου και η απλή αναλογική επιβάλλει την αλλαγή αυτών των νοοτροπιών.


Αν τώρα τα πράγματα δεν "είναι όπως φαίνονται", καλό είναι να φαίνονται όπως είναι.

Νεότερη Παλαιότερη