Αλλάζουνε...τα δεδομένα στην Αγία Παρασκευή;

[caption id="attachment_69961" align="aligncenter" width="500"]geralt - pixabay geralt - pixabay[/caption]

Εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη μεγάλη δράση της ομάδας ενεργών πολιτών Αγίας Παρασκευής - "Αλλάζουμε" με επίκεντρο τον Αθλητισμό. Το πρώτο στοίχημα για τους "Αλλάζουμε" μετά την παρουσίαση στο Πέτρινο του πάρκου "Σταύρος Κώτσης" ήταν να δείξουν ότι θα υπάρχει συνέχεια σε αντίθεση με άλλες απόπειρες του πρόσφατου παρελθόντος και πως δε θα αποδεικνύονταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.


Του Στρατή Μαζίδη


Με την πρωτοβουλία που έλαβαν για να πραγματοποιήσουν την πρώτη μεγάλη έρευνα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής για τον αθλητισμό αλλά και τις υπάρχουσες δομές, ανέβασαν τον πήχυ ψηλά. Το βασικό είναι ότι δεν απηύθυναν ένα απλό κάλεσμα στον κόσμο, αλλά μέχρι στιγμής πηγαίνουν οι ίδιοι σε αυτόν έχοντας επιτύχει εκατοντάδες συμμετοχές στην έρευνα. Η πόλη είχε πολλά χρόνια να δει νέο κόσμο να βγαίνει με ζωντάνια και χαμόγελο για να προσεγγίσει τους δημότες. Ίσως μάλιστα η τελευταία φορά να ήταν ξανά από τον ίδιο τον εμπνευστή, το Γιάννη Μυλωνάκη όσο ήταν στο τιμόνι του τότε ΟΑΔΑΠ. Ποιος έδωσε ποτέ σημασία στο δημότη; Ποιος τον είχε ρωτήσει αν είναι ικανοποιημένος, τι ανάγκες έχει κτλ;


Όταν τελειώσει στις αρχές Ιουνίου η έρευνα των "Αλλάζουμε", τότε η ομάδα θα έχει στα χέρια της ένα ισχυρό εργαλείο όσον αφορά τον αθλητισμό, τις προσδοκίες των δημοτών και την καταγραφή των αναγκών. Οι ανάγκες του κόσμου δεν είναι πλέον αχαρτογράφητα νερά.


Σε πολιτικό επίπεδο ήταν ένα καίριο πλήγμα στον ΠΑΟΔΑΠ. Κακά τα ψέματα, αυτό που γίνεται αυτές τις ημέρες από την ομάδα των ενεργών πολιτών, θα έπρεπε να έχει γίνει από τον ΠΑΟΔΑΠ που θεωρητικά έχει τους πόρους, το προσωπικό αλλά και το άμεσο ενδιαφέρον αφού η έρευνα αφορά σε ένα υπολογίσιμο μέρος της τόσο τις υποδομές όσο και τα προγράμματά του. Ο ΠΑΟΔΑΠ ο οποίος δαπανά χρήματα αλλά και εισπράττει από τους αθλούμενους, θα όφειλε πρώτος να σπεύσει να αποκτήσει μια εικόνα για να αξιολογήσει εαυτόν και να δει τι χρειάζεται να πράξει. Με λίγα λόγια, οι "Αλλάζουμε" υποκαθιστούν το Νομικό Πρόσωπο και κατά συνέπεια το Δήμο αφού η δική τους πρωτοβουλία φέρνει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια τα μειονεκτήματα του ΠΑΟΔΑΠ και τα χρονίζοντα ζητήματά του των τελευταίων ετών.


Επιπλέον αποδεικνύεται στην πράξη πως η ομάδα αυτή διαθέτει σε πρώτο χρόνο κόσμο με όρεξη να τρέξει ώστε να παρουσιάσει κάτι το διαφορετικό. Νέοι άνθρωποι, καινούρια πρόσωπα, δίχως τη φθορά δεκαετιών στην πλάτη. Αυτό το βλέπει ο κόσμος που έχει κουραστεί από τα ίδια πρόσωπα και την στασιμότητα.


Ήδη φαίνεται πως η κίνηση θορύβησε κόσμο καθώς κάποιοι έσπευσαν να παρουσιάσουν κάτι... αντίστοιχο. Μόνο που το αντίγραφο, δεν είναι ποτέ πρωτότυπο. Όταν μάλιστα δεν υπάρχουν νέα πρόσωπα και κόσμος με διάθεση να τρέξει, τότε περισσότερο θυμίζει μια αγγαρεία απελπισίας. Είναι διαφορετικό να κρατάς την μπαγκέτα και άλλο να τρέχεις πίσω από τις εξελίξεις όταν αδυνατείς πια να ανεβάσεις ταχύτητα.


Πριν από αρκετούς μήνες είχαμε γράψει για τις νομοτελειακές αλλαγές που θα έρχονταν στην Αγία Παρασκευή. Οι εξελίξεις και οι κινήσεις που ακολούθησαν, δικαίωσαν τις εκτιμήσεις μας. Κάποιοι είναι στην ανατολή τους, κάποιοι στη δύση τους και κάποιοι άλλοι έχουν ήδη περάσει το καταμεσήμερο κουρασμένοι κι αποκαμωμένοι από τον ήλιο.


 
Νεότερη Παλαιότερη