Ψηφοδέλτια μιας χρήσης...

[caption id="attachment_69118" align="alignnone" width="500"]TotumRevolutum - pixabay TotumRevolutum - pixabay[/caption]

Σε προηγούμενο κείμενό μας "Τα δομικά προβλήματα του Δημοτικού μας Συμβουλίου" καταλήγαμε ως εξής: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι συνθέτουν ψηφοδέλτια με ημερομηνία λήξης την πρώτη Κυριακή, ενώ χρειαζόμαστε μέχρι την τελευταία Παρασκευή της μεθεπόμενης ορκομωσίας.


Του Στρατή Μαζίδη


Επί της ουσίας έχουμε ψηφοδέλτια μιας χρήσης κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Οι συνδυασμοί καταρτίζονται με βάση την πρώτη εκλογική Κυριακή. Συμμαχίες, ερείσματα σε φορείς που όμως αποδεδειγμένα έχουν πολύ περιορισμένη απήχηση, κομματικά στελέχη. Γράφοντας αυτές τις γραμμές αναρωτήθηκα, άραγε πόσα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τόσο του παρόντος όσο και των τελευταίων, δεν είχαν ποτέ καμία εμπλοκή με κόμματα και τοπικές οργανώσεις;


Γιατί όμως καταλήγουμε σε μια τέτοια σύνθεση ψηφοδελτίου; Διότι πολύ απλά ο επικεφαλής επιδιώκει μόνο την εκλογή του, δεν τον απασχολεί η εκλογή με συνδυασμό ουσιαστικού έργου. Αν θέλεις να παράξεις έργο και να αλλάξεις την πορεία της πόλης, τότε στο ψηφοδέλτιο βάζεις κόσμο που έχει μια διαδρομή στη ζωή του, την οποία δεν οφείλει σε κόμματα ή πολιτικά πρόσωπα στα οποία στέκεται δίπλα. Αυτοί που κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι από το μηδέν, είτε μικρό είτε μεγάλο, είναι και οι μόνοι που θα μπορούσαν να οραματιστούν, να σκεφτούν, να σχεδιάσουν και να προτείνουν κάτι διαφορετικό στην πόλη.


Αυτό όμως δεν απασχολεί τους επικεφαλής καθώς μετρούν τα κουκιά. Φυσικά δεν είναι μόνο δική τους η ευθύνη. Εξ ίσου βαρύνονται και όλοι όσοι αποδέχονται να εκτεθούν στην κοινωνία ζητώντας την ψήφο της, υποσχόμενοι να την εκπροσωπούν αλλά με το "καλημέρα" είναι εξαφανισμένοι, μη επιτελώντας αυτό για το οποίο εξελέγησαν και ορκίστηκαν. Καθώς το φαινόμενο είναι διάσπαρτο, κανένας άμεσα ενδιαφερόμενος δεν έχει πολιτικό συμφέρον να το αναδείξει. Ως εκ τούτου η κατάσταση όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά σταδιακά επιδεινώνεται. Για αυτό βλέπουμε πλέον στην πόλη μας συνεδριάσεις με τα μισά μέλη (και ούτε).


Εν κατακλείδι όλα ξεκινούν από τον επικεφαλής και το συνδυασμό που θα καταρτίσει. Οι πραγματικές του επιδιώξεις και φιλοσοφία, είναι αυτά που καθορίζουν τις επιλογές του.

Νεότερη Παλαιότερη