Περπατάτε στον Υμηττό; Φορέστε αλεξίσφαιρο και κράνος για να μην πάτε σαν το σκυλί στο αμπέλι από τους λαθροθήρες

IMG_6741Περπατάτε στον Υμηττό; Είστε εξερευνητές του βουνού; Μαζεύετε φασκόμηλο, κούμαρα και θυμάρι; Χάνεστε στα μονοπάτια του; Πηγαίνετε για να πάρει το κεφάλι σας λίγο φρέσκο και καθαρό αέρα; Αν ναι, τότε προσέξτε μήπως μαζί με τον αέρα, περάσουν και τίποτε σκάγια από το κεφάλι σας.


Του Στρατή Μαζίδη


Ναι καλά καταλάβατε. Στον Υμηττό διεξάγεται λαθροθηρία με κίνδυνο της ζωής μας. Το κυνήγι δια νόμου απαγορεύεται στον Υμηττό.


Πιο συγκεκριμένα αναφέρει η απόφαση του αν. υπουργού, Σωκράτη  Φάμελλου στις 19/10/2017 που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως: 



" 1. Απαγορεύουμε το κυνήγι όλων των θηραμάτων για ένα (1) έτος, ήτοι την κυνηγετική περίοδο 2017-2018, στον ορεινό όγκο του Υμηττού που περιλαμβάνεται στα όρια των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Παπάγου - Χολαργού, Αθηναίων, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Ελληνικού - Αργυρούπολής, Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κρωπίας και Παιανίας.

 

2. Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται επίσης ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και η ανάρτηση υπαίθριων εμπορικών διαφημίσεων.


IMG_6738


Τα φυσίγγια που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι από το μονοπάτι που ξεκινά αριστερά από τον τσιμεντόδρομο μετά το μοναστήρι και οδηγεί στη Σπηλιά του Λιονταριού, λίγα μόλις μέτρα πριν διασταυρωθεί με το χωματόδρομο. Περιττό να αναφέρω πως δεν τα φωτογράφισα όλα.

Ανεβαίνουμε στο βουνό με τις παρέες μας. Τα παιδιά μας εξαφανίζονται μέσα στο δάσος παίζοντας, μαθαίνοντας τα μυστικά του και αγαπώντας το βουνό αντί να αποβλακώνονται μπροστά σε μια οθόνη. Τι θα συμβεί αν κάποιος λαθροθήρας τα περάσει για θηράματα; Τι θα συμβεί αν το οικόσιτο κάποιου νομιστεί για αλεπού; Κι εν τέλει λίγος φυσικός πλούτος μας απέμεινε σε αυτήν την πόλη, θα τον εξαφανίσουμε;


Εν τέλει τα πολλά λόγια είναι περιττά. Στον Υμηττό, το μεγαλύτερο κι αναξιοποίητο περιουσιακό στοιχείο που επισκέπτονται καθημερινά αμέτρητοι Αγιοπαρασκευιώτες διεξάγεται λαθροθηρία. Υπό προϋποθέσεις είμαστε κινούμενοι στόχοι. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής καλείται να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά. Όπως επίσης και ο ΣΠΑΥ που τον έχουμε χρυσοπληρώσει όλα αυτά τα χρόνια. Η αποστολή του είναι προστατεύει το βουνό, όχι να το αφήνει ξέφραγο αμπέλι.

Νεότερη Παλαιότερη