Τέλος εποχής; Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις κι ανακατατάξεις στο Δήμο Αγίας Παρασκευής

[caption id="attachment_65542" align="aligncenter" width="500"]research-66365_960_720 ErAnger - pixabay[/caption]

Οι ημέρες που διανύουμε μπορούν να χαρακτηριστούν ως εποχή μεγάλων πολιτικών εξελίξεων κι ανακατατάξεων στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και συγκεκριμένα όσον αφορά τα τρία βασικά πολιτικά πρόσωπα (Σταθόπουλος, Γιαννακόπουλος, Ζορμπάς) και τις παρατάξεις των οποίων ηγούνται, μετά από μια μακρά περίοδο επικυριαρχίας τους.

Του Στρατή Μαζίδη

Ήδη από την εκλογική αναμέτρηση του 2010 υπήρχαν απόψεις στην πόλη που υποστήριζαν ότι οι τότε χαμένοι της εκλογικής διαδικασίας, κ.κ. Γιαννακόπουλος και Σταθόπουλος όφειλαν να παραμερίσουν δίνοντας χώρο σε νέους ανθρώπους στα πράγματα να δοκιμαστούν. Ήταν άλλωστε μια περίοδος όπου θέματα όπως το Μετρό, το κολυμβητήριο, η Αγίου Ιωάννου που είχε μπλοκαριστεί (2009) είχαν κουράσει τους δημότες. Θυμάμαι ότι παραβρέθηκα σε μια συγκέντρωση στελέχους της σημερινής διοίκησης λίγο μετά τις εκλογές του 2010 όπου ένας εκ των καλεσμένων ανέπτυσσε την παραπάνω άποψη. Ο οικοδεσπότης απλά μειδίασε.

Ωστόσο υπήρχε μια βασική παράμετρος. Εκείνη η δημαρχιακή θητεία επρόκειτο να είναι σύντομη. Μόλις 3 1/2 χρόνια. Ίσα που θα έσβηναν οι μηχανές, θα έπρεπε πάλι να ανάψουν. Συνεπώς όλοι μπορούσαν να περιμένουν. Επιπλέον τα στραβοπατήματα και τα σημαντικά σφάλματα μιας δημοτικής αρχής είθισται να δημιουργούν στους ηττηθέντες ψυχική ανάταση πως στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το εκλογικό σώμα θα αναγνωρίσει το λάθος του και θα το διορθώσει.

Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην διότι όσο κι αν κανείς δεν ασπάζεται την άποψη πως από ένα σημείο και έπειτα πρέπει να παραμερίζει αποδεχόμενος πως είχε την ευκαιρία του, έρχεται ο χρόνος και δρα ως καταλύτης.

Το 2019 οι βασικοί πολιτικοί πρωταγωνιστές της πόλης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 (εξαιρείται ο τέως δήμαρχος που μπήκε στο κάδρο στις αρχές του 2000) θα διανύουν το 65ο έτος της ηλικίας τους για μια θητεία που θα λήξει, πρώτα ο Θεός κι αν είμαστε όλοι καλά, στα 70 τους. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι ακόμη κι αν επικρατήσει ένας από τους τρεις, οι άλλοι δύο λογικά θα αποστρατευθούν.

Συνεπώς αυτή είναι μια σταθερά που δεν αλλάζει. Ας δούμε όμως τώρα και τις κατά περίπτωση συνθήκες:

Γιάννης Σταθόπουλος: Όπως σημειώναμε και το περασμένο καλοκαίρι στο άρθρο μας "Γιάννη κάτι δεν πάει καλά και δεν είναι το ρολόι μου" η κατάσταση 3 1/2 χρόνια μετά τη μεγάλη ανατροπή τη δεύτερη Κυριακή του 2014, δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς. Η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε εξαρχής θέματα όσον αφορά τη συνέπεια και ανταπόκριση ορισμένων δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι σπάνια ήταν παρόντες στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και ακόμη σπανιότερα μιλούσαν. Επίσης μετρά μέχρι σήμερα την απώλεια τριών δημοτικών συμβούλων. Λογοθέτης, Ρεμπούτσικα και Πετσατώδη ανεξαρτητοποιήθηκαν με αιχμηρές επιστολές κάνοντας λόγο για αντίθεση μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων. Επίσης διαφαίνεται ότι υπάρχουν ρωγμές με τουλάχιστον δύο ακόμη μέλη της πελιοψηφίας. Ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος, Γιάννης Σιδέρης δήλωσε πρόσφατα ότι η Δημοτική Αρχή και οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να γίνουν επιτέλους ομάδα ενώ έχουν περάσει τόσα χρόνια και μέλη της αποχωρούν! Ο Κώστας Χατζηανδρέου βρίσκεται εδώ και δώδεκα μήνες σε πορεία αποκόλλησης. Αρχικά παραιτήθηκε από τη θέση του αντιδημάρχου διοίκησης λέγοντας πως...τουλάχιστον προσπάθησε. Μόλις πρόσφατα δήλωσε ότι ακολουθεί μοναχική πορεία, διαφωνεί με τον τρόπο διοίκησης και πως θα ανακοινώσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2018 τα επόμενα βήματά του. Εκτός όμως από λεκτικές τοποθετήσεις, δεν προσήλθε στη συνεδρίαση ψήφισης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος. Μια συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας αποχώρησε και ο Γιάννης Μποσταντζόγλου πριν την ψηφοφορία.

Επιπρόσθετα απουσιάζει αυτό που συνήθως επιζητούν οι δημότες - ψηφοφόροι. Το τεχνικό έργο. Αναπλάσεις, παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, πλατείες και όλα όσα μας απασχολούν χρόνια τώρα. Η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει ως βασικό της χαρτί την πανάκριβη αγορά μιας πάμφθηνης σήμερα βίλας με τρόπο που δεν εγκρίνει η πλειοψηφία των κατοίκων. Όσο για τον ΠΑΟΔΑΠ αποτελεί για μια ακόμη διοίκηση αρνητικό πρωταγωνιστή αντί για αιχμή του δόρατος.

Αποδείχθηκε πως η μετάβαση τα περιορισμένα έδρανα της αντιπολίτευσης στα πολυπληθέστερα της διοίκησης δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για τη Νίκη και πάλαι ποτέ Συνεργασία Πολιτών.

Βασίλης Ζορμπάς: Η ανατροπή της σίγουρης νίκης τη δεύτερη Κυριακή του 2014 επέφερε ένα ισχυρό σοκ. Επιτυχημένα στελέχη της προηγούμενης δημοτικής αρχής όπως οι αντιδήμαρχοι Κωστόπουλος και Μουχτούρη αποστασιοποιήθηκαν από τους πρώτους μήνες που ακολούθησαν μετά τις εκλογές ενώ ουδέποτε διέψευσαν τα αντίστοιχα δημοσιεύματα που υπογράμμιζαν αυτή τους την επιλογή. Άλλα πάλι στελέχη, όπως η κ. Μπράμη απλά σταμάτησαν να ασχολούνται. Ο Σωτήρης Ησαΐας διαφοροποιήθηκε με το καλημέρα μη μετέχοντας σε μια παράταξη ή δημοτική ομάδα, καθήμενος πάντα σε απόσταση κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ώσπου τελικά ανεξαρτητοποιήθηκε με μια φράση-κλειδί που διατηρεί ανοικτή την πόρτα μιας πιθανής διεκδίκησης του δήμου. Ο μέχρι πρότινος γραμματέας της παράταξης κ. Κομιώτης με μια αυστηρότατη δήλωσή του ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την παράταξη. Ο Κώστας Τσιαμπάς στην πρόσφατη συνέντευξή του στο agiaparaskevi-guide.gr προσδιόρισε τον επικεφαλής του ως τον υπεύθυνο της εκλογικής αποτυχίας το 2014, απήντησε επί της ουσίας αρνητικά στο ερώτημα αν η παράταξη μπορεί να επαναδιεκδικήσει ως έχει σήμερα την επανεκλογή της και συμπλήρωσε πως οι προτάσεις του ακούονται αλλά δεν εισακούονται. Επίσης υπάρχει ένας δημοτικός του σύμβουλος που έχει να φανεί αρκετούς μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επιπλέον στα δεξιά του έχει μια μικρή παράταξη αλλά όπως όλα δείχνουν και μετά από κάποιο δημοσίευμα σε τοπικό ΜΜΕ θα αποκτήσει έναν ακόμη πονοκέφαλο καθώς μια νέα κίνηση φαίνεται ότι κυοφορείται από τον πρόεδρο της ΚΑΠ, Γιώργο Οικονόμου και το γνωρίζει.

Η δε αντιπολιτευτική γραμμή υπήρξε όπως η προεκλογική του 2010 και η διοικητική του 2011-2014. Καταγγελτική και ως επί το πλείστον προσωποποιημένη / κομματικοποιημένη. Βασισμένη στα "αρνητικά" των άλλων και όχι με θετικό δημιουργικό πρόσημο.

Βασίλης Γιαννακόπουλος: Ήταν πρώτος, πέρασε δεύτερος, σήμερα είναι στην τρίτη θέση. Ο κ. Γιαννακόπουλος είχε μάθει να διαχειρίζεται καταστάσεις κυβερνησιμότητας και όχι τρίτης θέσης. Ως εκ τούτου η Συμμαχία Ευθύνης βίωσε μια σημαντική κρίση μετά την πρώτη εκλογική Κυριακή. Ουσιαστικά μετά τη θυελλώδη τότε μεσοβδόμαδη συνεδρίασή της έπαψε να υπάρχει η παράταξη. Ο πρώην Δήμαρχος την κρατά επικοινωνιακά ζωντανή με κάποια βασιλόπιτα ή συνεστίαση, αναφέρεται τελευταία σε μια "Συντονιστική των 50" αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και δίχως ικανά περιθώρια. Η ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Μυλωνάκη με ό,τι αυτό προοιωνίζει για το μέλλον υπήρξε ένα ισχυρό πλήγμα διότι θα σημάνει πως μια σημαντική ομάδα ανθρώπων δε θα βρεθεί δίπλα στον κ. Γιαννακόπουλο (είτε κατέβει αυτόνομα είτε συνεργαστεί, όπως ο ίδιος αναφέρει). Έχει βέβαια αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος τους τελευταίους μήνες στη δημοτική αρχή υπερψηφίζοντας θέματα που διαφορετικά δε θα είχαν περάσει ή δίνοντας την εικόνα ευρύτερης σύμπνοιας (πχ Ιόλας) αλλά αυτό δεν έχει θετικό αντίκτυπο στο ακροατήριο όπως το πρόσφατο «Διώξτε τον Καμμένο και θα μπορείτε να τραβήξετε εμάς ή κάποιους άλλους [...] και να μας έχετε και μας εν δυνάμει συνεργαζόμενους».

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως τόσο ο χρόνος όσο πια και οι συνθήκες δεν αφήνουν περιθώρια. Το 2019 στην πιο απλή περίπτωση οι δύο εκ των τριών απέρχονται, ενώ δεν αποκλείεται να απέλθουν και οι τρεις. Ο κ. Σταθόπουλος (ως 1. Δήμαρχος, 2. με τα σημερινά δεδομένα 3. χάρη στους άλλους δύο) διατηρεί ακόμη ένα πλεονέκτημα απέναντί τους διότι λογικά θα μπει στο δεύτερο γύρο. Ωστόσο αν συνεχιστούν οι φυγόκεντρες τάσεις, δεν αποκλείεται να έχουμε νέα δεδομένα.

Η δε προσπάθεια κάποιων να φανούν παρόντες, ακμαίοι και δραστήριοι, δε λέει απαραίτητα κάτι. Εκτός του ότι με τον τρόπο αυτό δεν κρύβονται τα προβλήματα, η κατάσταση αυτή ομοιάζει πολύ με το πως αντιδρούν τα ψάρια όταν τα διαπεράσει η δελφινιέρα.

Επίσης πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι σε αυτή μας την προσέγγιση θα μπορούσαμε να είχαμε αναφέρει πολύ περισσότερα από πληροφορίες που έχουμε, πράγματα που μαθαίνουμε κ.ο.κ., ωστόσο προτιμήσαμε να περιοριστούμε αυστηρά σε δεδομένα και γεγονότα, τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ενώ μαρτυρούν όλα μαζί ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανακατατάξεων, αλλαγών και διαμόρφωσης νέων πολιτικών συνθηκών στην Αγία Παρασκευή για τα επόμενα χρόνια. Σε ένα τελός μιας εποχής.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό ήδη βρίσκονται σε προχωρημενή εμβρυϊκή κατάσταση νέα σχήματα που πιθανότατα θα επιταχύνουν τις εξελίξεις εφόσον φτάσουμε στον τοκετό. Άλλωστε αρκετός κόσμος σε καθημερινές συζητήσεις αναρωτιέται αν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για μια συνολική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Αγία Παρασκευή, όχι μόνο σε επίπεδο προσώπων αλλά και αντιλήψεων. Οψόμεθα...Ο καιρός γαρ εγγύς.

 
Νεότερη Παλαιότερη