Γιάννη κάτι δεν πάει καλά. Και δεν είναι το ρολόι μου...

[caption id="attachment_61946" align="alignnone" width="600"]x_3e61160f φωτο από montre24.com/watchmagazine/92/[/caption]

Τρία χρόνια και δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη σου, όλα φαντάζουν πολύ διαφορετικά από εκείνο το βράδυ της 25ης Μαΐου του 2014. Τότε που φάνηκε ότι κάτι άλλαζε στην πόλη και πως η ιστορία ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της.


Του Στρατή Μαζίδη


Σε αυτό το προάστιο γνωρίζω πολλούς που ουδεμία σχέση έχουν ιδεολογικά μαζί σου αλλά έλεγαν “εμείς το Γιάννη τον αγαπάμε γιατί είναι καλός”.


Σαν κατέκτησες όμως αυτό που τόσο πολύ επιθυμούσες, κάτι άλλαξε. Συμβιβάστηκες. Χώρεσες και φόρεσες τα παπούτσια των προηγούμενων. Από την επόμενη στιγμή που πλέον έγινες Δήμαρχος.


Τα λάθη ξεκίνησαν από τις πρώτες ημέρες μετά την απρόσμενη εκλογική επιτυχία που κατέστη δυνατή μετά τη συντριβή της πρώτης Κυριακής χάρη σε 10 ανθρώπους που κεφαλαιοποίησαν την αλαζονεία των προηγουμένων. Ναι συντριβή της πρώτης Κυριακής διότι όταν χάνεις με 5,5 μονάδες και ο αντίπαλός σου έχει απέναντι μια δεύτερη μικρή παράταξη, τρία-τέσσερα άτομα που του έφυγαν και τη συγκυρία, τότε τι θα γινόταν αν δεν ίσχυαν τα παραπάνω; Κι έλεγα τότε μέσα στα πανηγύρια ότι πρέπει το επόμενο πρωί να δείτε τι κάνατε λάθος αλλά ήταν σα να μιλούσε Κινέζος.


Κι όταν πάλι σε κάποια συζήτηση κάπου δημόσια μου έλεγες ποιοι θα πάτε στον Αθλητικό Οργανισμό για ενημέρωση, σου είπα ότι ετοιμάζεσαι να κάνεις το μεγαλύτερο σφάλμα. Και το έκανες. Κανείς δε βγάζει άκρη και δεν αντέχει εκεί επάνω.


Κόσμος που ήρθε κι έφυγε σχεδόν αμέσως. Η Ελένη που θα έπαιρνε την πυροπροστασία γιατί σε βοήθησε κι έχει τρέλα με το βουνό αλλά αντέδρασαν οι αιρετοί των λίγων ψήφων. Η Κατερίνα που δεν μπορούσε να βγάλει άκρη στη Νότου και την οποία αδειάσατε καταργώντας το 10ημερο που με τόσο κόπο έκτισε. Τι σας έπιασε βρε Γιάννη και θελήσατε να διαγράψατε ό,τι έκαναν οι προηγούμενοι μέσα από ένα πέπλο δήθεν ανάπτυξης; Ύστερα έφυγε κι ο Γιάννης από τη Νότου, που ήταν χρήσιμος, έμπειρος και πολυεργαλείο. Δεν μπορούσε να παριστάνει το διακοσμητικό.


Εσύ από ανεξάρτητος έγινες ξαφνικά ΣΥΡΙΖΑ, πολύ ΣΥΡΙΖΑ όμως ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ξέρουμε όλοι, καθόλου δε σε βοήθησε. Κι αν αμφιβάλλεις, ρίξε μια ματιά στις σταυροδοσίες να δεις τι νυχιές έκαναν στον πάτο τα στελέχη του που κατέβηκαν μαζί σου.


Κόσμος κι άνθρωποι που σε βοήθησαν, όμορφα και μεθοδικά άρχισαν να απομακρύνονται (παθητική αλλά και μέση φωνή) γιατί τώρα έγινες Δήμαρχος και είσαι παντοδύναμος. Όπως ήταν και οι προηγούμενοι φυσικά. Άνθρωποι που τους έπαιρνες τηλέφωνο για να ενημερωθείς για κάποιο θέμα λίγο πριν μια επίμαχη συζήτηση, τοποθετήθηκαν στο περιθώριο.


Και ύστερα άρχισαν να φεύγουν εκλεγμένα στελέχη από μέσα.


«Κάνει ο Γιάννης την αρχή» που λέει κι ο Σαββόπουλος. Κι ο Γιάννης ήταν απώλεια. Ο δάσκαλος ήταν χρήσιμος. Είχε μυαλό, άποψη και λόγο. Βέβαια για αυτό ίσως να μην ήταν χρήσιμος. Σχολίαζε βέβαια και το ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά δίκτυα. Είχε όμως και μεράκι ο δάσκαλος. Δες τι πράγματα κάνει στο σχολείο του. Κι όμως δεν ανέλαβε αυτός την Παιδεία όπως όλοι περιμέναμε.


Ύστερα ήταν η ώρα της Μαρίας, που ό,τι και να της πεις ή να της κάνεις, αυτή πάντα θα παίζει το βιολί της. Και είχε τα φόντα και τον κύκλο η Μαρία να παίξει πολύ ωραίο βιολί βρε Γιάννη αλλά δεν την αφήσατε. Ακόμη και εκείνη την πρώτη συναυλία που έκανε στο Γαλλικό Σχολείο πήγατε να της την ακυρώσετε διότι τσίνισαν κάποιοι με κοφτερό διαπεραστικό βλέμμα ή με δύστροπη όψη.


Και τώρα ξαφνικά μαθαίνουμε ότι τρελάθηκε η Ελισάβετ. Ποια η Ελισάβετ που και πονοκέφαλο να είχε κανείς, τον έστελνες σε αυτήν. Φωνασκεί στους διαδρόμους, χαρακτηρίζει το δήμαρχο, περιφέρεται σαν τρελή, δε συνεργάζεται... Μόνο φωνές δεν ακούει όπως η Ζαν ντ' Αρκ. Είναι η ίδια Ελισάβετ όμως που πριν λίγους μήνες της είχες ανανεώσει τη θητεία. Τότε προφανώς δε φώναζε στους διαδρόμους, δε σε χαρακτήριζε, δεν περιφερόταν σαν τρελή και συνεργαζόταν.


Είναι η ίδια Ελισάβετ που πριν λίγες ημέρες σε όσα είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η αντίδρασή σου δεν ήταν να την στείλεις από εκεί που 'ρθε αλλά να βροντοφωνάξεις όπως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που είχε κουβαληθεί στη συνεδρίαση, ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. Υιοθέτησες πλήρως το κείμενό της. Προφανώς μέχρι πριν μια εβδομάδα δε φώναζε στους διαδρόμους, δε σε χαρακτήριζε, δεν περιφερόταν σαν τρελή και συνεργαζόταν.


Και ξαφνικά ενώ ήταν μουρλή (διότι εγώ αυτήν την εντύπωση σχημάτισα διαβάζοντας το σκεπτικό της απόφασης) και πήρε πόδι, ξανάγινε πάλι επιμελής και καλή στην επόμενη ανακοίνωση με το ΦΕΚ στο Σπυρούδη.


Δε μιλάνε έτσι στο κορίτσι Γιάννη, δε τη βγάζουν για δέσιμο γιατί πρώτος εσύ τη γνωρίζεις καλύτερα και ξέρεις πόσο καλά σου στάθηκε όταν θα έπρεπε προ πολλού για άλλους λόγους να έχει φύγει. Κάποιοι σε παρασύρουν ...


Ειλικρινά βρε Γιάννη δεν ξέρω τι έχεις πάθει. Κι αν η ιστορία στο χρωστούσε όπως κάποιοι ισχυρίζονται, πλέον σε έχει εξοφλήσει και δεν οφείλει τίποτε. Εσύ κάποτε ήξερες να ακούς. Να ακούς όμως. Δεν είναι δυνατό να μη βλέπεις την πραγματικότητα με τον Ιόλα και όσα λογικά τέθηκαν. Είμαι βέβαιος ότι τα ίδια θα έλεγες κι εσύ μέχρι πριν 3 χρόνια.


Κι ο Γεράσιμος; Δεν μπορώ να καταλάβω ώρες ώρες αν είναι μόνο πρόεδρος του ΔΣ ή κάτι παραπάνω κι από σένα αφού στις συνεδριάσεις, εμένα τουλάχιστον, μου θυμίζει ηγεμόνα που διακόπτει τους πάντες αλλά και δίνει το λόγο στον κάθε άσχετο, μη αιρετό “κύριο αξιότιμο” που θέλει να πάρει το μικρόφωνο. Κι από αυτόν οι προσδοκίες ήταν μεγαλύτερες.


Ή μήπως σε τιμά η ψήφος του Κώστα που έξι μήνες βροντοφώναζε πως θα ψηφίσει “όχι” και θα το αιτιολογήσει κιόλας; Αυτός του οποίου ο αδερφός ως Δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να πάει κόντρα στον Αυριανισμό και να πάρει τη βίλα τζάμπα, τη βίλα για την οποία σήμερα εσύ καλείς όλους εμάς να πληρώσουμε.


Ή μήπως σε τιμά η ψήφος της Ζωής που ήρθε μετά από μήνες στη συνεδρίαση και σου την είπε κιόλας;


Ή μήπως σε τιμά η ψήφος του Βασιλάκη με τον Κώστα που γελοιοποιήθηκαν εντελώς όταν επί 5 ώρες έλεγαν “δεν ψηφίζω” και τελικά το ψήφισαν; Η πλάκα είναι ότι έβγαλαν και ανακοίνωση να δικαιολογήσουν την ακατανόητη στάση τους, όπου παραδέχονται ότι συνέβαλαν στην καταστροφή της πόλης για μικροπολιτικούς σκοπούς. Βέβαια ο Βασίλης το είχε πει “εγώ δε θα είμαι ο 17ος”...θα είμαι όμως ο 19ος... Αυτοί κρίνουν τις τύχες μας και με αυτούς πορεύεσαι.


Ή μήπως σε τιμά ότι ο Ζορμπάς δεν κατάφερε να μαζέψει όλη του τη δημοτική ομάδα, οπότε θα περνούσε η πρόταση της αντιπολίτευσης;


Κι ο Γιάννης ο μπέμπης όπως τον λες; Γκρινιάζει Γιάννη και γκρίνιαζε εξαρχής μιας και από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια. Ο μπέμπης τα έβλεπε από νωρίς. Αλήθεια αυτόν γιατί δεν τον κάλεσες στο γραφείο σου να παραιτηθεί; Ίσως γιατί έχει και μπαμπά. Πάντως αν κρίνουμε από την ανακοίνωσή του όπου γράφει μια σελίδα για να μην πει απολύτως τίποτε, φαίνεται πως έχει ακόμη δρόμο για να μεγαλώσει.


Αλλά μη νομίζεις ότι κι αυτοί που βρίσκονται δίπλα σου, σου είναι όλοι πιστοί. Ποιος είναι άραγε εκείνος που πριν καν ορκιστείς, έβγαινε σε κατάστημα μιας πάνω πλατείας σε ένα πολύωρο ραντεβού ισχυριζόμενος πως συντάχθηκε για να σε ελέγχουν τα κεντρικά μέσω αυτού και θάβοντας σχεδόν όλη τη δημοτική ομάδα; Ποιος μπορεί να είναι αυτός όμως... Να έχει σχέση με εκείνον που αντί να δώσει τη μάχη ανάμεσα στις δύο Κυριακές “απειλούσε” να αδρανοποιηθεί αν δεν περνούσαν τα κομματικά;


Και όσοι σήμερα σε χειροκροτούν...για θυμίσου σε ποιους πατούσαν like πριν λίγα χρόνια και ποιους χειροκροτούσαν. Είναι αυτοί που χθες σε χλεύαζαν, σήμερα τρέχουν δίπλα σου κι αύριο δε θα σε ξέρουν. Ανεμοδούρες.


Κι όλοι όσοι σε δόξασαν με τον Ιόλα (ενώ κατ'ιδίαν σε έκραζαν) μπας και πάρουν καμιά θεσούλα στο σχήμα που θα βγεί, όταν θα αρχίσουν οι φασολάδες και τα κλαρινοπανηγύρια με τις σούβλες, αυτοί θα σε σταυρώσουν. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι.


Γιάννη; Αυτό δεν είναι Νίκη των Πολιτών αλλά κάποιων άλλων. Ποιων όμως;


Γιάννη; Κάτι δεν πάει καλά. Και δεν είναι το ρολόι μου...

Νεότερη Παλαιότερη