Άραγε για αυτήν την εικόνα ντρέπεται κανείς σε αυτήν την πόλη;

vouno

Η παραπάνω εικόνα είναι από τον Υμηττό και το δρόμο όπως συνεχίζει μετά το Μοναστήρι. Είχα αρκετό καιρό να περπατήσω αυτήν τη διαδρομή. Συνήθως επιλέγουμε διάφορα άλλα μονοπάτια για να έχουμε την ησυχία μας και να μην έχουμε επαφή με τα "σημάδια" του "πολιτισμού".


Του Στρατή Μαζίδη


Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει στην πόλη μας. Αν περπατάς στους δρόμους συναντάς συνέχεια ακαθαρσίες καθώς κάποιοι ιδιοκτήτες οικόσιτων δε θεωρούν πως έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν στην όποια καθαριότητα του δήμου μας (το δε παράδοξο είναι πως οι περισσότεροι διαμένουν σε μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες με κήπους/αυλές και συνεπώς οι "ανάγκες" δε χρειάζονται να πραγματοποιούνται στα πεζοδρόμια και τις πόρτες των κατοίκων). Αν πάλι πας στο βουνό και επιλέξεις να κινηθείς προς τα πυροφυλάκια του Χολαργού αλλά και πέριξ της Μονής θα πέφτεις πάνω σε σπασμένα μπουκάλια, κουτάκια μπύρας και άπειρα προφυλακτικά με τη συσκευασία τους λίγο παραδίπλα.


Και καλά οι δρόμοι της πόλης (ας πούμε, που δεν το λέμε) αλλά να επισκέπτεσαι τη φύση και να σιχαίνεσαι να έρθεις σε επαφή μαζί της; Να λες συνέχεια στα παιδιά σου και την παρέα τους να "φύγουν από κει ή να περάσουν από άλλο σημείο".


Στη δε διαδρομή προς Χολαργό βλέπεις ότι κάποιοι έχουν βρει στον Υμηττό την τέλεια χωματερή και αμολάνε τα μπάζα τους. Χώρια τις υποψίες ότι όλο και κάτι κόβεται.


Το λυπηρό είναι ότι στην Αγία Παρασκευή κανείς δε συγκινείται. Υπηρεσία περιβάλλοντος και καθαριότητας υφίσταται ουσιαστικά στο οργανόγραμμα. Τι καθαριότητα και τι περιβάλλον είναι αυτό όταν δεν μπορείς να φροντίσεις το βουνό; Βαυκαλιζόμαστε για τα εκατομμύρια που έχουμε ταμειακό υπόλοιπο για τα δημοτικά τέλη τα οποία αφορούν καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό αλλά ο Υμηττός στην πλευρά μας είναι ένας χώρος είτε μιας βιαστικής ξεπέτας βρωμιάρηδων είτε αλισβερισιού ναρκωτικών είτε εναπόθεσης σκουπιδιών. Τι καθαριότητα και τι περιβάλλον είναι αυτό όταν οι δρόμοι είναι γεμάτοι ακαθαρσίες; Γιατί ψηφίσαμε κανονισμό καθαριότητας και παρά τα αμέτρητα δημοσιεύματα του agiaparaskevi-guide.gr για την πλατεία Κοραή δεν επεβλήθη ούτε ένα πρόστιμο;


Δράσεις όπως την επόμενη εβδομάδα με την ομάδα εθελοντών και το ΣΕΠΠΒΑΤΥ δεν μπορούν να αποτελούν τη μόνη δράση για την προστασία του βουνού. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής πρέπει κάποια στιγμή να εκπονήσει ένα σοβαρό σχέδιο για την καθαριότητα, ανάδειξη και αξιοποίηση (με την καλή πάντα έννοια) του βουνού και όλα τα άλλα να έρχονται να συνεπικουρούν.


Φυσικά τα παραπάνω ζητήματα δεν απασχολούν ούτε τις υπηρεσίες ούτε τους πολιτικούς τους προϊσταμένους ούτε τις παρατάξεις. Αν είχαν απασχολήσει τις πρώτες, θα είχαν επιλυθεί. Όσο για το πολιτικό προσωπικό; Φθαρμένο από τις δεκαετίες της ενασχόλησης αναλώνεται σε θέματα ήσσονος σημασίας όπως το αν ο Δήμαρχος επίτηδες προγραμμάτισε ταυτόχρονα δημοτικά συμβούλια και εκδηλώσεις του δήμου για να παίξει μπάλα μόνος του. Οι μεν πρώτοι αναλώνονται σε θέματα που δε μας απασχολούν, ο δε δεύτερος νομίζει ότι η πόλη διοικείται με χτυπήματα στην πλάτη, κοινοποιήσεις και εκδηλώσεις.


Τι κι αν αφιερώσαμε τόσα κείμενα για τον Υμηττό με προτάσεις, ιδέες και σχέδια ώστε να γίνει η ατμομηχανή που θα ανεβάσει το Δήμο μας. Τι κι αν θεωρείται Natura και φιλοξενεί ένα Μοναστήρι με ιστορία 1000 ετών από τα χρόνια του Βασίλειου του Μακεδόνα.


Κύριοι το βουνό μας είναι γεμάτο σκουπίδια, προφυλακτικά, σπασμένα γυαλιά, τενεκέδες και σκουπίδια. Θα κάνετε κάτι; Γιατί αν δεν κάνετε, υπάρχει και το 2019 και είναι μια καλή ευκαιρία οι δημότες να αρχίσουν το καθάρισμα.

Νεότερη Παλαιότερη