Τέτοια πολιτική συμπεριφορά αντιδημάρχου είχαμε χρόνια να δούμε στην Αγία Παρασκευή. Την πρόσεξε κανείς;

BinocularsΠριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το νέο σχήμα αντιδημάρχων του Δήμου Αγίας Παρασκευής με το οποίο θα πορευθεί λογικά η Δημοτική Αρχή μέχρι τις εκλογές του 2019. Παρατηρώντας το ευρύτερο κάδρο, δηλαδή αντιδημαρχίες και νομικά πρόσωπα, αντιλαμβανόμαστε ότι τελικώς δεν έχουν όλοι την ευκαιρία τους καθώς με μια μόνο εξαίρεση δεν υπήρξε καμία μετακίνηση ή αλλαγή.

Του Στρατή Μαζίδη

Αυτή όμως η μόνη εξαίρεση, δηλαδή η αποχώρηση του αντιδημάρχου Διοίκησης, Κώστα Χατζηανδρέου υπήρξε πολύ σημαντική, ιδίως λόγω των χαρακτηριστικών της, τα οποία εύκολα μπορεί να εντοπίσει. Ωστόσο προτίμησα να περιμένω μερικές ημέρες ακριβώς για να μην ειπωθεί ότι βιάστηκα και δεν περίμενα.

Ο κ. Χατζηανδρέου είναι ένας μετρημένος και λιτός άνθρωπος. Οι λίγες συζητήσεις που είχα μαζί του, μου έδειξαν πως πρόκειται για ένα δημόσιο λειτουργό με εμπειρία, δομημένο λόγο και συγκροτημένη σκέψη. Ερχόμενος στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και αναλαμβάνοντας την αντιδημαρχία Διοίκησης είχε συγκεκριμένα πράγματα κατά νου από την εμπειρία του στο υπουργείο Εσωτερικών. Εντούτοις επέλεξε με το πέρας της θητείας του να μη συνεχίσει. Ο δε τρόπος που το δημοσιοποίησε υπήρξε απλός και απείχε μακράν από την επικοινωνιακή πολιτική προσέγγιση της Δημοτικής Αρχής.

Το κείμενο της παραίτησής του που είχε αναρτήσει στο facebook μολονότι λακωνικό, μαρτυρά πολύ περισσότερα:

Τίτλοι τέλους
Θα ήθελα να ευχαριστήσω, με την ευκαιρία της αποχώρησής μου από τη θέση του Αντιδημάρχου Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Διοικητικών Υπηρεσιών, όλους όσους υπήρξαν αρωγοί στην προσπάθεια εφαρμογής μιας σύγχρονης και λειτουργικής διοίκησης. Αντίπαλοί μας οι αντιλήψεις, οι νοοτροπίες, οι αγκυλώσεις και οι θεωρήσεις παρωχημένων εποχών. Σε ότι με αφορά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι, παρά τα όποια λάθη ή παραλείψεις, το πάλεψα όσο μπορούσα. Εύχομαι και ελπίζω η συνέχεια να είναι ακόμα καλύτερη.

Διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές μου προξένησε εντύπωση αρχικά το γεγονός πως δεν ποιεί ούτε μια αναφορά στο Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο. Μάλιστα, στο Δημοτικό Συμβούλιο που ακολούθησε και μολονότι ο τελευταίος του έπλεξε το εγκώμιο, το οποίο επανέλαβε και με ανακοίνωση την επόμενη ημέρα, πάλι ο κ. Χατζηανδρέου δεν είπε τίποτε. Είναι μια επισήμανση την οποία έκαναν αρκετοί. Κι αν ο κ. Χατζηανδρέου προσέφερε τόσα πολλά σύμφωνα με την ανακοίνωση, τότε ο Δήμαρχος όφειλε να μην τον αφήσει να φύγει.

Αυτό όμως που έχει αξία είναι τι μαρτυρά το παραπάνω κείμενο. Προσωπικά διαβλέπω μια πικρία ενός ανθρώπου που ήξερε, ήθελε, ήρθε, προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε και επειδή σέβεται τον εαυτό του, σηκώθηκε και έφυγε. Η μη αναφορά στο Δήμαρχο μπορεί ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι ο τ. αντιδήμαρχος δεν είχε την απαραίτητη στήριξη που χρειαζόταν για να αλλάξει όλα όσα μελανά περιγράφει και τα οποία δυστυχώς ισχύουν στο Δήμο μας. Αφήστε π.χ. ένα χαρτί στο πρωτοκόλλο και μετά μάθετε πόσο χρειάστηκε για να ανέβει δύο ορόφους.

Νομίζω ότι τέτοια πολιτική συμπεριφορά στην Αγία Παρασκευή είχαμε χρόνια να δούμε. Αν είχαμε δει και ποτέ. Ο κ. Χατζηανδρέου μπορούσε να κάθεται στην καρέκλα και να περιφέρει τον τίτλο του. Δεν το έκανε. Την ίδια στιγμή άλλοι, που κάποτε έλεγαν "δεν πληρώνω", καταδέχονται σήμερα ενάντια στα πιστεύω τους (τα οποία ποια είναι τελικά;) να δίνουν εντολές κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, άλλοι τα ακούνε από παντού, έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά αλλά νομίζουν ότι βρέχει και άλλοι διατυμπάνιζαν επί μήνες δεξιά/αριστερά πως θα αποχωρήσουν αλλά παραμένουν στη θέση τους.

Η παραίτηση Χατζηανδρέου πολιτικά εξυπηρέτησε το Δήμαρχο ο οποίος βρήκε έτσι το κενό να τακτοποιήσει άλλα πιο τρέχοντα και καίρια (κατ'αυτόν ζητήματα) αντικαθιστώντας τον με τη Μαρία Κοντοπούλου. Και για να μην παρεξηγηθώ, η Μαρία είναι ένα εξαιρετικό κορίτσι, ζεστό παιδί, καλλιεργημένο, εξωστρεφές και για το λόγο αυτό έπρεπε (και αυτή ήταν η αρχική απόφαση η οποία δεν πήγε μέχρι τέλους) να αναλάβει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη όπου ήταν αντιπρόεδρος και είχε πείρα ως μέλος του ΔΣ της από προηγούμενες θητείες. Χώρια το γεγονός ότι έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί από την πρώτη ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση η αποκωδικοποίηση της δήλωσης του κ. Χατζηανδρέου έχει μεγάλη αξία. Ενδεχομένως στο ευρύτερο κάδρο να αντικατοπτρίζει και τη συνολική εικόνα.

Όπως και να 'χει όμως ως δημότης οφείλω να τον ευχαριστήσω διότι τόσο με την κίνηση όσο και με το λόγο του έδειξε πως σέβεται τον εαυτό του και εμάς τους δημότες.
Νεότερη Παλαιότερη