Κώδικας...DaVinci - Τέλος χρόνου

davinci


Μετά από 12 σχεδόν μήνες καθυστέρησης και με τη γνωμοδότηση του νομικού κ. Μπάκα να έχει δοθεί στο Δήμο Αγίας Παρασκευής από τα τέλη του 2015, έρχεται (εκτός απροόπτου) το πολυσυζητημένο θέμα του DaVinci στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Του Στρατή Μαζίδη


Ήταν 23 Ιουλίου του 2015 όταν ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος ανακοίνωνε πως ο Δήμος προχωρά σε ανάθεση σε εξωτερικό δικηγόρο της υπόθεσης ώστε να γνωματεύσει αν υφίσταται το νομικό καθεστώς για να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας δίχως αυτό να σημάνει περιπέτειες για το Δήμο:


http://www.agiaparaskevi-guide.gr/2015/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8d%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b4%ce%b1%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84/

Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες και συγκεκριμένα μέχρι το Φεβρουάριο του 2016 ώστε να αποκαλυφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό που κουβεντιαζόταν στην πόλη, ότι δηλαδή ο κ. Μπάκας είχε παραδώσει ήδη προ διμήνου την γνωμοδότησή του αλλά αυτή δεν παρουσιαζόταν ούτε στις παρατάξεις ούτε φυσικά στους δημότες.


http://www.agiaparaskevi-guide.gr/2016/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%b3%ce%ba%ce%b7-%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b7%ce%b8%ce%b5%ce%af-%ce%b7/

Δυστυχώς τίποτε δε γνωστοποιήθηκε στους δημότες. Ούτε από το Δήμο Αγίας Παρασκευής ως όφειλε ούτε από κάποια παράταξη η οποία θα μπορούσε να λάβει αντίγραφο και να το δημοσιοποιήσει. Είδαμε μάλιστα σε εκείνη την επίμαχη συνεδρίαση να αποκαλύπτεται πως η γνωμοδότηση παρέμενε για δύο μήνες πάνω στο γραφείο του Δημάρχου αλλά δεν το είχε αντιληφθεί διότι δεν του το είχε πει η γραμματέας του! Μέχρι και βόμβα μπορεί να βάλει κανείς ανενόχλητος με βάση αυτές τις δικαιολογίες ή για να πούμε κάτι πιο ρεαλιστικό, να αποσπάσει σημαντικά έγγραφα δίχως να το αντιληφθεί κανείς.


Εν πάση περιπτώσει όμως όσο και αν τραβάς το χρόνο, δεν είναι λάστιχο. Η Δημοτική Αρχή καλείται να αποφασίσει όσο και αν μια απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θεωρηρικά επαρκεί.


Τώρα διαπιστώνεται πως είναι πολύ διαφορετικά όταν μιλάς από τη θέση του τρίτου αντί του Δημάρχου. Στην πρώτη περίπτωση μπορείς να ζητάς και να λες ό,τι θες. Κανείς δε θα το λάβει υπόψη, ειδικά όταν ζητάς πχ το κλείσιμο ενός καταστήματος. Όταν όμως είσαι εσύ στη θέση του οδηγού, πέφτει στους ώμους σου το βάρος της απόφασης.


Άρση της άδειας σημαίνει κλείσιμο του καταστήματος, πιθανές νέες χρονοβόρες-κοστοβόρες νομικές περιπέτειες, ένα ακόμη μαγαζί-φάντασμα στο κέντρο της πόλης (και ας είναι ένα από τα καλύτερα στην Αθήνα) και φυσικά δεκάδες άνεργους άμεσα (εργαζόμενοι) και έμμεσα (συνεργαζόμενοι όπως πχ τροφοδότες, κάβες κτλ).


Μη άρση της άδειας σημαίνει παραδοχή ότι η θέση των περασμένων ετών εξυπηρετούσε καθάρα πολιτική σκοπιμότητα αλλά και το πως υπήρξε εσφαλμένη. Η σημερινή Δημοτική Αρχή θα κληθεί ενδεχομένως να δώσει εξηγήσεις σε τμήμα του ακροατηρίου της.


Αδειάζει κανείς τον εαυτό του ή πλήττει εργαζόμενους ανθρώπους; Θεωρητικά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για όσους είμαστε άνθρωποι της καθημερινότητας και δεν πολιτικολογούμε. Καμία θέση εργασίας δεν πρέπει να χαθεί.


Το τι θα πράξει η Δημοτική Αρχή είναι ένα άλλο θέμα. Φυσικά υπάρχει και ο τρίτος δρόμος. Ήδη σε κάποιες συνεδριάσεις θα μπορούσε να είχε επικρατήσει η αντιπολίτευση. Η πλειοψηφία έχει απωλέσει δύο μέλη της, ενώ η συμπολίτευση δεν είναι πάντα παρούσα εν όλω στις συνεδριάσεις. Σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε η Δημοτική Αρχήνα εισηγηθεί την άρση της άδειας αλλά να φροντίσει να χάσει στην ψηφοφορία. Με ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν ίσως όλοι ευχαριστημένοι. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής προσέγγισης.


Εμάς όμως μας ενδιαφέρει ο ρεαλισμός και το ψωμί των συνανθρώπων μας οι οποίοι φορολογούνται για να μπορούν να λειτουργούν (όπως λειτουργούν) Δήμοι όπως ο δικός μας.


Σε κάθε περίπτωση και ενώ προσεγγίζουμε το 2024 καλό είναι να ασχοληθούμε με το μέλλον και όχι το παρελθόν. Υπάρχουν σχέδια για το ακίνητο; Θα το κάνουμε πχ πολιτιστικό κέντρο; Μπορούμε να το υποστηρίξουμε; Θα προτιμήσουμε να το εκμισθώσουμε στο σημερινό επιχειρηματία;


Τέλος χρόνου...
Νεότερη Παλαιότερη