Καμία αλλαγή στα νομικά πρόσωπα και ένα αίνιγμα

empty

Καμία αλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε στις θέσεις των προέδρων των τριών νομικών προσώπων του Δήμου Αγίας Παρασκευής δηλαδή τους Παιδικούς Σταθμούς, τον ΠΑΟΔΑΠ και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η Μαργαρίτα Δημητρίου, ο Σωτήρης Παπαμιχαήλ και η Τερψιχόρη Γκιόκα συνεχίζουν ως έχουν.


Του Στρατή Μαζίδη


Η κίνηση αυτή ήταν απολύτως αναμενόμενη τουλάχιστον όσον αφορά τους Παιδικούς Σταθμούς και τον ΠΑΟΔΑΠ.


Πχ στους Παιδικούς Σταθμούς η Μαργαρίτα Δημητρίου ήταν η μόνη που δε χρειάστηκε να κατατοπιστεί την πρώτη ημέρα της θητείας της. Παρέλαβε από την Εφη Καψοκεφάλου στην οποία είχε παραδώσει. Το νομικό πρόσωπο είναι χρησιμότατο, λύνει χέρια γονέων, ωστόσο διατηρεί κυρίως ένα διεκπεραιωτικό χαρακτήρα άσχετα αν οι εργαζόμενοι στους σταθμούς διαχρονικά σήκωσαν το επίπεδο.  Πώς λοιπόν να την αντικαταστήσεις;


Στον ΠΑΟΔΑΠ η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Οργανισμός ταλανίζεται από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του δίχως να μπορεί να ηρεμήσει. Ενώ θα έπρεπε να αποτελεί την αιχμή του δόρατος, εξελίσσεται σε αχίλλειο πτέρνα των διοικήσεων. Ποιο είναι πχ το πολιτιστικό έργο του Οργανισμού αυτά τα 5 χρόνια; Είναι φανερό ότι στον ΠΑΟΔΑΠ υπάρχουν ζητήματα σε πολλά επίπεδα. Πχ συχνές αλλαγές στη σύνθεση του ΔΣ, αργοπορία αποφάσεων (πχ η καθυστερημένη έναρξη του θερινού κινηματογράφου), προβληματισμός αρκετών συνεργαζομένων με τον Οργανισμό που διαπιστώνουν να βρίσκονται στο κέντρο μιας διένεξης μεταξύ ΠΑΟΔΑΠ και ορισμένων στελεχών στη Μεσογείων με θύματα τους ίδιους.


Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη υπάρχει μια σταθερότητα στην πορεία της καθώς διατηρούνται οι δράσεις που κληρονομήθηκαν και εμπλουτίσθηκαν με ορισμένες καινούριες αξιολόγες. Ωστόσο η ουσιαστική κατάργηση του 10ημέρου Αλέκος Κοντόπουλος όπως το έμαθε και το αγάπησε ο κόσμος, ήταν μια σημαντική αστοχία. Πρόκειται για τη δράση η οποία ουσιαστικά ανέδειξε στο παρελθόν το νομικό πρόσωπο εκτός Αγίας Παρασκευής.


Συμπερασματικά υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπήρχαν περιθώρια αλλαγών. Ωστόσο φαίνεται να ισχύει αυτό που αρκετοί ισχυρίζονται, δεν υπάρχει περιθώριο κινήσεων. Εδώ υπάρχουν περιπτώσεις συνεδριάσεων που η Δημοτική Αρχή κηνυγά την απαρτία και αν είχε απέναντί της μια ικανή αντιπολίτευση θα είχε μπλοκαριστεί η υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2017 με μόλις μια ψήφο διαφορά, κάτι που θα συνιστούσε μεγάλη πολιτική ήττα. Επιπρόσθετα δύο στελέχη που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, έχουν αποχωρήσει από τη "Νίκη". Πχ δε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η Μαρία Ρεμπούτσικα όταν δύο εκ των τριών νομικών προσώπων σχετίζονται άμεσα με τον Πολιτισμό και διαθέτει σημαντικές επαφές;


Σε μια Δημαρχιακή θητεία η οποία είχε σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών με τον τολμηρό πολιτικό της λόγο την περίοδο 1998-2014 αλλά η απτή πραγματικότητα έδειξε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ως προς την ουσία από το παρελθόν, προτιμήθηκε η σταθερότητα (κατά άλλους τήρηση ισορροπιών) μπροστά στο άγνωστο του ξαναμοιράσματος της τράπουλας.


Αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν η αντικατάσταση της Μαρίας Κοντοπούλου από την αντιπροεδρία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και όταν η πλειοψηφία όσων παρακολουθούν τα τοπικά πράγματα ανέμενε προ πολλού ότι θα αναλάμβανε το νομικό πρόσωπο. Η αιτιολόγηση που ειπώθηκε δεν πείθει για λόγους που δεν είναι της παρούσης. Έχουν ακουστεί αρκετά ενδιαφέροντα παρασκήνια κι ανατροπές της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο καλύτερο είναι να αφήσουμε το χρόνο και τη σειρά των γεγονότων να μας δείξουν την πραγματικότητα. Η γενικότερη πάντως αίσθηση είναι πως πρόσωπα σαν τη Μαρία, με το χαρακτήρα και την απήχησή της δεν τα καθίζεις στον πάγκο ούτε για λίγο.

Νεότερη Παλαιότερη