Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα...μια τυπική διαδικασία

proyp

«Η Διοίκηση σου το 'χω πει θέλει ψυχή και φαντασία, εσύ όμως την κατάντησες μια τυπική διαδικασία» θα μπορούσε να παραφράσει λίγο ο τραγουδιστής για τις ανάγκες του Δήμου Αγίας Παρασκευής.


Του Στρατή Μαζίδη


Για άλλη μια χρονιά ακούσαμε από δημοτικούς συμβούλους, όσους ήταν παρόντες, το ότι η Συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του κάθε φορά επόμενου έτους αποτελεί την κορυφαία στιγμή μιας Δημοτικής Αρχής.


Για άλλη μια χρονιά, όσοι παρακολουθούμε εκ του μακρώθεν απλά αντιλαμβανόμαστε πως γίνεται ντόρος για μια διεκπεραιωτική και αναγκαστική διαδικασία.


Αυτό που συγκρατούμε από τη χθεσινή Συνεδρίαση είναι πως πάμε σε ένα πολύ σφικτό προϋπολογισμό, απολύτως εναρμονισμένο με τις μνημονιακές απαιτήσεις της εποχής, όπως διαπίστωσε πολύ σωστά ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Κρητικίδης.


Στα οικονομικά φαίνεται πως αρχίζει να διαπιστώνεται ένα άνοιγμα καθώς όπως ακούστηκε τα μη πληρωθέντα τιμολόγια αγγίζουν πλέον τα € 1,638 εκ., ενώ υπάρχουν αρκετά ζητήματα με τιμολόγια συγκεκριμένου νομικού προσώπου τα οποία είναι υπερήμερα και υπηρεσίες που δεν μπορούν να τιμολογηθούν λόγω λαθών του.


Επίσης διαπιστώθηκε, πάλι από τον κ. Κρητικίδη ο μηδενισμός του κωδικού για απαλλοτριώσεις, κάτι που όπως σημείωσε μπορεί να βάλει σε περιπέτειες διαχρονικές διεκδικήσεις του Δήμου Αγίας Παρασκευής.


Φαίνεται ότι στα οικονομικά μπαίνουμε σε μια καινούρια δύσκολη εποχή.


Όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να σταματήσει τον απολογισμό της καθημερινότητας ως έργο. Από το σημείο αυτό και μετά φαίνεται πως ο Δήμος κινείται σε δύο άξονες.


Α. Τα έργα που εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας (κολυμβητήριο, Δημαρχείο, αναπλάσεις όδων όπως η Αιγαίου Πελάγους)


Β. Τα έργα που θα πραγματοποιηθούν με ίδιους πόρους όπως οι παρεμβάσεις στο Κοιμητήριο και η απόκτηση της βίλας Ιόλα.


Ωστόσο, με εξαίρεση το κολυμβητήριο που είναι έργο το οποίο φαίνεται (και έχουμε ανάγκη) θα πρέπει να επισημανθεί ότι απουσιάζουν έργα (από όσα καταφέραμε να ακούσουμε στην προβληματική μετάδοση της Συνεδρίασης) που έχει ανάγκη ο δημότης στην καθημερινότητά του όπως η δημιουργία νέων αθλητικών χώρων, παιδικών χαρών και τόπων αναψυχής.


Δεν είναι τυχαίο ότι ο δημοτικός σύμβουλος, Αλέξης Μουστόγιαννης έκανε μια εύστοχη επισήμανση στη Δημοτική Αρχή επισημαίνοντας πως οι δημότες, οι οποίοι ως επί το πλείστον δε γνωρίζουν καν τα ονόματα των αντιδημάρχων κρίνουν στο τέλος της θητείας ανάλογα με το τι άλλαξε στην πόλη τους.


Εδώ λοιπόν, ακόμη και αν όλα πάνε ρολόι για τη Δημοτική Αρχή και τα έργα που ενέταξε η Περιφέρεια, κάτι το οποίο αμφισβητήθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης, σίγουρα στο διάστημα το οποίο απομένει, ορατό έργο δεν προλαβαίνει να πραγματοποιηθεί. Κάπως έτσι ίσως αποδειχθεί κρίσιμη η φράση ενός ανθρώπου που κάποτε έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στη σημερινή Δημοτική Αρχή που του προέτρεπε το 2015 να είναι έτος μελετών, έχοντας κατά νου να προφθάσει να γίνει κάτι μέχρι το τέλος της θητείας.


Τουλάχιστον γλυτώσαμε από την αγορά της Ανεμώνης η οποία μας έφτανε να μας στοιχίσει συνολικά με τις επισκευές € 1 εκ!!!


Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Σιδέρης συνεχίζει την αποκατάσταση του οπτικού μας πεδίου με την εγκατάσταση περισσότερων βυθιζόμενων κάδων και την απόκτηση νέου εξοπλισμού στην καθαριότητα. Καθώς όμως διαθέτει σημαντικό περίσσευμα το οποίο μόνο ανταποδοτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μήπως ήρθε η ώρα για κάποιες ήπιες παρεμβάσεις καθαριότητας στον Υμηττό ώστε να βελτιωθεί η άσχημη εικόνα του τόσο γύρω από τη Μονή όσο και στα μονοπάτια;


Εν κατακλείδι, ριψοκίνδυνο ποντάρισμα στην Περιφέρεια και καιροί λιτής διαχείρισης στον ορίζοντα.
Νεότερη Παλαιότερη