Πλατεία Κοραή - Τώρα και καλώδια με ρεύμα στο πεζοδρόμιο - Ως πότε θα ζούμε σε αυτό το χάλι;

korai-2

Είναι εντυπωσιακή και εκνευριστική όσον αφορά τους περίοικους, η κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία Κοραή με τη διαρκή υποβάθμισή της.


Του Στρατή Μαζίδη


Ήταν αρχές του καλοκαιριού του 2015 όταν το agiaparaskevi-guide.gr προειδοποιούσε για τα έργα σε παρακείμενο κατάστημα και πως κάτι φαινόταν να μην πηγαίνει καλά. Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες προτίμησαν να παρέμβουν αφού ολοκληρώθηκε ό,τι ήταν να γίνει για να επιβάλλουν πρόστιμα και όχι εκ των προτέρων για να προστατεύσουν την περιοχή αφού έχει ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος από τα δημοσιεύματά μας.


Επί δεκατέσσερις μήνες οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τη βρώμα, τα υλικά, τα σκουπίδια, το κάνω ό,τι γουστάρω και την αδιαφορία.


korai-1


Τα τελευταία 24ωρα παρατηρούμε ότι γίνονται εργασίες στο επίμαχο κατάστημα με το ξήλωμα της υπερκατασκευής. Μέσα όμως σε όλα τα ξηλώματα, τα καλώδια έχουν αφεθεί χύμα πάνω στο πεζοδρόμιο. Το ότι έχουν μονωθεί με ταινία δε λέει απαραίτητα κάτι. Τι θα συμβεί αν πέσει μια δυνατή καταιγίδα; Τι θα γίνει αν κάποιο από τα δεκάδες παιδιά που διαβαίνουν το σημείο προσερχόμενα στο παρακείμενο γυμναστήριο τραβήξουν ή κάνουν ο,τιδήποτε με τα καλώδια;


Πραγματικά αναρωτιέσαι. Ενδιαφέρεται κανείς; Υπάρχει έλεγχος; Πού είναι η εφαρμογή του πολυδιαφημισμένου και πληρωμένου κανονισμού καθαριότητας; Πού είναι τα πρόστιμα για αυτό το χάλι με τις πέτρες΄;


Πριν από λίγες εβδομάδες είχα συνομιλία με κατοίκους της γειτονιάς. Τα παράπονα και η οργή τους δεν περιγράφονται. Ας δούμε ορισμένα:


α. Επί της πλατείας υπήρχε ένα δένδρο, στο τμήμα που μισθώνεται, το οποίο κόπηκε (πέρυσι;) ξαφνικά. Με ποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κόπηκε ένα δένδρο το οποίο δεν ενοχλούσε κανέναν εκτός ίσως από τους θαμώνες καταστήματος; Και αν κόπηκε δίχως σχετική απόφαση, τι σκοπεύει να πράξει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής; Στη θέση του δένδρου έχει στηθεί πρόχειρη εγκατάσταση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι νόμιμη αυτή η παροχή; Είναι ασφαλής αν πάει κάποιος και τραβήξει το εναέριο καλώδιο;


β. Η οδός Κοράη κλείνει όποτε θέλει συγκεκριμένος επιχειρηματίας όπου έρχεται το φορτηγό να φέρει προμήθειες


γ. Οι κάδοι απορριμάτων, ιδίως αυτοί της ανακύκλωσης ξεχειλίζουν με το καλημέρα. Καμία συμπίεση των χαρτοκιβωτίων. Το σημείο θυμίζει σκουπιδότοπο και συνήθως βρωμάει.


δ. Οχλήσεις από φασαρία κατά τις νυχτερινές ώρες και "προειδοποιήσεις" να σταματήσει να καλείται η Αστυνομία


ε. Άναρχη στάθμευση ειδικά στην έξοδο στη Μεσογείων όπου οι οδηγοί στερούνται ορατότητας


Οι κάτοικοι μάλιστα αναφέρουν πως όταν έγινε αυτή η άνευ λόγου αντιδρόμηση της Κοραή, διαμαρτυρήθηκαν τότε στους υπεύθυνους για να τους δοθεί η απάντηση πως τις ταμπέλες τις έβαλε ο επιχειρηματίας μόνος του. Και τότε γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν πήγαν το επόμενο πρωί να πράξουν και να επιβάλλουν τα δέοντα; Αλλά για να είμαστε και δίκαιοι, αφού οι περίοικοι είχαν λάβει αυτή την απάντηση, τι έκαναν στη συνέχεια για το θέμα;


Άλλοι πάλι φέτος έδωσαν αρκετές φορές Σαββατόβραδα το "παρών" στην πλατεία Κοραή. Κατά τα λοιπά μας ενοχλεί το DaVinci. Εδώ τρώμε και πίνουμε άνετα. Εδώ τα πάντα είναι καλά καμωμένα.


Αντίστοιχη κατάσταση όμως επικρατεί στην πλατεία Κοραή με μια διαφορά. Εδώ δεν υπάρχουν μόνο γραφεία και καταστήματα, ζουν και δημότες, οι οποίοι ψηφίζουν και βλέπουν τον τρόπο αντιμετώπισης που τυγχάνουν διαχρονικά.


Η πλατεία και ο δρόμος ανήκουν στους δημότες. Η υγεία και η ασφάλεια αποτελούν δικαίωμα όλων.


Αν κάποιοι θέλουν να επιχειρούν, καλώς να το πράξουν αλλά αυτοί οφείλουν να προσαρμοστούν, όχι η πόλη με βάση τις ανάγκες τους.


Άλλωστε υπάρχει και μια άλλη πρόταση. Να πεζοδρομηθεί ο δρόμος, να μεγαλώσει η πλατεία Κοραή, να δημιουργηθεί παιδική χαρά και να απελευθερωθεί από τραπέζια και καρέκλες, να τη χαίρονται μικροί και μεγάλοι.

Νεότερη Παλαιότερη