Με τη Μεσογείων θα κάνουμε τίποτε;

mesogeion

Έχουμε σημειώσει κατ'επανάληψη στο παρελθόν πως ως Αγία Παρασκευή θα πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθούμε με την άναρχη κατάσταση της λεωφόρου Μεσογείων.


Του Στρατή Μαζίδη


Η Μεσογείων διακρίνεται για τρία βασικά της χαρακτηριστικά:


α. είναι ο δρόμος καθρέπτης της πόλης μας αφού τη διασχίζουν καθημερινά χιλιάδες οδηγοί και δίνει την εικόνα μας προς τα έξω


β. αποτελεί τη βασικότερη οδική μας αρτηρία καθώς διατρέχει από το ένα σύνορο της πόλης στο άλλο


γ. είναι η όδος επί της οποίας υπάρχει σειρά υπηρεσιών με τις οποίες συναλλάσσονται καθημερινά εκατοντάδες δημότες, επισκέπτες αλλά και πλήθος εμπορικών καταστημάτων


Ωστόσο αν και καθρέπτης της πόλης, είναι μονίμως βρώμικος ή αν και η βασικότερη αρτηρία μας, έχει πλέον βουλώσει. Όταν λέμε βρώμικος δεν περιοριζόμαστε μόνο στα σκουπίδια που την στολίζουν αλλά την όλη εικόνα της.


Συγκρίνετε πχ τη Μεσογείων με την παραλιακή οδό ή τη Βουλιαγμένης στο τμήμα από τη Δάφνη και μετά.


Η Μεσογείων θα έπρεπε να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, το Α μας σε μια προσπάθεια να βάλουμε στην Αγία Παρασκευή, τάξη και κανόνες. Θα έπρεπε να διασφαλιστεί η βαδισιμότητα από την είσοδο έως την έξοδο της πόλης. Τα ΙΧ δεν είναι δυνατό να κυριαρχούν εκτός από το οδόστρωμα και στο κράσπεδο των πεζοδρομίων επειδή κάποιοι θέλουν να σταματήσουν εκεί ακριβώς που πηγαίνουν ή βαριούνται (τρανό παράδειγμα γνωστό κατάστημα πριν την πλατεία) να κατέβουν στο άδειο υπόγειο πάρκινγκ αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούν.


Θα πρέπει κάποια στιγμή σε αυτήν την πόλη, εκτός από τα κλισέ, να αποφασίσουμε να ασχοληθούμε και με τα σοβαρά προβλήματα που χρόνια τώρα μας ταλανίζουν.


Η ενασχόληση με ένα πρόβλημα αποτελεί συνήθως και το πρώτο αποφασιστικό βήμα επίλυσής του.


Κάποτε είχε πέσει η πρόταση της υπογειοποίησης της Μεσογείων. Δύσκολο από τότε, πόσο μάλλον τώρα σε καιρό κρίσης. Όμως χρήματα για έργα σε επίπεδο χρηματοδότησης υπάρχουν και οι υπογειοποιήσεις έχουν λύσει θέματα ποιότητας ζωής. Θα μπορούσε λοιπόν μια υπογειοποίηση σε δύο σημεία να βελτιώσει αισθητά την εικόνα και την κυκλοφορία καθώς επίσης να ενώσει την πόλη.


Μπορούμε να το ξαναδούμε; Αλλά και τι άλλο θα μπορούσε να γίνει στο φορτωμένο μας κεντρικό δρόμο;


Ποιες είναι πχ οι προτάσεις των αρμοδίων στελεχών του Δήμου των οποίων το μισθό πληρώνουν οι φορολογούμενοι, για το χάλι της Μεσογείων; Ποιες είναι οι απόψεις των παρατάξεων και όλων των ειδικών συμβούλων για διάφορα θέματα που μαζεύουν γύρω τους;


Τι μπορούν να κάνουν για τη Μεσογείων αύριο, τι σε ένα μήνα,τι σε ένα χρόνο;


Ποια είναι όλα αυτά που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή μας και να δώσουν υπεραξία στην Αγία Παρασκευή λύνοντας το θέμα της Μεσογείων;


Πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από τη μιζέρια των τελευταίων δεκαετιών και των σκουριασμένων αντιλήψεων-προσεγγίσεων για την τοπική πολιτική.

Νεότερη Παλαιότερη