Αυτοί οι άνθρωποι και αυτός ο χώρος δεν αξίζουν επιτέλους μια βοήθεια;

stegi

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στη Στέγη Γερόντων Αγίας Παρασκευής καθώς η υπό εξέλιξη ανακαίνιση του ιδρύματος έχει προξενήσει σημαντικές οικονομικές δυσχέρειες.


Του Στρατή Μαζίδη

Καταρχήν να εξηγήσουμε πως τα συγκεκριμένα έργα κρίθηκαν απολύτως αναγκαία, ακόμη και για λόγους ασφαλείας των φιλοξενουμένων, καθώς το κτίριο είναι παραπάνω από 30 ετών ενώ από καιρό είχαν καταστεί εμφανέστατα τα σημάδια πως ο χώρος χρειάζεται επειγόντως συντήρηση.


Εντούτοις, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, το ένα φέρνει το άλλο. Προκύπτουν ζητήματα κατά την εκτέλεση των έργων και αυτό εκτροχιάζει εντελώς τον προϋπολογισμό, ιδιώς όταν το βασικό κριτήριο είναι να γίνει σωστή δουλειά.


Τα ποσά είναι σημαντικά, οι εργολάβοι πιεστικοί και οι λύσεις / δυνατότητες περιορισμένες. Όσο για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, απλά ανύπαρκτη. Η παρουσία της περιορίζεται μόνο στην επιγραφή της πινακίδας, οικειοποιούμενη ένα έργο στο οποίο ποτέ δεν προσέφερε το παραμικρό, ει μη μόνο προβλήματα. Είναι γνωστό πως άλλο ο απλός κλήρος και διαφορετική η κορυφή της πυραμίδας, η οποία συνήθως δε βλέπει χαμηλά.


Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή βρέθηκαν κάποια άνθρωποι και ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας οι οποίοι βοήθησαν. Ωστόσο δε φτάνει.


Και αναρωτιέμαι...

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής τι κάνει;


Γιατί διαχρονικά ο Δήμος έχει στο περιθώριο την Στέγη όσον αφορά την ουσία και όχι την παρουσία σε εορτές, πανήγυρεις (όποτε θυμάται κανείς τον Αγιο Νεκτάριο) και επαινετικούς λόγους για τους ήρωες του ιδρύματος;


Γνωρίζω πως ο Δήμαρχος ήρθε σε επικοινωνία με το ίδρυμα προσφερόμενος να στείλει υλικά για τις εργασίες. Αυτό όμως δεν έχει καμία πρακτική αξία όταν τα έργα βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο και οι απαραίτητες προμήθειες των συνεργείων έχουν ολοκληρωθεί.


Δεν μπορεί ο Δήμος Αγίας Παρασκευής που χρηματοδοτεί σειρά εκδηλώσεων, δρωμένων και φορέων, να ενισχύσει την Στέγη Γερόντων;


Η σημερινή Δημοτική Αρχή ενέκρινε πριν ορισμένους μήνες ένα σεβαστό ποσό για να συνδράμει δανειακές ανάγκες ναού της πόλης που είχε αγοράσει ακίνητο αλλά έπεσε έξω στους σχεδιασμούς του (!) και συνέχισε διαχρονικά την ενίσχυση άλλων θρησκευτικών πανηγύρεων και εορτών ενώ για την εορτή της Πολιούχου θα προσδαπανήσει ένα σημαντικό ποσό, αν και μειωμένο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.


Συνεπώς χρήματα υπάρχουν.


Γιατί δεν ενισχύεται ένα έργο ουσίας; Υπάρχουν πχ 15.000 ευρώ για να τυπωθεί το λεύκωμα ενός τ. δημοτικού συμβούλου αλλά διαπιστώνεται πενία όταν ζητείται βοήθεια για να επιβιώσει ένας χώρος με ιστορία και προσφορά; Πιστεύει, δεν πιστεύει κανείς, στην Στέγη Γερόντων φιλοξενούνται δεκάδες τρόφιμοι, ενώ κατά καιρούς έχουν διαμείνει και συγγενείς τοπικών πολιτικών προσώπων.


Εκτός όμως της φιλοξενίας, στην Στέγη μαγειρεύεται καθημερινά το συσίτιο των απόρων και πολυάριθμοι συνδημότες μας προσέρχονται για μια μερίδα φρέσκου ζεστού φαγητού.


Επιπροσθέτως αποτελεί ένα κέντρο διαρκούς βοήθειας και υποστήριξης. Κόσμος χαρίζει στη Στέγη οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς και έτσι δημιουργείται ένα απόθεμα από το οποίο ενισχύεται υλικά αρκετός κόσμος. Υπάρχει επίσης εθελοντής με καθημερινή παρουσία στη Στέγη και το Ναό ο οποίος με το αυτοκίνητό του πηγαίνει πολλές φορές αποστολές στο Σύλλογο Φυλακισμένων «Ο Ονήσιμος».


Η Στέγη είναι το κορυφαίο σε παραγωγή φιλανθρωπικού έργου, ίδρυμα της Αγίας Παρασκευής.


Για ποιο λόγο ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ποτέ δεν τη βοήθησε και δεν τη βοηθά ουσιαστικά; Αναρωτιώμαστε ποτέ τι θα απογίνουν όλοι αυτοί οι τρόφιμοι αν αύριο πρωί, απλά κλείσει; Πού θα βρουν φαγητό όσοι την επισκέπτονται καθημερινά; Ποιος θα καλύψει το κενό της σε όλα όσα προσφέρει;


Θυμάμαι το 2013 σε μια γιορτή στο προαύλιο του ιδρύματος, ήθελαν αρκετοί τοπικοί πολιτικοί μια φωτογραφία με τον παπα-Κώστα. Είναι φίλος μου, και φίλος μου και άλλα τέτοια. Κι όμως αφού είναι φίλος τους, και κάποιοι εξ αυτών έχουν προσβάσεις (ή έτσι εμφανίζονται) γιατί ποτέ δεν τον βοήθησαν;


Παρακολουθώντας εδώ και ορισμένα χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο, μια φορά, έναν, μια, δεν άκουσα τόσα χρόνια να λέει κάτι για αυτό το ίδρυμα, και υπάρχουν ορισμένοι που θα έπρεπε να το πράξουν γιατί ήταν εκεί η Στέγη όταν τη χρειάστηκαν ή βοηθήθηκαν από αυτή.


Πως θα νιώσουν τα επίσημα πρόσωπα στον επίσημο εορτασμό της Πολιούχου σε λίγα 24ωρα, όταν θα ξέρουν ότι ένα ίδρυμα της Χριστιανοσύνης κινδυνεύει να κλείσει οριστικά και πως αυτοί, ενώ μπορούν να βοηθήσουν, ακόμη δεν έχουν πράξει κάτι.


Η Στέγη Γερόντων μπορεί να μη φέρνει ψήφους, παρέχει όμως πολύ περισσότερα.

Ένα ίδρυμα που αύριο-μεθαύριο θα μπορούσε να φιλοξενήσει τον κάθε έναν και την κάθε μια από όλους εμάς.

Για όσους, εκτός από το όνομά της, γνωρίζουν ποια ήταν η Πολιούχος, πότε έζησε, που έζησε, γιατί και πως αγίασε, ξέρουν ήδη πολύ καλά τι θα την ευαρεστούσε πραγματικά σε αυτή την πόλη, που όπως και ο Θεός είπε «Ούτος ο λαός τοις χείλεσι με τιμά, η δε καρδία αυτών πόρρω απέχει απ' εμού».

Νεότερη Παλαιότερη