Σε αρκετά hot θέμα εξελίσσεται η περίπτωση του mini Hot Spot στην Αγία Παρασκευή

22

Σημαντικό τμήμα του μέρους των δηλώσεων / ερωτήσεων απασχόλησε κατά το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η αποκάλυψη του agiaparaskevi-guide.gr με τη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ και το απόσπασμα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star.


Του Στρατή Μαζίδη

Η αίσθηση που δόθηκε είναι ότι το ζήτημα φέρνει τα αρμόδια πρόσωπα σε άβολη θέση για λόγους οι οποίοι από πολιτικής σκοπιάς είναι εύκολο να τους κατανοήσει κανείς ενώ προκάλεσε παράλληλα σχετικό εκνευρισμό.


Καταρχήν με όσα ακούσαμε κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Δήμαρχος: α) στηλίτευσε τις όποιες αναφορές έγιναν για πιθανές τοποθεσίες ενός mini Hotspot στην πόλη μας λέγοντας ότι αναζητούνται εγκαταλελειμμένες υποδομές και πως αυτοί που τα αναπαράγουν αυτά δε θέλουν το καλό της Αγίας Παρασκευής, β) μετέφερε μια διαφορετική εικόνα από αυτή που έχει καταγράψει το τηλεοπτικό ρεπορτάζ όπως πχ η αναφορά για φιλοξενία 50 ατόμων και πως η στάση του ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Παπαδόπουλου ήταν ότι το εξετάζει, γ) ότι τα mini Hotspots είναι ένα θέμα που θα προκύψει αν κλείσει η Ειδομένη και δ) πως δεν έχει τεθεί κανένα θέμα για την ώρα (άρα το αφήνουμε για όταν προκύψει).


Στα παραπάνω οφείλουμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις για να επαναφέρουμε το ζήτημα στη σωστή του βάση.


Πρώτον το 50 άτομα ανά δήμο και το ότι ο ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής απλά το εξετάζει, δεν ευσταθεί. Το θέμα αφορά 150 άτομα ανά mini Hotspot και ο κ. Παπαδόπουλος είπε συγκεκριμένα «βλέπω θετικά το 150 ανά δήμο» σε σύνολο 325 καλλικρατικών δήμων ανά την επικράτεια. Προς απόδειξη ξαναπαραθέτουμε το σχετικό βίντεο:



Δεύτερον, φαίνεται ότι το κλείσιμο ή όχι της Ειδομένης είναι εντελώς ανεξάρτητο από τη δημιουργία των mini Hotspots αλλά επηρρεάζει τη χρονική διάρκεια της φιλοξενίας (sic) των προσφύγων και παρανόμως εισελθόντων μεταναστών. Αντιγράφω τμήμα του σχετικού δελτίου τύπου της ΠΕΔΑ στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα:


«Ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής προχώρησε αρχικά σε μία ενημέρωση, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση, σημειώνοντας ευθέως ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να κλείσει το πέρασμα της Ειδομένης, κάτι που εκ’ των πραγμάτων θα εντείνει το προσφυγικό ζήτημα για τη χώρα μας.


Με βάση αυτό το δεδομένο και την προετοιμασία που πρέπει να γίνει, ο κ.Παπαδόπουλος ζήτησε από τους Δήμους της Αττικής, η οποία όπως είπε θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος για τη φιλοξενία των προσφύγων, να προτείνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και άλλους χώρους προκειμένου να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Όπως τόνισε, εάν δεν προταθούν λύσεις η κυβέρνηση θα προχωρήσει η ίδια σε επιλογή τοποθεσιών.


Αναφερόμενος στους χρόνους παραμονής των προσφύγων σ’ αυτά τα κέντρα φιλοξενίας, τόνισε πως με κλειστή την Ειδομένη αυτό θα είναι το μικρότερο δυνατό διάστημα και αυτό σημαίνει πως δεν θα είναι μήνες, ενώ με ανοικτή την Ειδομένη είναι μερικά 24ωρα.»


Τρίτον, οι εγκαταλελειμμένες δομές, όπως νοσοκομεία που ανέφερε ο Δήμαρχος, δεν είναι κάτι σύνηθες στην Αττική. Επιπρόσθετα το παραπάνω δελτίο τύπου αναφέρει ξεκάθαρα πως αν δεν προτείνουν οι Δήμοι τοποθεσίες, τότε θα το πράξει από μόνη η κυβέρνηση. Σε μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να δούμε επιλογές τοποθεσίας ή εγκατάστασεις που δε φανταζόμαστε.


Τέταρτον, όσον αφορά την ανάδειξη του ζητήματος και τις τοποθεσίες, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι όσοι ασχολούμαστε σοβαρά (δίχως να λαϊκίζουμε πολιτικά ή να πετάμε πομπώδεις εκφράσεις) με τα ζητήματα εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής, μάλλον επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για το καλό της πόλης.


Δεν είναι ζήτημα κινδυνολογίας αλλά απλής λογικής. Εφόσον όλοι οι δήμοι θα φιλοξενήσουν mini Hotspot, αυτό δε θα γίνει στον αέρα ή σε κάποια άλλη διάσταση αλλά στο έδαφος. Στην Αγία Παρασκευή υπάρχουν δύο συν μια τοποθεσίες. Το πάρκο Σπυρούδη, ο αθλητικός χώρος στα Πευκάκια και το στρατόπεδο Κυρίτση που δεν πολυχρησιμοποιείται. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως λόγω μιας σειράς παραγόντων (ο νοών νοείτω), εφόσον προχωρήσουν τα mini Hotspots, τότε μάλλον θα πάμε κάτω από τη Μεσογείων. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να δούμε κατάστασεις όπως αυτή στα Τρίκαλα το περασμένο βράδυ.


Σε κάθε περίπτωση όμως ο κ. Μυλωνάκης έθεσε το θέμα ζητώντας μια επίσημη θέση του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής εφόσον ζητηθεί να υποδειχθεί χώρος. Δεν έλαβε καμία απάντηση. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να παραδεχόμαστε ότι υπάρχει θέμα mini Hotspots στην Αττική αλλά να προκαλείται εκνευρισμός όταν πρέπει να μιλήσουμε για το που και το πως. Όσον αφορά τα περιθώρια αντίδρασης ή ευελιξίας ενός κυβερνητικού δήμου όπως ο δικός μας, νομίζω ότι τα γεγονότα με το Β5 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνείας.


Συμπερασματικά,


> η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό δείχνει ότι η πιθανότητα των mini Hotspots στην Αττική και επομένως στην πόλη μας είναι με τα σημερινά δεδομένα κάτι παραπάνω από πιθανή


> ο ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής βλέπει θετικά το 150 ανά δήμο, αριθμός που είναι πολύ πιθανό να αναθεωρηθεί προοδευτικά εφόσον δεν περιοριστούν οι ροές και η κυβέρνηση θα κινείται στη λογική της διασποράς του προβλήματος (νομίζοντας ότι το εξαφανίζει) και του αποσυμφορισμού των νήσων


> δεν είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε όχι απλά τα σημερινά δεδομένα με το "150 ανά δήμο", αλλά το μετά καθώς εκτός των αληθινών σύριων προσφύγων και των διαφόρων μεταναστών, στα mini Hotspots θα βρεθούν πιθανότατα και τζιχαντιστές. Κι εδώ αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι αν στον "καλό καιρό" του ισλαμικού κράτους μαχητές και λοιποί ισλαμοφασίστες αναμειγνύονταν με τους πρόσφυγες σύμφωνα με τη ΜΙΤ, περνώντας και από τη χώρα μας, ας έχουμε κατά νου ότι αρκετοί πλέον ισλαμιστές διαφεύγουν από τη Συρία λόγω της μεγάλης ανατροπής που πετυχαίνουν με αυταπάρνηση οι άνδρες του συριακού στρατού, της NDF και της Hezbollah.


> δεν υπάρχει ούτε ένας στους τριάντα τρεις δημοτικούς συμβούλους ο οποίος να έχει επαρκή γνώση του ζητήματος, των προοπτικών του, των ιδιαίτερων πτυχών του και των κινδύνων του. Απεναντίας διαφάνηκε ότι η Δημοτική Αρχή δεν επιθυμεί την άβολη για αυτή συζήτηση του θέματος ενώ τμήμα της αντιπολίτευσης τρίβει τα χέρια του βλέποντας το Δήμαρχο να κρατά την καυτή πατάτα προσπαθώντας να τη φυσήξει αντί να τη βάλει κάτω και να την κόψει. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε με μη ορθό τρόπο το θέμα κινούμενη στο γνωστό ξεπερασμένο μοτίβο της. Αμφότεροι έδειξαν ότι δεν ενδιαφέρονται να μάθουν.


Δυστυχώς κινούμαστε με μια επιλογή άρνησης της πραγματικότητας και ωραιοποίησής της. Εδώ δεν πρόκειται για ένα απλό ζήτημα ανθρωπιάς, ενός πιάτου φαγητού και μας κουβέρτας ή ενός πορτοκαλιού που είπε ο δήμαρχος. Ο γράφων ασχολείται επί τρία χρόνια καθημερινά και για ώρες με το θέμα αυτό. Υπάρχει ένα ευρύτατο γεωπολιτικό πρόβλημα εν μέσω μιας τρομακτικής θύελλας που βασανίζει επί χρόνια τη χώρα μας. Η πόλη μας δεν εξαιρείται του πλαισίου αυτού. Μερικά απλά ερωτήματα για παράδειγμα:


- δε θα έπρεπε ήδη να έχουμε καταπιαστεί και εκπονήσει μέχρι ενός σημείου ένα συνολικό πλάνο;


- Πού θα στηθεί το Hotspot;


- Πώς θα εγγυηθεί ο δήμος την ασφάλεια των περιοίκων καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αν στους 150 δε θα υπάρχει ούτε ένας τζιχαντιστής;


- Μελετάμε για παράδειγμα την πιθανότητα αντί να δίνουμε € 15.000,00 σε τέως δημοτικό σύμβουλο να κάνει το χόμπι του για να γράψει λευκώματα και να επιδοτούμε ως χορηγοί τα βραβεία εκδηλώσεων, να διαθέσουμε το κεφάλαιο αυτό σε προληπτικό επίπεδο αλλά ενίσχυσης του Hotspot αν χρειαστεί με είδη πρώτης ανάγκης;


- Ο δήμος θα είναι παρατηρητής της λειτουργίας του Hotspot ή θα έχει τη συνολική ή μέρος της ευθύνης λειτουργίας του;


- Ποιες τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες μπορούμε να λάβουμε ως δήμος για την αποτελεσματική λύση του προσφυγικού; Διότι υπάρχουν πραγματικά καινοτόμες προτάσεις!


- Δεν πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα;


Αν κάποιοι νομίζουν ότι η παρέμβασή μας στο πνεύμα να βάλουμε κάτω τα δεδομένα, να καταρτίσουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ζήτημα που θα κρατήσει την Αγία Παρασκευή ασφαλή περιορίζοντας τους πιθανούς κινδύνους και διασφαλίζοντας τους πραγματικά βασανισμένους πρόσφυγες είναι κάτι που αντιστέκεται στην καλή λειτουργία της πόλης γιατί τώρα προέχει το καρναβάλι, τότε ως δημότης αρχίζω να αισθάνομαι πραγματικά ανήσυχος και φόβαμαι μήπως στο τέλος καούμε όλοι μαζί παρέα...

Νεότερη Παλαιότερη