Ψέματα και πολιτική. Του Τάσου Μπομπόνη

xrimata_aftodioikisi


Ψέμα είναι μια πρόταση που λέγεται από κάποιον με σκοπό να πείσει το κοινό του ότι είναι αληθής, ενώ ο ίδιος συνειδητά γνωρίζει (ή πιστεύει) ότι η πρόταση είναι αναληθής. (Εάν ο ίδιος ο υποστηρικτής της πρότασης την πιστεύει για αληθή ενώ δεν είναι, έχουμε να κάνουμε με πλάνη και όχι με ψέμα). Πολλές φορές η λέξη ψέμα χρησιμοποιείται και για να δηλώσει (κάποιος) το μη αληθές. Πηγή Wikipedia, https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A8%CE%AD%CE%BC%CE%B1


Έχοντας βιώσει, έστω και για λίγο, ως πολιτικός με την υποψηφιότητα μου στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, θα ήθελα να διατυπώσω την άποψη πως δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Για να είναι υλοποιήσιμα τα οράματά σου, πέρα από την βούληση, σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται να υπάρχει και χρηματοδότηση. Διαφορετικά ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί ακατάσχετη παροχολογία, ( είτε ψευδόμενος, είτε βρισκόμενος σε πλάνη) , για να καταφέρει να εκλεγεί. Όταν και οι έτεροι υποψήφιοι αντιληφθούν την επιτυχία της «τεχνικής» αυτής, καταλήγουμε σε έναν ανταγωνισμό πλειοδοσίας υποσχέσεων.


Και οι πολίτες τι κάνουν; Τιμωρούν τον εκλεγμένο «ψεύτη» και ψηφίζουν τον επόμενο. Πολλοί αρέσκονται στο να ακούν ψέματα. Θυμάμαι μία φίλη που σχετίστηκε με έναν κόλακα. Όταν την ρώτησα, αν γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να τηρήσει αυτά που υποσχόταν, με καθήλωσε λέγοντας μου «άσε με να ζήσω το παραμύθι μου».


Για τους υπόλοιπους πολίτες, θα είχα να προτείνω, όσον αφορά τα δημοτικά τουλάχιστον, ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια διαπαραταξιακή συναίνεση.


Η πρόταση μου είναι να υπάρχει ανοικτή επικοινωνία και ενημέρωση κάθε τρίμηνο για την πορεία των οικονομικών του Δήμου (είχε υποσχεθεί και ο Δήμαρχος ότι θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου, όλα τα έξοδα του όπως ο Δήμος Αθηναίων https://www.cityofathens.gr/khe/proypologismos).


Κατ' αυτόν τον τρόπο, κανείς δεν θα δικαιούται να πεί ότι δεν γνώριζε και ότι παρέλαβε καμένη γη. Θα ζητούσα να είναι υποχρεωτική η κοστολόγηση των προτεινόμενων μέτρων, καθώς και ο ουσιαστικός ετήσιος (ή εξάμηνος) απολογισμός της εξέλιξης των προγραμματικών δηλώσεων. (Γιατί ΔΕΝ έγιναν και πότε θα γίνουν, και όχι λίστα του τι υλοποιήθηκε)


Ο εκούσια ψευδόμενος είναι αναξιόπιστος, ο δε ακουσίως είναι ανόητος - Πλάτων.


Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα - Φρήντριχ Νίτσε.


Μπομπόνης Τάσος


Πολ. Μηχ. ΕΜΠ

Νεότερη Παλαιότερη