Το ίδιο βουνό αλλά τόσο διαφορετικό μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αγία Παρασκευή

kaisariani-dasos

Το Σαββατοκύριακο είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το δάσος της Καισαριανής στον Υμηττό γύρω από την Ιερά Μονή που πλέον λειτουργεί ως Μουσείο.


Του Στρατή Μαζίδη

Η προσέλευση του κόσμου; Τρομακτική. Όλος ο δρόμος γεμάτος παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Θύμιζε τη Φτερόλακα σε Σαββατοκύριακο τη δεκαετία του 90. Άνθρωποι που ήθελαν μια βόλτα μέσα στη φύση, παρέες για πικ-νικ, παιδιά που σκαρφάλωναν όπου μπορούσε (και δεν μπορούσε) να φανταστεί κανείς.


Περιπλανόμενος στα μονοπάτια και τις διαδρομές του δάσους της Καισαριανής στον Υμηττό, εντελώς ασυναίσθητα παρατήρησα ότι παρά τη σημαντική παρουσία του ανθρώπινου στοιχείου στο βουνό, δεν υπήρχε ούτε ένα σκουπίδι. Ούτε ένα!  Αντίθετα παντού παρεμβάσεις, φυτεμένα σπάνια δένδρα με την κατάλληλη ενημερωτική ένδειξη, ξωκκλήσια που σε ταξιδεύουν αιώνες πίσω και μια χορωδία από πουλιά να συντροφεύει την παραμονή του επισκέπτη καθ' όλη τη διάρκειά της.


Το ίδιο βουνό, με τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά (μια ιστορική ιερά μονή) και όμως τόσο διαφορετικό λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Δήμο Αγίας Παρασκευής. Ο Υμηττός στο δικό μας τμήμα και με ελάχιστη προσέλευση κόσμου σε σχέση με την Καισαριανή είναι απλά μια χωματερή και τόπος παρανόμων δραστηριοτήτων όπως έχουμε αναδείξει στο παρελθόν με μαρτυρίες επισκεπτών.


Μια επίσκεψη στην Καισαριανή επιβεβαιώνει αυτά που τόσες φορές έχουμε επισημάνει στο agiaparaskevi-guide.gr αλλά κανείς δε συγκινείται. Την ανάγκη ήπιων παρεμβάσεων με παγκάκια, χώρους να παίξουν τα παιδιά, κιόσκια, σημεία περισυλλογής απορριμάτων κ.ο.κ. Κακά τα ψέματα όταν επισκέπτεται κανείς έναν καθαρό χώρο, ντρέπεται να είναι ο πρώτος που θα τον λερώσει. Στο δικό μας τμήμα του Υμηττού, όσο λάθος και αν είναι αυτό, αντί να απολαμβάνουμε το βουνό και να το αξιοποιούμε προς όφελος της πόλης, έχουμε επιτύχει με την αδιαφορία μας να τον μετατρέψουμε από στρατηγικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα σε πηγή προβλημάτων.


Χρόνια τώρα ασχολούμαστε ως πόλη με τα ιδεοληπτικά μικροπροβλήματά μας (που ούτε κι αυτά επιλύουμε) και την επικοινωνιακή διαχείριση μιας κούφιας καθημερινότητας. Ο Υμηττός όμως υψώνεται περήφανα και φαίνεται πως βρίσκεται σε τόσο μεγάλο υψόμετρο για να τον φτάσουμε. Αποδεικνύεται πολύ ηψηλός ως πήχυς για να τον περάσουμε.


Ωστόσο το στοίχημα παραμένει! Κάντε το όπως στην Καισαριανή!

Νεότερη Παλαιότερη