You may say I am a dreamer, but I am not the only one. Του Τάσου Μπομπόνη

balloons-dreamer

 

bobonisΤου Τάσου Μπομπόνη
πολιτικού μηχανικού


Με ενθουσιασμό διάβασα την ανακοίνωση του Δήμου μετά από πρωτοβουλία της αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών κ. Πεσατώδη (που ειλικρινά είναι η καταλληλότερη αντιδήμαρχος ever πιστεύω) ότι «Ο δήμος Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με το 7ο Δημοτικό, το 13ο Νηπιαγωγείο και το 4ο Γυμνάσιο προγραμματίζει την Υλοποίηση «Εργαστηρίων Συμμετοχικού Σχεδιασμού» στο 7ο Δημοτικό Σχολείο, το 13ο Νηπιαγωγείο και το 4ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων και των τριών σχολείων και αντικείμενο τον σχεδιασμό του προαύλιου χώρου του 7ου Δημοτικού και του 13ου Νηπιαγωγείου και του τμήματος της οδού Αρτέμονος ανάμεσα στο 7ο Δημοτικό και το 4ο Γυμνάσιο.» http://www.thessi.gr/index.php/-mainmenu-53/2014-09-20-07-01-44/43834--7-13-21-1700


Αυτή η υπέροχη ιδέα, ήρθε σε αντιδιαστολή με την χθεσινή πρόταση-απόφαση για αγορά χώρου πολιτισμού, και την πρότερη παρουσίαση του 5ετούς στρατηγικού σχεδιασμού. Ήρθε στο μυαλό μου μια εικόνα, που εκτιμώ πως δεν είναι ουτοπική, και θα άλλαζε τα δεδομένα της πόλης μας.


Θα διάβαζα μια ωραία ημέρα την παρακάτω ανακοίνωση.


«Ο δήμος Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις προγραμματίζει την Υλοποίηση «Εργαστηρίων Συμμετοχικού Σχεδιασμού» στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αγ. Παρασκευής με τη συμμετοχή, Ενεργών δημοτών. Συλλόγων, Επιστημονικών φορέων, Δημοτικών συμβούλων και Δημοτικών παρατάξεων με αντικείμενο τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Πόλης μας για τα επόμενα 10 χρόνια.


Αντικείμενο του προγράμματος είναι η διεξαγωγή εργαστηρίων σχεδιασμού (design workshops), με όλους τους φορείς, που στόχο θα έχουν, τον σχεδιασμό της Πόλης για την επόμενη 10ετία. Πρόκειται για μια πρωτότυπη διαδικασία, με ιδιαίτερη συνεργατική αξία, κατά την οποία φορείς, αλλά και οι Δημοτικοί σύμβουλοι, έρχονται σε επαφή με τον σχεδιασμό της πόλης. Μπαίνουν οι ίδιοι στην διαδικασία σύνταξης ενός σχεδίου και τις σχετικές μεθόδους με τις οποίες γίνεται αυτό. Η κοινωνική διάσταση της διαδικασίας είναι επίσης σημαντική.


Μέσα από την συλλογική διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού οι φορείς και οι δημοτικοί σύμβουλοι εκπαιδεύονται στο πώς να συνεργάζονται για να φέρουν εις πέρας έναν κοινό στόχο. Βλέπουν τον χώρο που καθημερινά διαβιούν με μια διαφορετική ματιά και μαθαίνουν πώς να τον οικειοποιούνται.


Από τη διαδικασία αυτή δεν θα προκύψει φυσικά μελέτη, αλλά προτάσεις και σχεδιαστικές επιλογές βάσει των οποίων οι Υπηρεσίες του Δήμου, σε επόμενο στάδιο, θα εκπονήσουν μελέτες προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο ανάπλασης της Πόλης μας.


Ο συμμετοχικός σχεδιασμός, η δουλειά σε ομάδες και η συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων χτίζει μια διαφορετική κουλτούρα συνεργασίας. Οι τελικές προτάσεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Δήμου, όπου όλοι οι δημότες θα μπορούν να εκφέρουν την άποψη τους και να ψηφίζουν για τα θέματα που θεωρούν σημαντικότερα.»


YOU MAY SAY I AM A DREAMER, BUT I AM NOT THE ONLY ONE
Νεότερη Παλαιότερη