Προϋπολογισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής ή αλλιώς απαρνησάσθω εαυτόν!

chairΠραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος του 2016.


 Του Στρατή Μαζίδη

Το πως θα προσεγγίσει κανείς τη χθεσινή συνεδρίαση είναι εντελώς υποκειμενικό καθώς, μολονότι το θέμα αυτό είναι αυστηρά οικονομοτεχνικό, ωστόσο πάντα αποκτά πολιτική διάσταση. Επί της ουσίας δε συζητώνται οι οικονομικές πτυχές αλλά διαδραματίζεται μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με στοιχεία απολογισμού της εκάστοτε δημοτικής αρχής.


Στη χθεσινή λοιπόν πολιτική αναμέτρηση η Δημοτική Αρχή διέγραψε μονοκοντυλιά που λέμε όλο το προηγούμενο 15μηνο, αυτόν τον επιπλέον χρόνο που λέγαμε ότι θα αποτελούσε το ισχυρό της πλεονέκτημα. Πώς συνέβη αυτό; Με τον ισχυρισμό ότι ο προϋπολογισμός (και το τεχνικό πρόγραμμα) του 2016 είναι ο πρώτος της σημερινής (και όχι πλέον νέας) Δημοτικής Αρχής, όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκαν τόσο ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, όσο και οι αντιδήμαρχοι Παπαγεωργίου και Πετσατώδη καθώς ο περυσινός περιελάμβανε δεσμεύσεις των προκατόχων της.


Εντούτοις έφερα στο νου τις αντίστοιχες περυσινές συζητήσεις όπου και τότε η Δημοτική Αρχή μέσω του αντιδημάρχου οικονομικών, κ. Παπαγεωργίου αναφερόμενη στο 2015, έκανε πάλι λόγο για τον πρώτο προϋπολογισμό της Νίκης ως διοίκησης.


Επιγραμματικά μεταφέρω τμήμα της τότε τοποθέτησής του μέσα από τα πρακτικά στις 19-11-2014 διότι αν ψάξει κανείς θα εντοπίσει και άλλα:


«Έτσι ο προϋπολογισμός που υποβάλουμε σήμερα προς ψήφιση είναι ισοσκελισμένος και πλεονασματικός. Μέσα από συλλογική δουλειά της δημοτικής ομάδας και της πολύτιμης ομολογώ συνεργασίας με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου καταφέραμε να απεικονίσουμε τη λογική του προγράμματός μας σε 4 συγκεκριμένες άξονες στους οποίους ελπίζω να δοθεί η βοήθεια, ο χρόνος να αναφερθούν και οι υπόλοιποι Αντιδήμαρχοι.»


Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ήδη από τότε ξεκινούσε η εφαρμογή του προγράμματος. Η χθεσινή λοιπόν αποστροφή των λόγων των παραπάνω αξιωματούχων του δήμου, ανατρέπει τα όσα πέρυσι διατυπώνονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Από τη στιγμή κατά την οποία η επικρατούσα άποψη είναι πως ο προϋπολογισμός με το τεχνικό πρόγραμμα μετουσιώνουν σε πράξη το έργο μιας Δημοτικής Αρχής, τότε η αναφορά πως τώρα έχουμε τον πρώτο, επί του πρακτέου δηλώνει ότι η Διοίκηση Σταθόπουλου διαγράφει τους πρώτες 16 μήνες της στο Δημαρχείο. Είναι δε σίγουρο ότι κανείς δεν κάνει erase όπως λέμε, σε κάτι αν δεν έχει ιδιαίτερο λόγο. Σε διαφορετική περίπτωση αυτός θα ήταν (και είναι) ο δεύτερος προϋπολογισμός.


Αυτή ήταν η μεγάλη χθεσινή είδηση την οποία ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος που ανέδειξε ήταν ο Γιάννης Μυλωνάκης ο οποίος αναρωτήθηκε αν επί της ουσίας η Δημοτική Αρχή παραδέχεται ότι κατά το πρώτο 1/3 της θητείας της δεν έγινε απολύτως τίποτε. Όπως επίσης έκανε άλλες δύο εύστοχες επισημάνσεις μεταξύ άλλων. Η πρώτη ήταν η απάντηση σε σχόλιο του Πάνου Γκόνη ότι "θέλουμε να μας κρίνετε από τη διάθεσή μας" λέγοντας πως η Δημοτική Αρχή θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Άλλωστε, να προσθέσουμε ότι ως γνωστόν κι ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος από καλές προθέσεις. Επίσης καλή διάθεση είχε (ή έκανε ότι είχε για να εξαπατήσει πολιτικά) και ακόμη τολμά να μας λέει ότι έχει και ο Αλέξης Τσίπρας ενώ ετοιμάζεται να αρπάξει και τα χρυσαφικά της γιαγιάς, σκορπώντας κλίμα φοροτρόμου και καθιστώντας τη χώρα φαβέλα εγκλωβισμένων. Άρα η διάθεση δε λέει τίποτε. Η δεύτερη επισήμανση ήταν με βάση της διαδοχή μιας όχι καλής διοίκησης, από τη σημερινή με αποτέλεσμα η διεκπεραίωση αυτονόητων ζητημάτων και υποχρεώσεων (πχ καθαρισμός πάρκων, έγκαιρος στολισμός για τα Χριστούγεννα) να παρουσιάζεται ως επιτυχία.


Γενικά χθες υπήρξε μια πολιτική καταδίκη αυτής της προσέγγισης. «Δεν μπορείτε να απολογίζετε ότι καθαρίσατε τα τζάμια του Δημαρχείου» σχολίασε ο Κώστας Κρητικίδης.


Επίσης αξίζει να μνημονευθεί η δήλωση της Εφης Καψοκεφάλου που μπορεί μεν να ψήφισε αρνητικά για καθαρά πολιτικούς λόγους αλλά απευθυνόμενη στην αντιδήμαρχο τεχνικών έργων τόνισε πως διαθέτει την υπομονή να περιμένει για ακόμη ένα χρόνο ώστε να δει αν τα περιγραφόμενα θα μετουσιωθούν σε έργα προς όφελος της πόλης. Είναι μάλλον φανερό (και συνδυάζοντας μερικές πρόσφατες τοποθετήσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο) ότι η κ. Καψοκεφάλου κινείται σε ευρύτερα πλαίσια με δικό της ανεξάρτητο πολιτικό λόγο.


Αυτά που πρέπει επίσης να επισημανθούν ως πολιτικά συμπέρασματα είναι ότι:

α. από τώρα και στο εξής η Δημοτική Αρχή πορεύεται εντελώς μόνη ενώ πέρυσι ο προϋπολογισμός υπερψηφιζόταν και από τη Συμμαχία Ευθύνης (φέτος καταψηφίστηκε)

β. υπήρξε δημοτικός σύμβουλος, καθ' όλα άξιος στον τομέα του, που όμως ζητούσε το λόγο και τοποθετείτο - απαντούσε σε θέματα που αφορούσαν τόσο τον προϋπολογισμό όσο και το τεχνικό πρόγραμμα, όχι ως ένας αιρετός που θέλει να πει κάτι αλλά ως η Δημοτική Αρχή που απαντά. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο μέχρι σήμερα για ένα σιωπηλό παρατηρητικό ρόλο. Αυτό σιγά σιγά μετεξελίσσεται.


γ. η "αριστερή" αντιλαϊκή μνημονιακή θύελλα αρχίζει πλέον να πλήττει και τους υπό το ΣΥΡΙΖΑ αιρετούς των ΟΤΑ καθιστώντας τους υπόλογους στην κοινωνία.


δ. δεν υπήρξε απάντηση στις ερωτήσεις για το Δημαρχείο για το οποίο ο δήμος χρεώνεται περί τις € 15.000-17.000,00 παραπάνω μηνιαίως σε σχέση με την τρέχουσα αγορά.


Κλείνοντας, για να είμαστε ειλικρινείς, ο κόσμος δεν καταλαβαίνει και δεν ασχολείται με στήλες, νούμερα και κωδικούς. Αντιλαμβάνεται όμως κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό. Την πραγματικότητα.


Θα αποκτήσει πεζοδρόμια; Θα δει την πόλη του καθαρή; Θα παίξουν τα παιδιά του σε καινούριες παιδικές χαρές; Θα οδηγεί σε δρόμους κανονικούς δίχως να σπάει το αυτοκίνητό του; Θα δει να τιμωρούνται όσοι έβλαψαν δημότες και δήμο ή θα συγκαλύπτονται; Θα ενθουσιαστεί με κάτι καινούριο που δε θα μείνει στα σχέδια; Θα δει εκτός από έργα υποδομών (πχ αγωγοί ομβρύων υδάτων) και έργα επιφανείας που θα ομορφύνουν την πόλη του και την αισθητική του;


Το μάθαμε όλοι διαχρονικά μέσα από την καθημερινή μας ζωή. Τα χαρτιά, οι αριθμοί και τα κουτάκια δε λένε τίποτε από μόνα τους.


 Για αυτό λοιπόν μη με κοιτάζεις Ρόζα μουδιασμένο, συγχώρα που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί.
Νεότερη Παλαιότερη