Προσβολή, ασέβεια κι έλλειψη επίγνωσης της ευθύνης

dialisi

Τετάρτη ώρα 20:30. Η προγραμματισμένη για τις 19:30μμ 32η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής αναβάλλεται για την προσεχή Δευτέρα πριν καν ξεκινήσει. Αιτία; Η έλλειψη απαρτίας που σημαίνει ότι στους 33 δεν προσήλθαν οι αναγκαίοι 17.


Του Στρατή Μαζίδη


Ωστόσο έγιναν μερικά τηλέφωνα και τουλάχιστον εξασφαλίστηκε η απαρτία των 17 ώστε να πραγματοποιηθεί η 33η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη (αμέσως μετά την 32η) μιας και όσοι παρίσταντο από την αντιπολίτευση, αποχώρησαν εκτός του κ. Γκιζιώτη.


Τα θέματα της αναβληθείσας 32ης συνεδρίασης ήταν:


1. Έγκριση ταμειακού απολογισμού οικονομικού έτους 2014 του Δήμου Αγίας Παρασκευής, κατόπιν της υπ. αριθμ. 411/2015 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.

2. Έγκριση Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσης 2014 του Δήμου Αγίας Παρασκευής, κατόπιν της υπ. αριθμ. 413/2015 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.


Νομίζω ότι δεν τα λες ελάσσονος σημασίας.


Οι θεσμοί για άλλη μια φορά απαξιώθηκαν και προσεβλήθησαν από αυτούς οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν την ψήφο των αγιοπαρασκευιωτών για να τους εκπροσωπήσουν και να υπερασπιστούν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά τους. Τώρα το πως γίνεται αυτό όταν δεν πατά κάποιος το πόδι του, είναι ένα εύλογο ερώτημα.


Για να μην αδικήσουμε κανέναν, βεβαίως και υπήρχαν απουσίες για πολύ σοβαρούς λόγους, ωστόσο αυτές δεν ήταν ικανές από μόνες τους να παρεμποδίσουν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλωστε το γεγονός ότι βρέθηκαν τόσοι όσοι χρειάζονταν για να ξεκινήσει η 33η συνεδρίαση αποδεικνύει του λόγου το αληθές.


Χρόνια τώρα αναδεικνύουμε αυτό το έλλειμμα πολιτικής ποιότητας στο Δημοτικό μας Συμβούλιο ανεξαρτήτως διοίκησης καθώς οι νοοτροπίες δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε κόμμα. Πόσο καιρό έχει να δει κανείς πχ τον αντιπρόεδρο του Σώματος;


Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και των κορυφαίων οργάνων το φέρει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή για τον απλούστατο λόγο ότι η παρεμπόδιση της λειτουργίας τους κωλύει τη λειτουργία του Δήμου καθώς σημαντικές διαδικασίες και δράσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Άλλωστε η τοπική μας ιστορία έχει διδάξει ότι η εκάστοτε Διοίκηση δεν μπορεί να βασίζεται στην αντιπολίτευση. Επιπρόσθετα εμείς εγκαίρως κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας μέσα σε κείμενα πως το 1/3 του Δημοτικού Συμβουλίου δε διακρίνεται για τη συνέπειά του. Κι έπειτα πως γίνεται μια οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή να σαμποτάρει εαυτήν;


Άλλοι πατούν μια στο τόσο, άλλοι απουσιάζουν διότι εργάζονται εκτός Αθηνών (τότε γιατί κατέβηκαν υποψήφιοι θα αναρωτηθεί κανείς), άλλοι προσέρχονται να γίνει η απαρτία και μετά αποχωρούν.


Το Δημοτικό Συμβούλιο δε λειτουργεί όπως πρέπει. Το Σώμα δε σέβεται ούτε τον εαυτό του, ούτε τα συνεπή μέλη του αλλά ούτε και τους δημότες που αναμένουν να παρακολουθήσουν. Για αυτό και σήμερα στις 20:00 υπήρχαν μόνο 5 συνδεδεμένοι θεατές!


Άραγε θα ζητηθούν παραιτήσεις τόσο από το Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο όσο και από τον προκάτοχό του απέναντι στους συνήθεις απόντες αφού δεν έχουν ορισμένοι την υπευθυνότητα να το πράξουν από μόνοι; Αλλά κι όσοι αισθάνονται πια κουρασμένοι από την πολυετή τους παρουσία, θα παραχωρήσουν τη θέση τους ή θα τη διατηρούν...άδεια;


Θα ρωτήσει ίσως κανείς, και τι μας νοιάζει εμάς ρε φίλε μέσα στον πόνο μας αν έγινε ή αν δεν έγινε το Δημοτικό Συμβούλιο κι αν γενικά υπάρχει μια εικόνα που προβληματίζει;


Η απάντηση είναι απλή. Όταν δε σέβεσαι κάτι στα πιο στοιχειώδη, τότε το προσεγγίζεις με αντίστοιχη προχειρότητα. Εκεί όμως λαμβάνονται αποφάσεις για το μέλλον της πόλης, διακυβεύονται εκατομμύρια ευρώ. Πόσο ασφαλείς αισθάνεστε όταν οι μισοί το απαξιώνουν; Όταν κάποιους τους γνωρίζουμε μόνο από τη φωτογραφία τους; Γνωρίζουν τα θέματα; Τα μελετούν; Ψηφίζουν σωστά τις κρίσιμες στιγμές;


Κάπως έτσι, απουσία όλων των επικεφαλής πλην ενός, αποφασίστηκε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα η αγορά ενός ακινήτου με ένα ποσό έως € 676.000,00.


Κάπως έτσι δόθηκαν στην άγρια νύχτα € 5.000,00 σε κάποιον τ. δημοτικό σύμβουλο να γράψει την ιστορία της πόλης ή αλλιώς να κάνει το χόμπι του όπως είχε την παληκαριά να δηλώσει η κ. Πετσατώδη.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή τη διαχρονική εικόνα των δημοτικών συμβουλιών οφείλονται τα προβλήματα, οι αστοχίες, οι ελλείψεις, οι προχειρότητες και οι μεγάλες ήττες της Αγίας Παρασκευής. Τις συνέπειες όλων αυτών τις βιώνουμε οι δημότες.

Καλά Χριστούγεννα!
Νεότερη Παλαιότερη