Στρατηγικό-Επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής: Θέλουμε όραμα ή ρεαλισμό;

eps4

Του Τάσου Μπομπόνη
πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ

Παραβρέθηκα χθες στην παρουσίαση της 1ης φάσης του Στρατηγικού-Επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής για το 2015-2019 από την Αντιδήμαρχο Ελ. Πετσατωδη και τους καθηγητές του ΕΜΠ Ν. Μπελαβιλα και Κ. Μωραϊτη.


bobonisΔυστυχώς πέρα από μια αξιόλογη καταγραφή των θεμάτων που απασχολούν το Δήμο, και ένα γενικόλογο ευχολόγιο με ασαφείς λέξεις όπως «ενίσχυση», «αναβάθμιση», «καθιέρωση», «στήριξη», «προώθηση», «συνεργασία», «δράση» κλπ, ένοιωσα πάλι πως άκουγα ένα προεκλογικό μπλά, μπλά, μπλά, μια αναμάσηση του προγράμματος της Νίκης http://www.nikiagiaparaskevi.gr/programmatikes-theseis-2014-2019/ με 2-3 βιαστικές προσθήκες για την ενίσχυση του βαρύγδουπου όρου «όραμα», από φίλια καθηγητική πανεπιστημιακή παρουσία.


Αναμφίβολα η κ. Πετσατώδη και συμπαθής είναι, και πολύ ικανή. Είπε κάποιες βασικές αλήθειες, όπως ότι το πρόγραμμα δε θα πετύχει αν δεν το αγκαλιάσουν οι δημότες, γιατί αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το 2019, που είναι άγνωστο ποιος θα διοικεί το Δήμο τότε. Δεν μας είπε όμως πώς θα πείσει τον κόσμο που κουρασμένος από την αναποτελεσματικότητα των έως τώρα διοικήσεων απέχει, να συμμετάσχει και μάλιστα ενεργά σε έναν τέτοιο σχεδιασμό. Δεν μας είπε αφού απαιτείται συναίνεση, ποια η συμμετοχή των άλλων δημοτικών παρατάξεων στο πρόγραμμα, και αν ζητήθηκε έγκαιρα η συνδρομή τους. Δε μας είπε γιατί δε ζήτησε (όπως ορθά επισήμανε ο κ. Γιόκαρης) τη συμβολή της Επιτροπής Πρασίνου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, την οποία άλλωστε η ίδια συνέστησε, και η ίδια δεν την έχει συγκαλέσει από τον Μάιο του 2015. Να συμπληρώσω την (όσο εγώ αντιλήφθηκα) εντυπωσιακή απουσία συντεταγμένης αντιπολίτευσης, και σε επίπεδο αρχηγών και σε επίπεδο παρεμβάσεων-ερωτήσεων.


Οι τρείς ομιλητές, με γέμισαν με απορίες. Πότε και με ποια εντολή κλήθηκαν; Πως επελέγησαν; Τους έχουν ανατεθεί μελέτες;


Ο κ. Μπελαβίλας, αφού με έκπληξη τον άκουσα να εύχεται στον κ. Σταθόπουλο να είναι δήμαρχος και στην επόμενη θητεία (αλήθεια τι δουλειά είχε η πολιτική δήλωση σε επιστημονική παρουσίαση;), είπε εν ολίγοις ότι:


Δεν έχει γίνει κάποια μελέτη, απλά κάποιες ιδέες που τώρα τέθηκαν στο τραπέζι. Άρα αν το 2015 έφυγε για να ανοίξει η συζήτηση, πότε θα ολοκληρωθεί, ανατεθεί, μελετηθεί, δημοπρατηθεί και υλοποιηθεί ο σχεδιασμός; Θα έχουμε προφανώς μια Ελληνική επανάληψη. Κάποιοι θα πληρωθούν τις μελέτες (δες Δημαρχείο), θα κληθούν να τις εφαρμόσουν πιθανόν κάποιοι άλλοι, σε μια άλλη εποχή, όπου λεφτά δε θα υπάρχουν και θα έχουμε μάλλον άλλη μια λύση που θα μείνει στο συρτάρι. Μας είπε δε, ότι το σχέδιο είναι «μαζεμένο» και πως το 60-70% θα υλοποιηθεί στη νυν θητεία. Αν πραγματικά γίνει το 10% από αυτά, http://www.agiaparaskevi.gr/portal/images/album/nea_dimou_2015/%CE%95%CE%A0-15_11_23.pdf εγώ θα είμαι ευτυχής. Καλά να είμαστε το 2019, να κάνουμε αποτίμηση. Επίσης σε ερώτηση, για το που θα βρεθούν οι πόροι για όλα αυτά, η απάντηση ήταν, κάντε μελέτες για να μπορέσετε να διεκδικήσετε με τα χρόνια τα έργα. Χωρίς μελέτες, δεν μπορείτε να αιτήστε τίποτα. (σαν να ευλογάμε τα γένια μας μου ακούστηκε)


Ο δεύτερος ομιλητής, Πολιτικός Μηχανικός συγκοινωνιολόγος, πάλι μίλησε γενικά, δείχνοντας επί το πλείστον όμορφες εικόνες από πόλεις του εξωτερικού, που ποτέ δεν πρόκειται να υλοποιηθούν στην Αγία Παρασκευή.


Ο κ Μωραΐτης , (παρουσίασε υπογράφοντας ως καθηγητής ΕΜΠ, άλλα από κάτω είχε το εταιρικό e-mail του), μας έδειξε την πρότασή του, την οποία ζήτησε να μην την κρίνουμε αυστηρά γιατί ήταν – αν είναι δυνατόν - δουλειά 5 ημερών (2 ημέρες περπάτησαν την πόλη, σε 3 την μελέτησαν. Αλήθεια, γιατί τόσο λίγος χρόνος;), σε συνεργασία με Ιταλούς συναδέλφους του, με τον πομπώδη τίτλο “From the golden age to the green age” .


Η πρόταση βασικά έλεγε, ο Δήμος να κατευθύνει την ανάπτυξη του σε σχέση με τον Υμηττό, σε συνεργασία με τους άλλους όμορους δήμους, και τον χαρακτηρισμό του σε Πράσινο δήμο. Έχω τις διαφωνίες μου με την βασική ιδέα. Όταν η Καισαριανή, που λόγω φιλοδασικής, και μοναστηριού, έχει ένα δάσος κόσμημα, και τις Κυριακές με καλό καιρό, δεν βλέπεις πάνω από 40 αυτοκίνητα, δηλαδή, 100-120 άτομα, στο δικό μας κομμάτι του Υμηττού θα στηριχθεί η ανάπτυξη; Και για ποιο λόγο δεν έγινε καμία αναφορά στην ιστορική μονή του Αι-Γιάννη που μετρά 1000 χρόνια ζωντανής ιστορίας;


Θα γίνουμε πράσινος δήμος, όταν έχουν χτιστεί όλα τα οικόπεδα με 4οροφα και 5οροφα, δεν υπάρχει ΕΝΑ πάρκο, και δεν έχει μείνει δέντρο στις πρασιές των εμπορικών δρόμων;


Όταν το δασαρχείο κόβει εκατοντάδες δέντρα (για αντιπυρική ζώνη παρακαλώ) και ο Δήμος δηλώνει αναρμόδιος, όταν οι κυνηγοί και τα μότο κρος κάνουν πάρτι, τα λεωφορεία του Κολλεγίου έχουν μετατρέψει σε παρκινγκ και συνεργείο το χώρο μπροστά στο μοναστήρι (και έχει 150 υπογραφές για αυτό ο Δήμος), το σκουπίδι και η σύριγγα πάνε σύννεφο, εμείς θα αναπτυχθούμε με δυο μονοπάτια στον Υμηττό; Με ποιους δημότες; Αυτούς που δε συμμετέχουν στα κοινά; Αυτούς που μένουν εδώ και ψηφίζουν στο χωριό τους; Αυτούς που γεμίζουν με συνθήματα και σκουπίδια τους δρόμους και τις πλατείες; Αυτούς που αφήνουν τα περιττώματα των κατοικίδιων τους στο πεζοδρόμιο; Αυτούς που παρκάρουν πάνω στο πεζοδρόμιο για να ψωνίσουν; Αυτούς που ακούνε εθελοντική εργασία και εξαφανίζονται;


Με δηλωμένη την εκτίμησή μου στην δημαρχιακή αρχή, επειδή δε ζούμε στο Λονδίνο, ούτε βρισκόμαστε στο 2004.


Δε θέλω να ακούω λόγια. Θέλω να ακούγονται τα λόγια μου.

Δε θέλω όραμα. Θέλω ρεαλισμό.

Δε θέλω καλές προθέσεις. Θέλω αποτελεσματικότητα.

Δε θέλω εύνοια. Θέλω να τηρούνται οι κανόνες.

Δε θέλω άλλη θεωρία. Θέλω επιτέλους έργα.

 
Νεότερη Παλαιότερη