Ξύλο απελέκητο...

toixo

Μπορεί να υπάρχουν θολά σημεία ως προς τις εργασίες που εκτελούνται τις τελευταίες ημέρες στον Υμηττό με την κοπή δεκάδων δένδρων, υπό την έννοια τι γίνεται, πως γίνεται και αν παράλληλα σημειώνονται παρασπονδίες, έχουμε όμως όλοι κατανοήσει ορισμένα άλλα πράγματα.


Του Στρατή Μαζίδη

Αισθανόμαστε πλέον διάχυτο το φόβο ότι η Αγία Παρασκευή δεν είναι καλά οχυρωμένη σε επίπεδα αντίδρασης - υπεράσπισης,  οργάνωσης,  καταγγελίας, ουσίας κι ενημέρωσης.


Οι δημότες πλέον περιμένουν να ενημερωθούν από ενεργούς συμπολίτες τους, εθελοντές όμορων πόλεων και γενικώς ρωμιούς με φιλότιμο.

Η πόλη μας διαχρονικά δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τον Υμηττό. Μια βόλτα στο βουνό θα σας πείσει.

Καταρχήν βγήκε ένας πρώην δήμαρχος, που μέχρι πρότινος διοικούσε, άρπαξε στον αέρα τις αθώες ανησυχίες των ενεργών συνδημοτών μας και πραγματοποίησε όπως δήλωσε "αυτοψία" στον Υμηττό. Και αφού διαπίστωσε «καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Υπό το πρόσχημα του καθαρισμού» αφήνοντας υπονοούμενα για τη νομιμότητα των αδειών, τι έπραξε;


Προχώρησε μήπως σε καταγγελίες - αναφορές σε όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές; ΟΧΙ. Δημιούργησε μια ομάδα άμεσης παρέμβασης κι αντίστασης στην "καταστροφή" επί τόπου; ΟΥΤΕ. Απεναντίας αντιμετώπισε την καταστροφή με μια ανακοίνωση σε βάρος του Δημάρχου.


Εντούτοις όλα όσα θεσμικά περιμένε ο κάθε νοήμων δημότης να πράξει, μαζί με τη σχετική έρευνα, τα πραγματοποίησε η κ. Ντίνα Μπουλούμπαση, η οποία στο κάτω κάτω της γραφής ούτε αιρετή είναι ούτε εξελέγη να φυλά τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του Δήμου.


Για να αξιολογήσετε μόνοι σας το επίπεδο απλά αντιπαραθέστε την "αυτοψία" τόσο με το κείμενο της κ. Μπουλούμπαση όσο και με την παρέμβαση αλλά και τα σχόλια του κ. Στογιάννη από τη ΔΑΠΑΧΟ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας ως προς τη γλώσσα, το ύφος αλλά και το ποιος παρέχει (και ποιος όχι) πληροφορίες χρήσιμες για το ζήτημα.


Κι ερχόμαστε στο Δήμο, όπου θα χωρίσουμε την σκέψη μας σε δύο τμήματα, τη σημερινή δημοτική αρχή και το δήμο διαχρονικά.


Η Δημοτική Αρχή μολονότι σπεύδει να μας ενημερώσει για το παραμικρό ή κοινοποιεί πολλαπλές φορές το ίδιο πράγμα στα κοινωνικά δίκτυα, ωστόσο καθυστερεί όταν υπάρχει ουσία και την προλαβαίνουν οι εξελίξεις. Μάλιστα υπάρχουν και ζητήματα στα οποία ακόμη δεν έχει δώσει απάντηση. Ο Δήμαρχος είχε ενημερωθεί από το περασμένο Σάββατο, ωστόσο παρέμεινε 72 ώρες (τότε βγήκε το θέμα) άλαλος σε θέμα ενημέρωσης του κόσμου για το ζήτημα και παρά το γεγονός ότι διαθέτει επικοινωνιολόγο, κατάφερε να βρεθεί κι απολογούμενος.


Εντούτοις παρά τη σημαντική καθυστέρηση, η δημοτική ανακοίνωση θύμισε κλασσικό ελληνικό δημόσιο. Όλα καλώς καμωμένα και τέλος πάντων αν θέλετε κάτι παραπάνω, ορίστε το τηλέφωνο του Δασαρχείου και μη μας ενοχλείτε περισσότερο.

Η Δημοτική Αρχή δύο μόνο πράγματα μπορούσε να κάνει. Να ενημερώσει έγκαιρα προλαβαίνοντας τον "ανταγωνισμό" και να επιβλέψει. Δεν το έκανε.


Ας το δούμε όμως και διαχρονικά.

Ότι θέλει μπορεί να κάνει κανείς στον Υμηττό ανενόχλητος. Αν δηλαδή πάμε 10 άτομα του χρόνου με πριόνια κι αρχίσουμε να κόβουμε κι έρθουν τίποτε "ενοχλητικοί" δημότες, και τους δείξουμε 3-4 στρατσόχαρτα, μια χαρά θα κάνουμε τη δουλειά μας.


Μπορεί όπως λέει ο κ. Στογιάννης το Δασαρχείο να μην είναι υποχρεωμένο να ενημερώσει κανέναν. Εσύ όμως ως δήμος οφείλεις να ελέγχεις το βουνό σου ανεβαίνοντας σε αυτό καθημερινά. Πότε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, πότε στελέχη της δημοτικής μηχανής. Να καταγράφεις, να επιλύεις, να έχεις ζωντανή εικόνα. Να ξέρεις τι γίνεται στο οικόπεδό σου.


Επιπρόσθετα κατανοούμε τον απλό διεκπεραιωτικό ρόλο αυτού του δήμου και του κράτους μας. Πάω χτυπώ κάρτα, κάνω τα απολύτως αναγκαία και φεύγω. Φρόντισε άραγε ποτέ η Υπηρεσία να έχει επαφές και καλές σχέσεις με το Δασαρχείο; Να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού; Εκ του αποτελέσματος μάλλον όχι.


Ξύλο απελέκητο η πόλη μας...
Νεότερη Παλαιότερη