Σωτήρης Παπαμιχαήλ: Δίνουμε άμεσα μόνιμη και νόμιμη λύση στο θέμα των γυμναστών

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια συζήτηση στην πόλη σχετικά με τα αθλητικά προγράμματα του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ) καθώς εκκρεμούσε από την ανάδοχο εταιρεία η πληρωμή των γυμναστών που «τρέχουν» τα προγράμματα για το τελευταίο διάστημα.

Του Στρατή Μαζίδη

Επειδή ακούγονται και διαδίδονται αρκετά, σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν έχει ακουστεί και η πλευρά των αρμοδίων, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Σωτήρη Παπαμιχαήλ για να του θέσω ορισμένα ερωτήματα για ένα ζήτημα το οποίο είναι αρκετά μπερδεμένο αν δε διαθέτεις χρόνο και θέληση να το καταλάβεις.

papamihail- Κε Παπαμιχαήλ καλησπέρα αν και η ώρα είναι κάπως προχωρημένη. Τι ακριβώς συμβαίνει με τον ΠΑΟΔΑΠ και τα αθλητικά προγράμματα.

Κε Μαζίδη καταρχήν σας ευχαριστώ για την επικοινωνία. Είναι πράγματι μια περίπλοκη κατάσταση με όλες τις πλευρές να έχουν το δίκιο τους. Και τον ΠΑΟΔΑΠ, και τις υπηρεσίες του Δήμου και φυσικά τους ίδιους τους γυμναστές.

- Τι εννοείτε να έχουν όλες οι πλευρές το δίκιο τους;

- Θα σας εξηγήσω, αλλά επιτρέψτε μου να σας δώσω την είδηση ότι αύριο Καθαρά Δευτέρα (δλδ σήμερα) θα υπάρξει συνάντηση με τους γυμναστές παρουσία του Δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου όπου η Διοίκηση θα τους παρουσιάσει συγκεκριμένες θετικές προτάσεις, πάντα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και θεωρώ πως έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Να πάμε τώρα και στο προκείμενο της ερώτησής σας. Οι γυμναστές δεν έχουν πληρωθεί τον τελευταίο μήνα, του Ιανουαρίου καθώς εκκρεμεί η πληρωμή του πρώτου τιμολογίου της αναδόχου εταιρείας που τρέχει τα προγράμματα.

- Δηλαδή τα άλλα έχουν πληρωθεί;

Βεβαίως. Είναι δύο ακόμη τιμολόγια που έχουν πληρωθεί. Το πρώτο εκκρεμεί διότι ήταν της περασμένης χρονιάς, πλην όμως δεν πληρώθηκε μέχρι τις 31/12/2014. Ξέρετε πολύ καλά πως η νέα Δημοτική Αρχή, της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος, κληρονόμησε πάρα πολλά απλήρωτα τιμολόγια. Η ταμειακή υπηρεσία προφανώς προέκρινε την εξόφληση παλαιότερων οικονομικών στοιχείων που εκκρεμούσαν. Η αλλαγή όμως της χρονιάς έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να ακολουθηθεί μια ολόκληρη διαδικασία με αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, εγκρίσεις από το ΔΣ του και το Δημοτικό Συμβούλιο, μια διαδικασία που θέλει το χρόνο της. Υπό την έννοια αυτή έχουν όλοι το δίκιο τους.

Σε κάθε περίπτωση όμως ακολουθήσαμε όλες τις διαδικασίες κι επομένως μέσα στις επόμενες ημέρες θα εξοφληθεί το τιμολόγιο αυτό και οι άνθρωποι θα πληρωθούν κανονικά τα χρήματά τους και για τον Ιανουάριο, οπότε έληξε η σύμβαση.

- Αυτό είναι θετικό. Και η συνέχεια έως το τέλος της χρονιάς;

Εδώ όπως σας είπα και στην αρχή θα υπάρξουν οι προτάσεις της διοίκησης στην επικείμενη συνάντηση. Θα μου επιτρέψετε όμως να μην τις γνωστοποιήσω. Υπάρχει όμως μια σημαντικότατη παράμετρος η οποία θα καθορίσει την εξέλιξη και η οποία αποτελεί μια βασική είδηση κε Μαζίδη.

- Δηλαδή;

- Η απουσία πιστοποίησης του Αθλητικού Οργανισμού στο σύστημα δημοσίων ηλεκτρονικών συμβάσεων ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ που καθιστά αδύνατους τους διαγωνισμούς άνω των € 60.000,00 καθαρά χωρίς το ΦΠΑ. Θα μου επιτρέψετε να σας το καταστήσω πιο σαφές; Διότι αποτελεί τεράστιο θέμα και νομίζω πως πρέπει να αναδειχθεί και στους αναγνώστες σας.

- Φυσικά, παρακαλώ.

Σύμφωνα με το νόμο ο ΠΑΟΔΑΠ όφειλε έως τις 1/10/2014 να έχει πιστοποιηθεί στο σύστημα ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορούσε να διεξάγει διαγωνισμό άνω των € 60.000,00 από 1/1/2015. Χωρίς το ΦΠΑ όπως σας προανέφερα.

- Μα καλά δε σας ενημέρωσε ο προκάτοχός σας, ο κ. Σάρκουλας;

Σε καμία περίπτωση. Δεν ξέρω εάν το γνώριζε και ο ίδιος αυτό. Προσωπικά τώρα το ανακάλυψα. Δε μας ενημέρωσε κανείς.

Και οφείλω να σας πληροφορήσω πως η πιστοποίηση αυτή δεν είναι κάτι απλό. Υπάρχουν σεμινάρια που χρειάζεται να παρακολουθήσει ο υπάλληλος που θα δηλωθεί στο σύστημα αυτό και μια σειρά ακόμη προϋποθέσεων. Επίσης τα σεμινάρια αυτά δε διεξάγονται από τον καθένα. Εμείς φυσικά μέσα στην εβδομάδα θα γνωρίζουμε επακριβώς τις χρονικές απαιτήσεις για να λάβουμε την απαραίτητη πιστοποίηση.

Όπως όμως σας είπα η Διοίκηση βρήκε λύσεις και είμαστε αισιόδοξοι για τη θετική έκβαση.

- Ναι αλλά επιτρέψτε μου πως συνέβη και έληξε αυτή η σύμβαση στις 31/01/2015 και δεν είχε μια ισχύ μέχρι το τέλος της σεζόν όπως λέμε.

Θα σας απαντήσω. Καταρχήν να σας εξηγήσω ότι θέσεις γυμναστών ζητάς με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να αιτηθεί το Νομικό Πρόσωπο θέσεις για συμβάσεις έργου γυμναστών στο Υπουργείο Εσωτερικών και ο δεύτερος έγκριση προγραμμάτων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Εν προκειμένω όμως η προηγούμενη διοίκηση είχε επιλέξει να δώσει τα προγράμματα απευθείας με προγραμματική σύμβαση σε ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) η οποία έτρεξε από το Νοέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014.

- Σαν απευθείας ανάθεση δηλαδή;

Ακριβώς. Όμως αυτό δεν ισχύει πλέον. Από το Φεβρουάριο του 2014 με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου απαγορεύθηκε και προβλέπεται η διαδικασία του διαγωνισμού οπότε έρχονται οι ενδιαφερόμενοι και επιλέγει ο φορέας την πλέον καλύτερη για το δημόσιο συμφέρον πρόταση.

Ο ανάδοχος είναι αυτός που αναλαμβάνει τα πάντα. Να βρει τους γυμναστές, να τους πληρώσει, να καλύψει όλες τις προκύπτουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις κτλ.

Ήδη από τις αρχές του Ιουλίου του 2014 είχα ενημερώσει σχετικά την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου και του Οργανισμού ζητώντας τους να προχωρήσουν σε σχετικές αιτήσεις προς το ΥΠΕΣ και τη ΓΓΑ.

- Και; Το έκαναν;

Εσείς τι λέτε; Όχι φυσικά.

- Και τι έγινε;

Στα τέλη Αυγούστου έγινε μια συνάντηση παρουσία του Δημάρχου κ. Σταθόπουλου, του κ. Ζορμπά, του κ. Σάρκουλα, του κ. Θανόπουλου, του κ. Μυλωνάκη και του κ. Μουστόγιαννη όπου έθεσα το θέμα και πλέον ζητούσαμε από την απερχόμενη διοίκηση να προχωρήσει σε διαγωνισμό πλέον ώστε να μην καθυστερήσουν τα προγράμματα.

- Το έκανε;

Δεν το έκανε. Κατά τη συνάντηση προέκυψε από την πλευρά τους ένα πολιτικό θέμα, ότι δηλαδή ζητούσαμε από αυτούς να προχωρήσουν σε ενέργειες όπως οι ΚΟΙΝΣΕΠ που ως αντιπολίτευση κατηγορούσαμε. Μάλιστα ο κ. Σάρκουλας ζήτησε να του θέσουμε το αίτημα αυτό γραπτώς.

- Μα καλά ο κ. Σάρκουλας δεν όφειλε ως διοίκηση να έχει κανονίσει τα των προγραμμάτων;

Αυτό θα το ρωτήσετε τον ίδιο. Εγώ το μόνο που γνωρίζω είναι ότι ο λόγος του Δημάρχου δεν τους αρκούσε σε εκείνη τη συνάντηση παρουσία τόσων ανθρώπων και πως την επόμενη ημέρα αν θυμάστε, παραιτήθηκαν οι διοικήσεις του ΠΑΟΔΑΠ και των ΠΑΙΣΔΑΠ. Μετά από εκείνη τη συνάντηση, ο Δήμαρχος πράγματι που ζήτησε να ετοιμάσω το σχετικό έγγραφο. Σε δεύτερο χρόνο όμως μου είπε να μην προχωρήσω στη σύνταξή του και να προχωρήσει η νέα διοίκηση μόνη της στη λύση.

- Θεωρείτε ότι προσεβλήθη;

Κοιτάξτε, ο κ. Σταθόπουλος είναι χρόνια στα τοπικά δημόσια πράγματα. Δε νομίζω ότι όταν λέει κάτι και το ξεκαθαρίζει παρουσία τρίτων ατόμων, πως πρέπει να συντάσσονται έγγραφα. Στην ίδια πόλη ζούμε.

- Ωστόσο κε πρόεδρε πως βρεθήκαμε σε μια σύμβαση που έληξε στις 31/1/15;

Θα σας απαντήσω. Οφείλω να σας πω ότι παρέλαβα ένα κυκεώνα υποχρεώσεων. Δεν μπορείτε να φανταστείτε. Και μόνο το αντικείμενο της συνομιλίας μας σας δίνει μια γεύση. Θεώρησα φρόνιμο και επιτρέψτε μου να πω, ασφαλές, να πάμε σε μια ολιγόμηνη σύμβαση ώστε και εμείς να δούμε τα πατήματά μας αλλά το βασικότερο, πως ο ανάδοχος θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους, το κράτος αλλά φυσικά και τους αθλούμενους συνδημότες μας εκτελώντας τα προγράμματα. Γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς και οι αναγνώστες σας πως έχουν υπάρξει περιπτώσεις, αναφέρομαι σε πανελλαδική κλίμακα, κατά τις οποίες οι ανάδοχοι δεν υπήρξαν συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους.

Και επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι που κανείς δεν έχει αναγνωρίσει στον Αθλητικό Οργανισμό. Μπήκαμε καινούρια διοίκηση και τα προγράμματα στα σχολεία έτρεξαν σχεδόν άμεσα όταν πέρυσι χρειάστηκε να φτάσουμε στον Ιανουάριο.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.

- Κε Παπαμιχαήλ σας ευχαριστώ για το χρόνο. Είναι πολλά τα θέματα του ΠΑΟΔΑΠ και δεν καλύψαμε παρά μόνο μια πτυχή.

Εγώ σας ευχαριστώ γιατί μου δώσατε τη δυνατότητα να ξεδιαλύνω ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετούς συνδημότες μας για να παρουσιαστεί η αλήθεια προς τα έξω. Επί τη ευκαιρία να ευχηθώ και στους συνδημότες μας Καλή Σαρακοστή.
Νεότερη Παλαιότερη