Κι όμως, υπάρχει μια πόλη χωρίς αστυνομικούς!

Marinaleda

Μπορούμε να ζούμε σε μια ήσυχη και ασφαλή πόλη χωρίς αστυνομική προστασία; Μια πόλη μας έχει αποδείξει περίτρανα ότι μπορούμε.

Εδώ και τριάντα χρόνια, η Μαριναλέδα είναι ο ορισμός της "ουτοπικής ειρήνης". Η πόλη δεν έχει κανενός είδους αστυνομική προστασία, γεγονός που οδηγεί στην εξοικονόμηση 350.000 δολαρίων ετησίως, τα οποία αξιοποιούνται προς όφελος των πολιτών.

 


Κάθε βδομάδα, εθελοντές κάτοικοι καθαρίζουν τους δρόμους και κάνουν ένα σωρό άλλες δουλειές, χωρίς να τους ζητηθεί από κανέναν. Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει την πόλη ως "σοσιαλιστική" ή ακόμα και "κομμουνιστική", ωστόσο, το μεγάλο ποσοστό εθελοντικής εργασίας - που δεν επιβάλλεται με κάποιο νόμο - δεν μπορεί να την βάλει σε κανένα καλούπι, καθώς είναι μια κατηγορία από μόνη της.


Η πόλη βρίσκεται στην Ανδαλουσία, σε ένα από τα πιο φτωχά τμήματα της Ισπανίας. Τα επίπεδα ανεργίας και φτώχειας, ιδιαίτερα στους νέους, είναι πολύ υψηλά. Το 55% των νέων είναι άνεργοι! Ωστόσο, ο μέσος όρος είναι πιο χαμηλός σε σύγκριση με τις γειτονικές πόλεις.




Η ουσία είναι ότι, παρά τα υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας, η πόλη δεν μαστίζεται από εγκληματικότητα. Η αστυνομία δεν υπάρχει, γιατί απλά δεν χρειάζεται!

Έχουμε εκπαιδευτεί να πιστεύουμε ότι χωρίς την αστυνομία, οι κοινωνίες απλά θα κατέρρεαν. Η Μαριναλέδα μας δείχνει ότι γίνεται και χωρίς αυτή...

Άρθρο του Jackson Marciana

επιμέλεια, μετάφραση: Βιβή Συργκάνη




enallaktikos.gr

Νεότερη Παλαιότερη