Ο Δήμαρχος να βάλει σε θέση σέντερ φορ το Γιώργο Δημαρά για δύο συν ένα γρήγορα γκολ

stathopoulos-dimaras

Όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Γιώργου Δημαρά με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας, θεώρησα ότι η εκλογή του ήταν βέβαιη καθώς θα απολάμβανε τη στήριξη των Οικολόγων Πράσινων από τους οποίους προέρχεται. Τελικά ο κ. Δημαράς με 29.047 στο 98,44% και ένατος στη σειρά εκλογής, πετυχαίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και τον συγχαίρουμε για αυτό.

του Στρατή Μαζίδη

Η δε εξωστρέφεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει ένα ικανό και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα, που ήδη έδωσε δείγματα γραφής με το Νίκο Κοτζιά στο ΥΠΕΞ (ανακοίνωση ΕΕ για το ουκρανικό), δε θα πρέπει να αποκλείσει και μια μελλοντική αξιοποίηση του κ. Δημαρά σε κυβερνητικό πόστο.

Ωστόσο η καλή σειρά εκλογής του και η συνέπεια θέσεων σε θετικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, τον καθιστούν πλέον δυνατό χαρτί που καλείται να αξιοποιήσει ο Γιάννης Σταθόπουλος. Αν αναλύσουμε ακόμη παραπέρα τη χθεσινή ανακοίνωση του Δημάρχου που αποτελεί μια ένδειξη πως ο Δήμαρχος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ο Γιώργος Δημαράς δεν υπήρξε απλά συνιδρυτής της Νίκης. Ουσιαστικά μαζί ξεκίνησαν αυτό το κάτι νέο στην πόλη πριν από περίπου 18 χρόνια. Η διαφορά ήταν πως ο μεν κ. Δημαράς επεκτάθηκε πολιτικά εκτός πόλης, ο δε κ. Σταθόπουλος προτίμησε την Αγία Παρασκευή. Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν πιθανότατα κι αυτός σήμερα ανάμεσα στους 149 βουλευτές της πλειοψηφίας.

Ποια είναι όμως αυτά τα δύο συν ένα πολύ γρήγορα γκολ που μπορεί να πετύχει η Αγία Παρασκευή αν ο Δήμαρχος κάνει το ένα-δύο με τον κ. Δημαρά;

Α. Το πάρκο της Νεαπόλεως

Πλέον οι συγκυρίες είναι ιδανικές ώστε να διορθωθεί η ύποπτη αδικία του καλοκαιριού του 2011 όταν από τη διαβούλευση στο Προεδρικό Διάταγμα, το πάρκο Νεαπόλεως - Γραβιάς εντάχθηκε στη Β' Ζώνη. Οι Σταθόπουλος - Δημαράς γνωρίζουν το θέμα και είχαν επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία ήδη από το καλοκαίρι του 2010 όταν είχε ανοίξει το ζήτημα και μάλιστα είχαν δώσει το παρόν στη συγκέντρωση που είχε διοργανώσει το Agiaparaskevi-guide.gr. Στο δε αντίστοιχο υπερυπουργείο θα βρεθεί και ένας πολιτικός φίλος του δημάρχου, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βαγγέλης Αποστόλου. Ο κ. Αποστόλου σπούδασε Δασολογία και εργάστηκε για χρόνια στην Αγροτική τράπεζα. Ως βουλευτής υπήρξε μέλος της Π.Γ. σε θέματα Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης και αργότερα, στην Οικολογία, το Περιβάλλον και την Αγροτική Πολιτική. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2012, ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, χωρίς να εκλεχθεί.

Έχω την αίσθηση πως αν βγούμε μπροστά πάνω στην υπάρχουσα μελέτη πολεοδόμησης του πάρκου και με ένα οραματικό πλάνο μιας δυναμικής εκμετάλλευσής του, πχ οικολογικές πρωτοβουλίες, δράσεις του Δήμου με τα σχολεία, τότε τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν εξαιρετικά.

Β. Το στρατόπεδο Κυρίτση

Το μη λειτουργικό και χρήσιμο αυτό στρατόπεδο για τις Ενοπλες Δυνάμεις, μπορεί άνετα να διεκδικηθεί. Μάλιστα η κανονική χάραξη της οδού Γραβιάς και όχι η υπάρχουσα, θα οδηγήσει σε μια επέκταση του πάρκου Σπυρούδη, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε ναυαρχίδα ανάπτυξης και προβολής του δήμου μας σε πανελλαδική κλίμακα. Επιπλέον τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο κ. Δημαράς μπορούν να ασκήσουν τις δέουσες πιέσεις ώστε να επισπευθεί η έκδοση του ΦΕΚ για το πάρκο Σπυρούδη που θα επιτρέψει επιτέλους στην πόλη να προβεί σε παρεμβάσεις.

Και ερχόμαστε τώρα στο ΣΥΝ ΕΝΑ που αποτελεί και μια δική μας πρόταση, η οποία κατατίθεται δημόσια για πρώτη φορά και ύστερα από εκτενή συζήτηση με κατοίκους αλλά και φορείς της περιοχής.

Να διεκδικήσουμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την αποθήκη στον Τσακό. Αυτό τον τεράστιο χώρο από την Τερψιθέας έως την Αιτωλίας.

Πρόκειται για ένα νεκρό χώρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες σπανία βλέπει κανείς να κινείται κάτι εκεί ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια ελάμβαναν χώρα τσιμπούσια με κρέατα στα κάρβουνα. Δεν είναι τυχαίο το ότι πριν τρία χρόνια έπεφταν τα πεύκα μέσα στο οικόπεδο δίχως να ενδιαφέρεται κανείς εκτός από τους περίοικους.

Ένας άχρηστος όμως χώρος για το υπουργείο μπορεί να καταστεί ζωντανό κύτταρο της πόλης στη γειτονιά.

Στον ικανό χώρο του το 1ο Γυμνάσιο και το 6ο Δημοτικό θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν με προγράμματα για τα παιδιά, θα μπορούσε ενδεχομένως να προκύψει ένας μεγάλος παιδικός σταθμός και να απαλλαγούμε από περαιτέρω ενοίκια, να δημιουργθεί ένα κλειστό γυμναστήριο, αθλητικοί χώροι στο προαύλιο κ.τ.λ. Μια σειρά θετικών προτάσεων μπορεί να κατατεθεί ώστε να επιλεγεί η καλύτερη ή να πάμε σε ένα συνδυασμό τους. Ακόμη και σε ζήτημα ασφαλείας για τους μαθητές της περιοχής μπορεί να ανοίξει δίοδος ανάμεσα σε Τερψιθέας και Αιτωλίας ώστε τα παιδιά να μη βαβίζουν σε στενά και επικίνδυνα πεζοδρόμια.

Πλέον ανοίγονται πολλές δυνατότητες για την Αγία Παρασκευή. Μπορούν να μπουν οι βάσεις ώστε να αλλάξουμε επίπεδο ως δήμος. Ο δήμαρχος καλείται να κινηθεί γρήγορα δίχως χρονοτριβές με διαβουλεύσεις ώστε να αποκτήσουμε αυτά που δικαιούμαστε ως πόλη καθώς ο διαθέσιμος πολιτικός χρόνος στη σημερινή ευμετάβλητη Ελλάδα αποτελεί ένα δύσκολα προσδιοριζόμενο παράγοντα. Σήμερα οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, σε έξι μήνες ίσως όχι.

Ώρα για διεκδικητικό μέτωπο με την ενεργή συμμετοχή του Γιώργου Δημαρά για δημιουργική διαφυγή προς το μέλλον. Και γρήγορα!

 
Νεότερη Παλαιότερη