Νέα μαθήματα σκηνογραφίας θεάτρου στο "περί Τέχνης"

periTexnis_skinografia

Κύκλοι μαθημάτων στο "περί Τέχνης" με θέμα:


“Η ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ” (το σκηνικό, το κοστούμι και η φαντασία)

Σε αυτά θα γνωρίσουμε ένα από τα πιο γοητευτικά κομμάτια του Θεάτρου, αυτό της δημιουργίας του σκηνικού χώρου και του σχεδιασμού των κουστουμιών.
Τα μαθήματα θα έχουν θεωρητικό και πρακτικό μέρος που θα συνοδεύονται από προβολές, φωτογραφικό υλικό, σπουδές σε θεατρικά κείμενα, μελέτη σχέσης σώματος και χώρου, τρισδιάστατες κατασκευές, σκίτσα κ.α. .

Βασικό πρόγραμμα
Εισαγωγή στη Σκηνογραφία.
Σπουδή πάνω σε θεατρικά κείμενα
Από το κείμενο στο χώρο και στο κοστούμι (πρακτικό μέρος)

Σύντομη Περιγραφή

Οι σκηνογράφοι ονομάζονται και αρχιτέκτονες της φαντασίας.
Το σκηνικό υπάρχει από τη στιγμή που η παράσταση αρχίζει.
Τα θεατρικά κείμενα, είναι γεμάτα με στοιχεία που μπορούν να ερευνηθούν: με οδηγό τη φαντασία, μέσα από ένα ταξίδι αναζήτησης πάνω στα κείμενα, θα δημιουργήσουμε, ως ζωτικό και ουσιαστικό μέρος της θεατρικής πράξης, το σκηνικό χώρο ενός θεατρικού έργου.

Στο πρακτικό μέρος θα προσπαθήσουμε, μέσα από εικόνες, ήχους, λέξεις και στοιχεία να δημιουργήσουμε ένα υλικό έρευνας. Με διάφορα απλά υλικά όπως εφημερίδες, φωτογραφίες, σχέδια, αντικείμενα κ.α θα προσπαθήσουμε να κατασκευάσουμε απλές ή πιο σύνθετες τρισδιάστατες κατασκευές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανές προτάσεις για σκηνικά και κοστούμια ενός θεατρικού έργου.

Tην ευθύνη του εργαστηρίου έχει η Μαρία Χανιωτάκη, σκηνογράφος–ενδυματολόγος ΜΑ, εικαστικός

website: www.mariachaniotaki.gr

blog: http://maria-chaniotaki.tumblr.com

“Δεν υπάρχουν όρια στη σκέψη, όπως δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία. Τα υλικά της Φαντασίας είναι η πηγή κάθε σκηνογραφίας . Η υφή των υλικών όπως όλα στο Θέατρο, είναι φτιαγμένα, από την ύλη που πλάθονται τα όνειρα όπως έλεγε κι ο Σαίξπηρ. Αυτή ωστόσο η εφήμερη αρχιτεκτονική, που για να καλλιεργήσει την φαντασία στηρίζεται στην πραγματικότητα, απαιτεί καλλιέργεια γνώση και καλλιτεχνική ευαισθησία” Μαρία Χανιωτάκη

Τα μαθήματα ξεκινούν από τον Φεβρουάριο 2015 (η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί εφόσον ολοκληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων) και θα είναι 2ωρα.

Για πληροφορίες η γραμματεία είναι ανοιχτή: καθημερινά 13.00-21.00 και Σάββατα 9.00-17.00.

 
“Περί Τέχνης”peritexnis_logone

Ηρώων Πολυτεχνείου 1

Πλατεία Αγίας Παρασκευής

Τηλ: 210 6014087, 210 6085658

info@peri-texnis.gr

www.peri-texnis.gr

 
Νεότερη Παλαιότερη