Τί σκοπεύει να αλλάξει στη Δημόσια Διοίκηση η νέα κυβέρνηση

387803 05: An Internal Revenue Service employee processes tax re

Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία και το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης, με έμφαση στην καταπολέμηση της Διαφθοράς και την ισχυροποίηση των Ελεγκτικών μηχανισμών περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις :

- Δομές, Λειτουργίες και Προσωπικό

- Διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης

- Καταπολέμηση της μεγάλης Διαφθοράς και της Διαπλοκής

- Ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών

Ειδικότερα, σε ότι αφορά δομές και προσωπικό σχεδιάζεται:

- Αλλαγή της δομής της Κυβέρνησης (με συγχώνευση υπουργείων, κατάργηση κυβερνητικών οργάνων) για τον καλύτερο συντονισμό και τον σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Προβλέπονται δέκα μόνο υπουργεία.

- Κατάργηση των πολυάριθμων κυβερνητικών όργανων που λειτουργούν ως φυτώρια διαφθοράς και διάχυσης της πολιτικής ευθύνης. Διατήρηση της κυβερνητικής επιτροπής για τον συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής

- Αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα από τις στρατιές των Συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και προώθηση της στελέχωσης των Γραφείων Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων Υπαλλήλων

- Κατάργηση της νομοθεσίας για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων

- Κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας στα πλαίσια της κινητικότητας για τον εξορθολογισμό της κατανομής προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών και των υπουργείων.

- Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων.

- Κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών θα γίνεται στη βάση αντικειμενικών δεικτών.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης τα βασικά μέτρα αφορούν

- Τον περιορισμό της φυσικής επαφής διοίκησης και διοικουμένου για την καταπολέμηση της μικρής διαφθοράς με την αναβάθμιση των ΚΕΠ (μετατροπή σε Πολυδύναμα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων) και τη δημιουργία τμημάτων εξυπηρέτησης πολιτών (front desk σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

- Εισαγωγή της ηλεκτρονικής Κάρτας για κάθε πολίτη με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την συναλλαγή με τη δημόσια διοίκηση

- Κατάργηση του πλήθους δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών και αδειών λειτουργίας καταστημάτων. Στη

θέση του προληπτικού ελέγχου εισάγεται ο κατασταλτικός με αυστηροποίση των κυρώσεων σε περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων.

- Συγκρότηση ειδικού γραφείου κωδικοποίησης της νομοθεσίας υπό την ευθύνη της Βουλής των Ελλήνων με εξασφάλιση εξασφαλίζουμε της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην νομοθεσία όπως αυτή κάθε φορά ισχύει.

Για την καταπολέμηση της διαφθοράς η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει δράσεις για τα πολιτικά κόμματα:

- Να αναμορφώσει το πλαίσιο του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου δανεισμού, απαγόρευση του μακροπρόθεσμου δανεισμού και γενική απαγόρευση δανειοδότησης πάνω από ένα μικρό μέρος της κρατικής χρηματοδότησης

- Να προωθήσει τον πλήρη έλεγχο και διαφάνεια για τα οικονομικά των κομμάτων

Αναφορικά με την λειτουργία των ΜΜΕ:

- Ενεργοποίηση άμεσα των διατάξεων των νόμων, οι οποίες:

επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης.

Θα ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ’ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.

- Προκήρυξη από μηδενική βάση διαγωνισμό για τις άδειες λειτουργίας ΜΜΕ.

Για τις δημόσιες συμβάσεις

Η κυβέρνηση σκοπεύει να αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της νόθευσης του ανταγωνισμού σεβόμενη την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μεταξύ άλλων προβλέπονται :

- Η ενίσχυση των θεσμών κοινωνικού ελέγχου, διαφάνειας και δημοσιότητας σε όλα τα στάδια καθώς και η αυστηροποίηση των όρων σχεδιασμού και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων

- Η διαμόρφωση αντικειμενικού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου διεξαγωγής των δημοσίων διαγωνισμών ώστε να μπει τέλος στις φωτογραφικές προκηρύξεις.

- Συστηματοποίηση της συγκέντρωσης στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν προβληματικούς διαγωνισμούς οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη ή διενεργήθηκαν την τελευταία πενταετία

- Διασφάλιση της άμεσης επανόρθωσης της ενδεχόμενης περιουσιακής ή άλλης βλάβης του δημοσίου, στις περιπτώσεις «αμαρτωλών» συμβάσεων.

- Κατάργηση διατάξεων που παρέχουν ασυλίες στα ΔΣ του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος με στόχο την ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών σχεδιάζεται:

- Η ενίσχυση και στήριξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική οικονομία και την δημόσια διοίκηση αλλά και να εκκαθαριστεί η αγορά εργασίας από πρακτικές άγριας εκμετάλλευσης και ανασφάλιστης εργασίας.

- Η στήριξη της επιτυχημένης αρχής για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

- Η επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες ώστε να προσδιοριστεί το ποσό της αφορολόγητης ύλης για την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία.

localit.gr
Νεότερη Παλαιότερη