Επιστολή κ. Γ. Καράμπελα σχετικά με τον αθλητικό χώρο στα Πευκάκια

Την παρακάτω επιστολή έλαβε αρθρογράφος μας από τον κύριο Γιώργο Καράμπελα - Πολιτικό Μηχανικό σχετικά με δημοσίευση κειμένου  που αφορούσε τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στα Πευκάκια:


31/07/14

Αγαπητέ κ. Μαζίδη,
Διάβασα το σχόλιο σας σχετικά με τον αθλητικό χώρο στα Πευκάκια. Σχεδόν σε όλα όσα γράψατε, συμφωνώ, ιδιαίτερα δε στο ότι “όλο πλάνα κάνουμε και τίποτα δε γίνεται”.
Σας θυμίζω ότι από τον Δεκέμβριο του 2011 έχει εγκριθεί το “Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού – Α’ Φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την περίοδο 2012 – 2014” (αριθμ. αποφ. 385/2011). Στον βαρύγδουπο αυτόν τίτλο όλες οι λέξεις ξεκινάνε με κεφαλαίο, ενώ το κείμενο εκτείνεται σε 237 (ναι, καλά διαβάσατε,237(!)) σελίδες και αποτελείται από 73248 (!) λέξεις. Ίσως για αυτό ουδείς μάλλον θα τις έχει διβάσει…
Ακόμα σας θυμίζω ότι τον Απρίλιο του 2013 ο απερχόμενος Δήμαρχος συνεκάλεσε την Επιτροπή Δημοτικής Διαβούλευσης με θέμα : “Ενημέρωση – συζήτηση για το Ο.Τ. 451 (Αθλητικό κέντρο)”, δηλαδή για το Αθλητικό Κέντρο στα Πευκάκια. Στην εισήγησή του ο απερχόμενος Δήμαρχος μας μιλούσε για προμελέτη που θα συντασσόταν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου η οποία θα περιελάμβανε :
Την ανάλυση και αξιολόγηση όλων των αιτημάτων και προτάσεων των συλλόγων,
Τον προγραμματισμό υλοποίησης του έργου,
την Γενική Διάταξη των αθλητικών χώρων,
Την οργάνωση της εφαρμογής του έργου

Το σημαντικό όμως ήταν η δέσμευσή του ότι “η προμελέτη αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του Ιουνίου.” Βεβαίως δεν διευκρινιζόταν ποιού έτους…
Κατέληγε δε η εισήγησή του ότι “είναι μείζονος σημασίας η υποχρέωση της σημερινής Διοίκησης να θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του χώρου αυτού”, (σας κοινοποιώ το κείμενο αυτό).
Αν κινήθηκε ο “μηχανισμός” αυτός και εγώ δεν τον είδα, ζητώ δημόσια συγνώμη…
Σας ενημερώνω επίσης ότι ως ΓΣΑΠ (μπάσκετ γυναικών) έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί για την αξιοποίηση του Αθλητικού Κέντρου στα Πευκάκια, κυρίως στα πλαίσια της συμμετοχής μας στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης (ίδε έγγραφά μας 235/22.04.13 και 289/31.10.13 – σας τα επισυνάπτω).
Προεκλογικά επίσης θέσαμε σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις τα προβλήματα του αθλητισμού της πόλης μας (βλ. έγγραφό μας 367/12./05.14)
Πιστεύω ότι ένα από τα πρώτα θέματα που πρέπει να ασχοληθεί η νέα Δημοτική Αρχή είναι η ανάθεση της μελέτης της χωροθέτησης των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ο.Τ. 451 σε μελετητικό γραφείο με εμπειρία σε αθλητικά έργα. Το ποιες θα είναι ακριβώς αυτές και με ποια χαρακτηριστικά είναι ζήτημα που θα τεθεί προς επίλυση σε συνεργασία με τον μελετητή. Η γνώμη μου είναι ότι οι ανάγκες της πόλης επιβάλλουν την κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου, εγκαταστάσεων τένις διεθνών προδιαγραφών και κλειστού γηπέδου μπάσκετ – βόλεϊ, τουλάχιστον. Ελπίζω ότι αυτή η Δημοτική Αρχή θα ανταποκριθεί στο ώριμο αυτό αίτημα.
Και μια παρατήρηση: Στο σχόλιό σας αναφέρετε συγκεκριμένα ότι τα γήπεδα του χώρου πρέπει να είναι “ελεύθερα για εμάς και όχι για τα σωματεία”! Θα ήθελα να ανοίξουμε διάλογο για το θέμα αυτό. Ποιοι είσαστε “εσείς” και ποια είναι τα “σωματεία” ; Έτσι όπως το θέτετε, “εσείς” προφανώς είστε οι “καλοί” και τα σωματεία οι “κακοί”, που πρέπει να …εξοστρακιστούν από τους αθλητικούς χώρους. Θα μπορούσατε μήπως να το διευκρινίσετε καλύτερα;

Υποσημείωση 1: Κε Μαζίδη η Χαμάς πολεμάει για την ελευθερία του παλαιστινιακού λαού (όπως αυτή το αντιλαμβάνεται). Η διαφορά με εμάς είναι ότι ενώ είμαστε υπόδουλοι, νομίζουμε πως είμαστε ελεύθεροι.
Υποσημείωση 2: Σας εύχομαι καλές διακοπές και συνέχεια στον διάλογό μας μετά τις 20 Αυγούστου.

Με εκτίμηση

Γεώργιος Καράμπελας

Διπλ. Πολιτ. Μηχανικός  Ε.Μ.Π.



Ακολουθεί η απάντηση του κ. Μαζίδη:

Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τον καλό φίλο και δραστήριο συνδημότη Γιώργο Καράμπελα για την παρέμβαση του με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί και ταυτιστεί σε αρκετά θέματα της πόλης.

Τουλάχιστον κάποιος προβληματίζεται από τις ανησυχίες που κάποιοι δημόσια διατυπώνουμε αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο για να απαντήσει.

Θα ήθελα να διευκρινίσω το εξής. Στο επίμαχο άρθρο δεν αναφέρω πουθενά "κακά σωματεία", "καλούς" και "εξοστρακισμό". Όσοι με παρακολουθούν, γνωρίζουν ότι αν θέλω να πω κάτι, το λέω. Επιπλέον, και ο φίλος ο Γιώργος το γνωρίζει. Εδώ κάνουμε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και την ελευθεροφωνία στην πόλη, άρα δεν υπάρχουν ούτε καλοί, ούτε κακοί, ούτε εξοστρακισμοί.

Έχω όμως την αίσθηση ότι σκοπίμως - και καλά κάνει - το διατυπώνει έτσι, ώστε να το ξεκαθαρίσουμε δημόσια.

Εκτιμώ ότι στα 22 εκείνα στρέμματα, θα πρέπει τα γήπεδα να είναι προσβάσιμα και στους δημότες (που θα κληθούν να τα συντηρήσουν) που απλά θέλουν να αθληθούν και κατά παρέες, δηλαδή, να υπάρχει διαθέσιμος χώρος και ελεύθερη πρόσβαση για ΟΛΟΥΣ οποιαδήποτε ημέρα και οποιαδήποτε στιγμή. Η μεγάλη έκταση στην περιοχή νομίζω ότι μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε.

Ο κος Καράμπελας θυμάται τα τραγελαφικά της περυσινής περιόδου που είχε καταγγείλει σύσσωμη η αντιπολίτευση με κάποιον αναπλασμένο αθλητικό χώρο σε σχολείο και πως κατέληξε σε κάποιο σωματείο.

Έχω την εντύπωση ότι μια σύγχρονη πόλη οφείλει να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες είτε συλλογικές είτε όχι. Ο δήμος Αγίας Παρασκευής θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της αξιοποίησης όλων των χώρων ώστε να μην υπάρχουν εκατέρωθεν παράπονα. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να βρεθεί και η χρυσή τομή η οποία λέει να μπορεί και ο πατέρας ή η παρέα όπως κάποτε, να παίξει κι ένα Σάββατο πρωί ποδόσφαιρο στου Σπυρούδη αλλά και τα υγιή Σωματεία να αντέξουν.

Αν και ο κος Καράμπελας ουσιαστικά το αναφέρει, θα ήθελα πολύ να επανέλθει ώστε να μας ενημερώσει στα τόσα έγγραφα και προτάσεις που κατέθεσε, αν έστω κάποιος τον "ενόχλησε" καθώς θεσμικά δε θα το έκανε κανείς αφού ο μηχανισμός δε λειτούργησε. Κι εδώ ακριβώς κολλούσε ο παραλληλισμός (έστω και υπερβολικός) με τη Χαμάς, ώστε να αναδειχθεί πως κάπου αλλού υπό ανορθόδοξες συνθήκες υλοποιούνται σύνθετα έργα, ενώ στην πόλη μας δεν έχουν γίνει ούτε τα πιο απλά.

Δυστυχώς όμως, πολύ φοβάμαι ότι απλά θα μείνουμε να κουβεντιάζουμε μόνοι μας πάνω σε θεωρητικά σενάρια 237 σελίδων και 73.000 λέξεων. Ο Γιώργος Καράμπελας με την εμπειρία τόσων ετών το έχει βιώσει. Εδώ η απερχόμενη αρχή εγκαινιάζει σταθμό μια ημέρα πριν παραδώσει το δήμο, ο οποίος όμως κανείς δε γνωρίζει πότε θα λειτουργήσει! Διότι η πολιτική νοοτροπία ετών ήταν της κορδέλας και της πόζας, όχι όμως της ουσίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει και προς αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνουμε να γράφουμε!



Στρατής Μαζίδης
Νεότερη Παλαιότερη