Λίστες, αξιολόγηση, κουβέντα να γίνεται...ή μήπως όχι;

evaluation

Ο κλοιός σφίγγει σιγά σιγά γύρω από το δημόσιο τομέα, δίχως φυσικά να μπορεί καν να τεθεί θέμα όχι σύγκρισης αλλά ούτε καν συζήτησης  σε σχέση με τις απώλειες του ιδιωτικού τομέα στα χρόνια του μνημονίου.

του Στρατή Μαζίδη

Ομοίως και στο δήμο Αγίας Παρασκευής έγινε εκτενής συζήτηση στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο παρουσία εργαζομένων για το θέμα της αξιολόγησης τόσο από το ΣΕΔΑΠ όσο και από το ΣΕΡΔΑΠ (όπου πραγματικά ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τα θέματα του κλάδου) αλλά και της αποστολής των καταστάσεων με τα στοιχεία των εργαζομένων στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση.

Βασικά μου φαίνεται παράδοξο το γεγονός ότι εν έτει 2014 η κρατική μηχανή δεν έχει ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία αυτών που πληρώνει ο ελληνικός λαός αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο έγινε μια συζήτηση απλά για να γίνει, για ψυχολογικούς λόγους. Επί της ουσίας τίποτε δεν μπορεί να γίνει διότι αν η αρμόδια υπάλληλος δεν στείλει τις λίστες (ο απερχόμενος δήμαρχος είπε πως έχουν ήδη περάσει οι προθεσμίες) τότε ενδεχομένως να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Προχθές ακούσαμε, διότι μόνο να ακούσουμε μπορούσαμε και αυτό όχι για όλη την ώρα, διάφορες περίεργες απόψεις περισσότερο πολιτικής σκοπιμότητας.

Για παράδειγμα, η θέση του κου Κρητικίδη που θεωρητικά εκπροσωπούσε την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν, εκτός του να πάνε σπίτι τους όσοι έχουν πλαστά χαρτιά, ο δήμαρχος να πετάξει το μπαλάκι στην επόμενη δημοτική αρχή. Το ότι η προθεσμία έχει εκπνεύσει, δεν τον απασχολεί; Φαίνεται υπάρχει και "μετεκλογική" περίοδος.

Κι αν ο κος Κρητικίδης ασκεί μια κάποια πολιτική, σίγουρα έκπληξη μας προκάλεσε και η θέση της κας Τζανίνη προς το δήμαρχο "να πετάξει το μπαλάκι στον επόμενο", "αφήστε την επόμενη δημοτική αρχή, γιατί να το φορτωθείτε εσείς" κτλ.

Η μόνη ξεκάθαρη, πολιτική αλλά κατ' εμε ανεφάρμοστη λόγω του ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να πάει σε σύγκρουση συνολικά για όλα τα θέματα και όχι μόνο για το δημόσιο, ήταν του κου Γκιζιώτη που προτείνει οι διευθυντές να παραιτούνται και να μην αξιολογούν. Ωστόσο θα πρέπει κάποιος να τους δώσει και τη λύση ως προς το πως θα ζήσουν την επόμενη ημέρα διότι εύκολο είναι να προτείνεις όταν η συνέπεια μιας ενέργειας δε θα επενεργήσει σε σένα τον ίδιο.

Λοιπόν, για να είμαστε ειλικρινείς, να αφήσουμε τα πολιτικά και να περάσουμε στην ουσία.

Ναι, είναι φως φανάρι ότι μέσα από την αξιολόγηση θα προκύψουν οι απολύσεις. Κι εκτιμώ ότι από το να προκύψουν άκριτα, είναι καλύτερα να προκύψουν μέσα από κάποια στοιχεία αν η αξιολόγηση γίνει με σοβαρό και δίκαιο τρόπο.

Ωστόσο άλλο θα έπρεπε να προβληματίζει τους εργαζομένους του δήμου Αγίας Παρασκευής.

Πέρα από το ποιος και πως θα αξιολογήσει, είναι και το ΤΙ θα αξιολογήσει. Είναι όλοι οι φάκελοι ενημερωμένοι;

Τυχόν ερωτήματα που έχουν γίνει γραπτώς (και όχι μόνο) για υπαλλήλους έχουν ενταχθεί στους φακέλους τους;

Χθες για παράδειγμα ο δήμαρχος σε ένα από τα συνήθη λογίδριά του για το δημόσιο, τους προσληφθέντες από τα παράθυρα και τα γνωστά του βαρύγδουπα άφησε αιχμές για προηγούμενες διοικήσεις ότι εργάτες καθαριότητας με μετατάξεις βρίσκονταν στα γραφεία.

Μάλιστα βροντοφώνακε ότι ο ίδιος δεν έκανε ποτέ κάτι τέτοιο.

Για να δούμε τι δημοσίευε αυτή η ιστοσελίδα στις 2/9/2013 εδώ. Αλλά για να μην κουράζεστε να πατήσετε το αντιγράφω:

Μια απόφαση στο διαύγεια που δημιουργεί ερωτηματικά και αφορά μεταθέσεις εργαζομένων του δήμου από εντελώς άσχετα τμήματα στο γραφείο επικοινωνίας και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ δημάρχου!

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

1. Β.Ι., Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με βαθμό Β' που μετακινείται από το τμήμα έργων υποδομής της τεχνικής υπηρεσίας

2. Λ.Χ., Υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εργάτη γενικών καθηκόντων με βαθμό Δ' από το γραφείο αυτεπιστασίας του τμήματος υποδομής

 

Εγώ πχ αν ήμουν υπάλληλος του δήμου Αγίας Παρασκευής θα ανησυχούσα περισσότερο ΑΝ, λέμε ΑΝ, υπήρχε περίπτωση πχ με ειδικότητα νυχτοφύλακα, γύρω γύρω όλοι σε όλα τα πόστα, ο οποίος  έγινε τελικά και οδηγός έχοντας όμως και ενα ατύχημα με αυτοκίνητο του δήμου πριν γίνει καν οδηγός, άρα παράνομα θα είχε τοποθετηθεί και για το οποίο θα είχε μηνυθεί κιόλας από το θύμα του, τι θα ήταν; Εσωτερική κινητικότητα για το καλό του τόπου όταν οι δημότες διαπιστώνουμε βεβηλωμένες πλατείες και παιδικές χαρές.


Κι άραγε σε αυτό το ..."υποθετικό" σενάριο, μιας και αυτά δε ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ στην Αγία Παρασκευή, για όλη αυτή την κινητικότητα μαζί με τα απρόοπτα ατυχήματα θα είχε κινηθεί το πειθαρχικό; Ή μόνο η εσωτερική κινητικότητα θα δούλευε και τα αλλά είναι στάσιμα;

Άραγε ο φάκελος του συγκεκριμένου όταν θα πήγαινε στα κεντρικά θα τα περίειχε όλα αυτά μέσα; Ή θα φαινόταν ισάξιος όπως οι συνάδερφοί του και θα απολυόταν κάποιος άλλος αντί για αυτόν και θα συνέχιζε να κυκλοφορεί αεράτος;

Ίσως οι αγαπητοί εργαζόμενοι του δήμου μας να με εννοούν.

Να μην ρίχνουμε λοιπόν στην πυρά την αξιολόγηση.

Να προβληματιστούμε για το πως αυτή θα πραγματοποιηθεί, πάνω σε ποια δεδομένα και αν υπάρχουν στην πόλη μας υπάλληλοι δύο ταχυτήτων διότι αυτό είναι απαράδεκτο. Θα είναι το περιεχόμενο των φακέλων ολοκληρωμένο;
Νεότερη Παλαιότερη