Το ΥΠΑΝ «πετάει» εκτός ΕΣΠΑ σημαντικό αριθμό έτοιμων δημοτικών έργων

homeamongstclouds

Την απένταξη από το ΕΣΠΑ σημαντικού  αριθμού έργων των δήμων, που έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί ή αναμένεται  να ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιου 2015,  ζήτησε το υπουργείο Ανάπτυξης από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης)  σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή.

Όπως ενημέρωσε σήμερα, Τρίτη, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ  Γιάννης Μέξης, την προηγούμενη Παρασκευή σε τεχνική συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης  παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης  Οδ.  Κωνσταντινόπουλου και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ Γ. Γιαννούση,  ζητήθηκε από την ΕΕΤΑΑ, ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης να επεντάξει την πλειονότητα των 199 έργων συνολικού προϋπολογισμού 423,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί πλήρως ή μερικώς τα 157 έργα. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Μέξης, θα μπορούσαν να συμβασιοποιηθούν πολύ περισσότερα έργα, εάν δεν είχε ανασταλεί η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με υπουργική απόφαση του προηγούμενου υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.  Η συγκεκριμένη εγκύκλιος στέρησε τη δυνατότητα συμβασιοποίησης σε έργα που είχαν προχωρήσει σε διάφορα στάδια διαγωνιστικής διαδικασίας και μπορούσαν, όπως τόνισε ο κ. Μέξης, να είχαν συμβασιοποιηθεί  κι αυτά.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση, η οποία υπογράφηκε από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζιδάκη και αναρτήθηκε στη Διαύγεια το Μάιο,  μείωσε τις διαθέσιμες πιστώσεις  του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, που σύμφωνα με την ΚΥΑ εκχώρησης είναι 383 εκατ. ευρώ κατανεμημένα ανά Περιφέρεια και άξονα, σε 80 εκατ. ευρώ. Μείωσε, δηλαδή όπως είπε ο κ. Μέξης, τις διαθέσιμες πιστώσεις κατά 80% «προκαλώντας αβεβαιότητα για τη συνέχιση χρηματοδότησης των ήδη ενταγμένων έργων σε συνάρτηση με τον μεγάλο αριθμό των νομικών δεσμεύσεων, λειτουργώντας ανασταλτικά τόσο για τους ΟΤΑ όσο και για την εν γένει απορρόφηση».

Συγχρόνως, με την υπουργική απόφαση καταργήθηκε ο ειδικός λογαριασμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την πληρωμή των έργων, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο νέος τρόπος πληρωμής. Αυτό  προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις και μέχρι τον καθορισμό νέας διαδικασίας πληρωμής μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας (όπως στα υπόλοιπα έργα ΕΣΠΑ) δεν ήταν δυνατή η προώθηση του τελευταίου αιτήματος πληρωμής των έργων από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης. Σε επικοινωνία που είχε ο Ενδιάμεσος Φορέας με τον αρμόδιο υπάλληλο του υπουργείου Εσωτερικών διαπίστωσε ότι ακόμη και για τα έργα που πληρώνονται,  δεν υπάρχουν πλέον πιστώσεις και η δυνατότητα χρηματοδότησης  μετατίθεται για τον Οκτώβριο του 2014.

Όπως σημείωσε ο κ. Μέξης, καταρχήν δεν είναι δυνατόν να τροποποιείται μια ΚΥΑ με Υπουργική Απόφαση. Κατά δεύτερον, δεν είναι εφικτή η μείωση του προϋπολογισμού των έργων στο 20% της αρχικής εκχώρησης, όταν η συμβασιοποίηση των έργων έχει προχωρήσει σημαντικά. Τρίτον, ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης της ΕΕΤΑΑ είναι η μόνη εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης μεταξύ των δυο βαθμών Αυτοδιοίκησης και η αυθαίρετη κατάργηση του τρόπου πληρωμής των έργων προκάλεσε σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές.  Όπως είπε ο κ. Μέξης, η ΕΕΤΑΑ καλείται έως το τέλος της εβδομάδας να πετάξει έξω προγράμματα που ήδη υλοποιούνται και πρόσθεσε: «Εγώ αυτό δεν θα το κάνω».

Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί , ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης μίλησε για «μπάχαλο» που θα δημιουργηθεί από τις δικαστικές προσφυγές εργολάβων που θα ζητούν από τους δήμους τα χρήματα  για τη δουλειά που έχουν κάνει. Διερωτήθηκε εάν απώτερος σκοπός είναι η κατάργηση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης και ο εκτοπισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ΕΣΠΑ και κατέληξε: «Να μας το πουν για να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Να ξέρουμε ότι διώκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από τη στιγμή που τα έργα μπορούν να υλοποιηθούν, δεν δεχόμαστε την απένταξη» τόνισε.

Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ ζήτησε και θα έχει συνάντηση με τον  και πρόσθεσε ότι η ΚΕΔΕ θα ζητήσει εκ νέου συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης  Οδ.  Κωνσταντινόπουλο.

localit.gr
Νεότερη Παλαιότερη