Σωτήρης Ησαΐας, «ουδεὶς προφήτης δεκτός έστιν εν τη πατρίδι αυτού»

checkmate

Εντύπωση προκάλεσε το τελευταίο φραστικό επεισόδιο το οποίο ξεκίνησε από την πλευρά του απερχόμενου δημάρχου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, με το δημοτικό σύμβουλο Σωτήρη Ησαΐα να δέχεται τα πυρά του Βασίλη Ζορμπά.

του Στρατή Μαζίδη

Ο σύμβουλος δέχθηκε την επίθεση του επικεφαλής του διότι δεν τον προστάτευσε ούτε αυτός καθώς δεν προσφωνήθηκε το όνομά του στη γιορτή του Τσακού αλλά ...έσπευσε να πάρει το λόγο (πράγμα που δεν ισχύει) για να χαιρετίσει. Είδατε προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αγία Παρασκευή; Σχολεία και οικόπεδα χάνονται, κινηματογράφοι δεν ανοίγουν λόγω αδράνειας αλλά οι προσφωνήσεις έχουν μεγαλύτερο βάρος. Το οξύμωρο είναι πως διαμαρτύρεται για προστασία ο κατά συρροή προσβάλλων πρόσωπα και υπολήψεις εν τη απουσία τους.

Το δε εντυπωσιακότερο για την "Πόλη μας" είναι πως ο δημοτικός σύμβουλος σχολίασε ότι επρόκειτο για το τρίτο εις βάρος του συμβάν μετά τις εκλογές ενώ αποκατέστησε και την πραγματικότητα όσον αφορά τα του Τσακού.

Όμως τι άλλο πρόλαβε δηλαδή να συμβεί μέσα σε μόλις 50 ημέρες από τις 25 Μαΐου;

Κι αν ο Βασίλης Ζορμπάς πολεμάει με λύσσα όσους του ασκούν κριτική ή εναντιώνονται στις αποφάσεις του, ωστόσο προκαλεί εντύπωση η στάση του απέναντι σε ένα στέλεχός του που ουδέποτε τον πολέμησε, δε διαφοροποιήθηκε σε σημαντικά θέματα και υπήρξε σταθερός υποστηρικτής ακόμη και σε θέματα των οποίων η νομιμότητα ελέγχεται όπως η απευθείας ανάθεση του Γιαβασείου ή η διάθεση των πλατειών της πόλης τα Χριστούγεννα.

Καθ'όλη τη θητεία, ο κος Ησαΐας παρά τις επαγγελματικές του περγαμηνές αλλά και τις σπουδές του τοποθετήθηκε στο περιθώριο. Αντί να αναλάβει την επικοινωνία και διοίκηση εξαρχής, είδαμε όλοι να ανατίθενται αυτές οι υπηρεσίες σε μια κτηνίατρο. Η δε επικοινωνία ανατέθηκε σύμφωνα και με καταγγελίες δημοτικών συμβούλων σε έναν ...νυχτοφύλακα!

Σε κάποια στιγμή, στις αρχές του 2013 ο κος Ησαΐας απογειώθηκε για το Μόντρεαλ αντιδήμαρχος επικοινωνίας αλλά επέστρεψε κλητήρας ή αλλιώς εντεταλμένος σύμβουλος. Κι όμως αντί να αντιδράσει δυναμικά όπως ο Δημήτρης Αλεφαντής, αρκέστηκε σε μια επισήμανση στο δημοτικό σύμβούλιο.

Αντ' αυτού αξιοποιήθηκαν άνεργοι, άκαπνοι κι ορισμένοι έμαθαν στου κασίδι το κεφάλι ενώ ο ίδιος δεν υπήρξε ούτε αναπληρωματικό μέλος σε ΔΣ νομικού προσώπου.

Θα μου πείτε, και τότε τι γύρευε σε αυτή την παράταξη; Να μία πάρα πολύ καλή ερώτηση.


Η κόντρα του δημάρχου λέγεται πως πέρασε στη συνέχεια στο προεκλογικό φυλλάδιο του δημοτικού του συμβούλου όπου δεν υπήρχε φωτογραφία μαζί του ή ανάφορά στο όνομά του. Η αλήθεια βέβαια είναι πως όταν έχεις 45 φωτογραφίες με εκλεκτές θεσμικά προσωπικότητες, είναι λίγο δύσκολο να συμπεριλάβεις και τον απερχόμενο ή να του δώσεις σημασία, ειδικά όταν αυτός τον καιρό της παντοδυναμίας του σε αγνόησε παντελώς.

Πάρα ταύτα, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, ο αναξιοποίητος Ησαΐας, αυτός που αν αληθεύουν οι φήμες δεν του επετράπη να πάει σε συγκεκριμένο αγιασμό σχολείου το 2012 για να αβανταριστεί κάποιος άλλος που τώρα το φυσά και δεν κρυώνει, κατάφερε να μπει στην τριάδα και σε απόσταση βολής από τον πρώτο ενώ μέχρι ένα πολύ μεγάλο σημείο της καταμέτρησης βρισκόταν αυτός μπροστά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι καλλιεργείται ένα κλίμα πριν καν συνέλθει σε σώμα το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να εξωθηθεί εκτός της... πόλης του Βασίλη Ζορμπά.

Ο απερχόμενος όμως αγνοεί δύο πράγματα:

α. πως για να κατέβεις υποψήφιος δήμαρχος ελάχιστη σημασία έχει αν θα παραμείνεις σε ένα φθαρμένο πολιτικά μαγαζί

β. ότι από τη λεγόμενη "ομάδα Ζορμπά" δηλαδή τους πολύ στενούς του συνεργάτες δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε ένας. Τυχαίο; Απεναντίας υπερκεράστηκαν ακόμη και από φρέσκα πρόσωπα στα τοπικά πράγματα.

Ίσως και για αυτούς τους τελικά τους λόγους να καλείται καιρό τώρα "απερχόμενος" και πολύ σύντομα "τέως".
Νεότερη Παλαιότερη