Τέλος τα « μαιμού» έργα πληροφορικής στο δημόσιο. 400 εκατ. ευρώ για νέες δράσεις

egov2Δεν θα υπάρχουν πλέον δυο επιχειρησιακά προγράμματα σε δυο διαφορετικά Υπουργεία που να έχουν έργα πληροφορικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Αυτό δήλωσε, μιλώντας στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης , η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. , η οποία ανακοίνωσε ότι το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση θα προβλέπει δράσεις  ύψους 400.000.000 ευρώ (ΕΚΤ & ΕΤΠΑ).

Η κυρία Χριστοφιλοπούλου, επισήμανε ότι  για πρώτη φορά υπάρχει μια Στρατηγική Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία έχει εγκριθεί σε ανώτατο επίπεδο από το Κεντρικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Η υφυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι  , έργα πληροφορικής τα οποία χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ, δεν θα εγκρίνονται εφόσον δεν πληρούν τις αρχές της Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, όπως, η διαλειτουργικότητα, η διαφάνεια, η βιωσιμότητα των συστημάτων, η απλοποίηση, η φιλικότητα προς το χρήστη και η ασφάλεια. Αυτές οι αρχές πρέπει να διέπουν όλα τα έργα πληροφορικής της επόμενης περιόδου.

Το «Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014 – 2020», θα ανέβει στο Οpengov για διαβούλευση σε λίγες ημέρες και «αφού δούμε τα σχόλια και ολοκληρώσουμε το διάλογο με τους φορείς, θα οριστικοποιηθεί και θα πάει προς έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης» είπε .

Σύμφωνα με την κυρία Χριστοφιλοπούλου , το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δεν είναι απλώς ένας κατάλογος περιχαρακωμένων έργων αλλά έργα οριζόντια που αφορούν την ηλεκτρονική πλευρά της συνολικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του κράτους ή τομεακά που διαπερνούν ένα τομέα, όπως της δικαιοσύνης, όπου υπάρχουν σημαντικοί στόχοι για την διευκόλυνση – μέσω της τεχνολογίας – των διεργασιών απονομής δικαιοσύνης προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης.

«  Η Ελλάδα, τόνισε ,  θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα ενσωματώσει την οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα, με τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας σε προσωπικά δεδομένα και θέματα εθνικής ασφαλείας» και πρόσθεσε:

« Η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει. Για αυτό και για την επόμενη προγραμματική περίοδο υπάρχει η χρηματοδότηση έργων που στοχεύουν εκεί, που θα βοηθήσουν την ελληνική δημόσια  διοίκηση προς αυτή την κατεύθυνση και που θα διέπονται από τις αρχές της Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Τελείωσε η εποχή της απομόνωσης των έργων πληροφορικής και πάμε σε μια εποχή στρατηγικής και σχεδίων δράσης. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η νέα εποχή θα έχει την στήριξη όλων.

newsta.gr
Νεότερη Παλαιότερη