Ενίσχυση 1,3 εκατ. ευρώ στους δήμους για καταφύγια αδέσποτων ζώων

adespoto

Kαθορίστηκαν με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Καρασμάνη οι όροι και οι προϋποθέσεις , το ύψος της επιχορήγησης και η διαδικασία καταβολής της για τηνεπιχορήγηση των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.


Σύμφωνα με την απόφαση, δικαιούχοι της κρατικής επιχορήγησης, είναι οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι Δήμων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συνολικού προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ.


Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και η περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, εμβολιασμός, στείρωση, αποθεραπεία, υιοθεσία ή επανένταξη των αδέσποτων ζώων.


Τα κονδύλια που προβλέπονται στην Aπόφαση προέρχονται από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορούν τις νόμιμες, εγκεκριμένες και βεβαιωμένες δαπάνες των Δήμων ή των Συνδέσμων Δήμων, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, για τα οικονομικά έτη 2010, 2011, 2012 και 2013.


«Σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, εκπληρώνουμε μια σημαντική χρηματοδοτική υποχρέωση της Πολιτείας έναντι των Δήμων, οι οποίοι σε συνεργασία με Φιλοζωικά Σωματεία μεριμνούν για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων προς όφελος της δημόσιας υγείας και της υγείας και ευζωίadespotaας των ζώων συντροφιάς», δήλωσε μετά την υπογραφή της απόφασης ο κ. Καρασμάνης.


Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) στις αρχές του έτους είχε προειδοποιήσει για “ορδές αδέσποτων” και κάλεσε τον τότε υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη να λάβει προληπτικά μέτρα επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα εκρηκτικό πρόβλημα που προσβάλλει τη χώρα και την κοινωνία μας.


Συγκεκριμένα, ζητούσε την τροποποίηση του άρθρο 5 του νόμου 403912 που αναφέρεται στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων και την περίληψη της πρότασης για έκδοση ενός επιπλέον παραρτήματος του νόμου που θα οδηγήσει σε πλήρη ιχνηλασιμότητα των γεννήσεων και θα επιφέρει πρόστιμα στους παραβάτες.


Διαφορετικά, επισήμανε η ΠΦΠΟ, ιδιοκτήτες ζώων, κυνηγοί, ερασιτέχνες εκτροφείς κλπ , κάτω από το προκάλυμμα , ότι δεν αναπαράγουν για εμπορικούς σκοπούς, θα παράγουν έμμεσα χιλιάδες αδέσποτα ζώα”.


Νεότερη Παλαιότερη