Mετά την ανατροπή...Του Νίκου Σόβολου

paper_boat

Τώρα που πέρασαν αρκετές μέρες, απ' την Δημοτική εκλογή στην πόλη μας, πιστεύω ότι μπορούμε να εξάγουμε με ψυχραιμία και μετριοπάθεια τα συμπεράσματα μας, χωρίς τον κίνδυνο υπερβολών που ελλοχεύουν στην θερμή ατμόσφαιρα των πρώτων ημερών.

sovolosΤου Νίκου Σόβολου

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη για την πόλη μας, αφού συνήθως τότε οι πολίτες αποφασίζουν για να επικροτήσουν ή ν' απορρίψουν την απερχόμενη Δημοτική Αρχή που πέραν του απολογισμού του όποιου έργου της, εξακολουθεί να ασκεί στους πολίτες την επιρροή της, μέσα από τους μηχανισμούς της εξουσίας που επηρρεάζουν λίγο ως πολύ την επιλογή τους.

Έτσι φυσιολογικά η απερχόμενη Δημοτική αρχή, πήρε κεφάλι την πρώτη Κυριακή με το βασικό στοιχείο της πολιτικής της το έργο της και την αίσθηση που δημιούργησε στην κοινωνία ο απερχόμενος Δήμαρχος (δικαίως ή αδίκως δεν το εξετάζω) ως ο έντιμος  Δήμαρχος που νοικοκύρεψε τα οικονομικά του Δήμου και μάλιστα ύστερα από την σπάταλη και εν πολλοίς ύποπτη (κατά τον ίδιο) διοίκηση Γιαννακόπουλου, που με τη ρητορική αυτή, και τις σε υψηλούς τόνους κατηγορίες εναντίον της κέρδισε την εκλογή του 2010.

Η εβδομάδα πριν τον δεύτερο γύρο, αντί ο κ. Ζορμπάς να την αφήσει να κυλήσει ήρεμα, χωρίς υπερβολές και να διασφαλίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, υπερέβη την μόνιμη επιθετικότητα του κατά του τρίτου των εκλογών Γιαννακόπουλου συνέστησε συμμαχία μαζί του μετρώντας όχι πολιτικά αλλά αφελώς αθροιστικά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ανακοίνωση του περί εκτίμησης του έργου της διοίκησης Γιαννακόπουλου, και η παρουσία μαζί του στα διάφορα καταστήματα της πόλης μας, και η προφανής εκ μέρους του κ. Δημάρχου αποποινικοποίηση της θητείας του πρώτου,  σκίασε και ρυτίδιασε την εικόνα του ντόμπρου, έντιμου, ειλικρινούς Δημάρχου και δημιούργησε μια άλλη εικόνα του πολιτικού που παζαρεύει την επανεκλογή του, με κάθε τρόπο και μέσο που δεν διστάζει συμμαχίες χωρίς αρχές.

Απ' την άλλη μεριά ο Γιάννης Σταθόπουλος εισέπραττε τις δηλώσεις συμπάθειας από διακεκριμένα  πρόσωπα της πόλης, από υποψήφιους της Συμμαχίας Ευθύνης και από τους πολίτες χωρίς να μετακινηθεί καθόλου απ τις διακηρυγμένες αρχές του και χωρίς να επιζητεί συμμαχίες χωρίς αρχές, εμμένοντας στο κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του ατζέντας «μπροστά με την κοινωνία».

Η στάση του αυτή τον έκανε πιο ελκυστικό σε μια Ελληνική κοινωνία που ψάχνει με το φανάρι του Διογένη πρόσωπα με σταθερές διαχρονικές θέσεις κι απόψεις, καθάρισε την εκλογή του ύστερα από μια μακρά και κοπιώδη προεκλογική περίοδο.

Τέλος, το εκλογικό αποτέλεσμα επηρρέασε σαφώς και το γεγονός ότι μαζί με το 2ο γύρο των Δημοτικών εκλογών, διεξήχθησαν και οι Ευρωεκλογές που πέρα απ' την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στην κάλπη, εξέφρασαν και το γενικότερο πολιτικό μήνυμα.

 
Νεότερη Παλαιότερη