Δεκαπέντε ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές στην Αγία Παρασκευή

sxoleia_ekloges

Με τις δημοτικές εκλογές να έχουν περάσει πλέον στην πολιτική ιστορία της Αγίας Παρασκευής, μπορούμε να κάνουμε μερικές βασικές επισημάνσεις από τα όσα είδαμε και παρατηρήσαμε όλη αυτή την περίοδο.

του Στρατή Μαζίδη

Ας τις δούμε:

- Παρά την αύξηση κατά 11% του αριθμού των ψηφισάντων την πρώτη Κυριακή αλλά και των ψήφων της παράταξης που πρώτευσε, 6922 η παράταξη "Μαζί" το 2010, 8.003 η "Πόλη μας" ωστόσο ο αριθμός του πρώτου σε σταυρούς συνολικά ήταν μειωμένος. 821 το 2010 ο Γιάννης Γουργούλης, 807 το 2014 ο Κωνσταντίνος Τσιαμπάς.

- Οι συγκεντρώσεις δε λένε πάντα την αλήθεια. Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του δημάρχου, ιδίως στις γειτονιές υπολείπονταν σημαντικά τόσο αυτών του κου Σταθόπουλου όσο και αυτών του κου Γιαννακόπουλου. Ωστόσο πρώτευσε στην αναμέτρηση της 18ης Μαΐου.

- Επαληθεύθηκε η θεωρία αρκετών πως ο δήμαρχος πάντα κερδίζει την πρώτη Κυριακή καθώς έχει το μηχανισμό με το μέρος του.

- Δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή debate με αυστηρούς όρους και απαντήσεις εντός περιορισμένου χρόνου.

- Οι δημοσκοπήσεις, με εξαίρεση μια, δεν έπεσαν μέσα την πρώτη Κυριακή αλλά δικαιώθηκαν και οι τρεις τη δεύτερη ως προς το νικητή.

- Η κοινωνική πολιτική αποδίδει αν παρατηρήσουμε τη σταυροδοσία της κας Καψοκεφάλου και της κας Μουχτούρη από τη διοίκηση αλλά των κων Δημητρίου, Μυλωνάκη και Κουτσουρά από την αντιπολίτευση. Ωστόσο όπως διαπιστώθηκε τόσο το 2010, όσο και αυτή τη φορά, η απόδοσή της ξεκινά και εξαντλείται την πρώτη Κυριακή.

- Τα τεχνικά έργα βγήκαν ως προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο αλλά εκ του αποτελέσματος όχι ως προς το δήμαρχο. Επίσης η παράταξη της Συμμαχίας Ευθύνης, η συνέχεια δηλαδή των "Μαζί" δεν κατάφερε να πείσει την κοινωνία ως προς τα τεχνικά έργα που εκτελέστηκαν ή εκτελούνται στην πόλη ότι πολιτικά της "ανήκουν".

- Το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 55% ανανεωμένο.

- Ο πήχυς εισόδου σε αυτό έπεσε κατά 45 περίπου σταυρούς πλησιάζοντας κατά πολύ τον αριθμό 200.

- Οι επικοινωνιακές τεχνικές αγκαλιάσματος προσώπων και παρελθόντων διοικήσεων στο παρά πέντε, όταν μέχρι πρότινος απαξιώνονταν και καθυβρίζοντο, με την συνοδευόμενη ή μη ανταπόκριση, όχι μόνο δεν έπεισαν αλλά τελικώς λειτούργησαν αμφίπλευρα ως μπούμερανγκ τόσο στους ψηφοφόρους όσο και εσωτερικά με αρκετές αντιδράσεις εκατέρωθεν.

- Στο ψηφοδέλτιο της Πόλης μας, εισήλθαν στην 20αδα και μάλιστα σε πολύ καλές θέσεις άτομα που άφησαν πίσω τους στελέχη με μεγάλη προβολή αλλά και πέρασμα από θέσεις διοίκησης.

- Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα με σημαντικό αριθμό ψήφων παρά την πολιτική φθορά των περασμένων ετών και διοικήσεών του.

- Η έλλειψη αντιπολιτευτικού λόγου από τη Λαϊκή Συσπείρωση (δεν υπήρξε ούτε ένα Δ/Τ για θέμα της πόλης καθ'ολη την 4ετια μολονότι υπήρξαν αρκετά) της στοίχισε το δεύτερο δημοτικό σύμβουλο. Η εύκολη προσέγγιση είναι να αποδίδει κανείς τις εκλογικές απώλειες στο "Φυσάει κόντρα".

- Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση ή οι επιθέσεις στον αντίπαλο σε μη πολιτικό επίπεδο, δε γίνονται δεκτές από την κοινωνία.

- Αυτό που σημειώσαμε την περασμένη φορά, η τεράστια αύξηση κατά 7.700 ψηφοφόρους στην αναμέτρηση της Β' Κυριακής η οποία έδωσε τη δυνατότητα στην κοινωνία και όχι σε άλλους, να αποφασίσει ως αυτή έκρινε.

- Ο Βασίλης Ζορμπάς υπέπεσε στο λάθος του Βασίλη Γιαννακόπουλου το 2010. Εκτός από το επικοινωνιακό τσουνάμι του Σαββάτου που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Γιάννη Σταθόπουλου, ο δήμαρχος, αν κρίνουμε και από τις απευθείας αναθέσεις της μεσοβδομάδας (Παρασκευή), θεώρησε πως την Κυριακή των εκλογών θα πραγματοποιούσε υγιεινό περίπατο.

- Η υπομονή και η επιμονή στο τέλος δικαιώνονται. Η Νίκη και πάλαι ποτέ Συνεργασία Πολιτών είναι η μόνη ουσιαστικά παράταξη με συνεπή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια, μη εμφανιζόμενη δύο μήνες πριν τις εκλογές και μη εξαφανιζόμενη λίγο μετά, με πλήθος δράσεων σε θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικολογικά, τις οποίες συνεχίζει. Η κοινωνία τελικά την επιβράβευσε δίνοντάς της τη δυνατότητα να μεταγγίσει όλα αυτά και σε επίπεδο δήμου.

Να ΄μαστε καλά, σε 5 χρόνια πάλι!

 
Νεότερη Παλαιότερη