Το ταξίδι. Του Σπύρου Παπαγεωργίου

Departing

Αγία Παρασκευή 26 Μαΐου 2014

Είναι απίστευτο, μα όμως ειν’ αληθινό! Ένα ταξίδι ζωής δεκαοκτώ (18) ολόκληρων χρόνων, χθες Κυριακή 25 Μαΐου 2014, έφτασε στον τερματικό του σταθμό.

spiros_papageorgiou  Ήταν τότε, χειμώνας του 1996 που ξεκίνησε…, όπου συναντηθήκαμε μια χούφτα συμπολίτες, παλιοί Αγιοπαρασκευϊώτες οι περισσότεροι, για ένα και μοναδικό λόγο. Ήταν η αγωνία για το αύριο της πόλης μας, του ‘’μεγάλου μας σπιτιού’’, που μας έφερε σ΄ εκείνη τη συνάντηση. Δεν είχαν περάσει πολλά χρόνια, από τότε που το καταπράσινο προάστιο των Αθηνών και παραθεριστική κατοικία Αθηναίων, είχε άρχισε να μετατρέπεται βίαια σε μια ‘’σύγχρονη μεγαλούπολη...’’. Οι αλάνες και οι αυλές που παίζαμε άρχισαν να εξαφανίζονται. Η πόλη ένα τεράστιο εργοτάξιο και κάθε πολυκατοικία που χτιζόταν ένα μικρό χωριό. Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ‘‘ξένοι’’ και το μεγάλο μας πλέον ξενοδοχείο η «Η Αγία Παρασκευή» σε πλήρη ‘‘ανάπτυξη’’. Και όλα αυτά συνέβαιναν χωρίς ουσιαστικούς όρους και προϋποθέσεις αλλά και χωρίς υποδομές και δυνατότητες να εξυπηρετηθούν, διατηρώντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο, οι ανάγκες τόσων συνανθρώπων μας, οι οποίοι επενδύοντας τα όνειρα μιας ζωής, αγόραζαν ένα διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή. Μια πόλη σχεδιασμένη για να δεχθεί το πολύ 50.000 κατοίκους, έτρεχε αχαλίνωτα στην προοπτική να τους υπερδιπλασιάσει, πράγμα που τελικά το κατόρθωσε... Έτσι, το 1997 συγκροτήθηκε η Ανεξάρτητη Κίνηση «Συνεργασία Πολιτών» που πριν λίγα χρόνια ονομάσθηκε «Νίκη των Πολιτών».

Τα πράγματα όμως έδειχναν να ξεφεύγουν τελείως, όταν κάποιοι βάλθηκαν, τα πρώτα χρόνια της 10ετίας του 1990 και ήταν πολλοί αυτοί και ακολούθησαν διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά, να καταστρέψουν τον κήπο μας, τον Υμηττό μας και να μειώσουν τον δημόσιο ζωτικό χώρο που ανήκει σε όλους μας. Τότε ήταν που κάποιοι φίλοι είχαμε οργανώσει την κίνηση «Οι φίλοι του Τρελού» για την προστασία του Υμηττού δηλ. του ‘‘Τρελού’’ μας…

Άργησε αντικειμενικά αυτό ‘‘το ταξίδι’’ των 18 χρόνων, να φτάσει στον προορισμό του.Είχαμε όμως την τύχη να το ζήσουμε, να σταματήσουμε σε άπειρους σταθμούς, να συναντήσουμε νέους και παλιούς συμπολίτες στο δρόμο μας. Αρκετοί έμειναν κοντά μας, όμως ήταν και πολλοί αυτοί που για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά ήρθαν αλλά στη συνέχεια αποχώρησαν… Γιατί εδώ που τα λέμε ‘‘το ταξίδι’’ δεν ήταν εύκολο. Γιατί ήμασταν πάντα αντίθετοι στις παραδοσιακές λογικές ενασχόλησης με τα κοινά και το αποδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια… Αυτό ‘‘το ταξίδι’’ ήθελε εθελοντισμό, ανιδιοτελή προσφορά, κόπο, προσπάθεια, μεράκι! Για δέκα χρόνια βγάζαμε το περιοδικό «Εν Αγία Παρασκευή» και στη συνέχεια για άλλα τέσσερα χρόνια την εφημερίδα «Ένα παράθυρο στην πόλη». Με δεκάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο είχαμε μια συνεχή και πιστεύω συνεπή παρουσία στα πράγματα της πόλης αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο με τους εκπροσώπους μας κάθε φορά. Δεν υπήρξε ζήτημα της πόλης αλλά και άλλα γεγονότα ευρύτερου ενδιαφέροντος, που να μην τα αναδείξουμε.

Πολλά άλλαξαν γύρω μας όλα αυτά τα χρόνια, όπως και εμείς άλλωστε... Ένα όμως δεν άλλαξε και αυτό ήταν κάθε φορά το ζητούμενο, πάνω απ’ όλους και απ’ όλα, το αντικειμενικά τεκμηριωμένο καλό, διεκδικήσιμο και εφικτό για την πόλη και τους συμπολίτες μας. Απ’ αυτή την απλή αρχή πήγαζαν τα οράματα και οι στόχοι που θέταμε και μας ενέπνεαν για να συνεχίζουμε ‘‘το ταξίδι’’... Σ’ αυτό το ταξίδι οδηγός και πρωταγωνιστής στάθηκε ο γιατρός Γιάννης Σταθόπουλος και δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε αυτός! Ο αριστούχος μαθητής, ο υπότροφος φοιτητής, ο αυτοδημιούργητος και καταξιωμένος επιστήμονας, αυτός ο ενεργός πολίτης μιας ανώτερης ποιότητας, ανέλαβε, μας ενέπνευσε και οδήγησε ‘‘το ταξίδι’’ μας. Άλλωστε δεν υπάρχει πανελλαδικά, στο χώρο της αυτοδιοίκησης, παρόμοιο παράδειγμα!

 

Ο Γιάννης Σταθόπουλος είναι και πάλι οδηγός στο καινούργιο ταξίδι που ξεκίνησε την Δευτέρα 26 Μαΐου. Το νέο αυτό ταξίδι σας υποσχόμαστε πως θα είναι εντυπωσιακό και ιδιαίτερα μακρινό. Σ’ αυτό το ταξίδι σας καλούμε όλους ανεξαιρέτως για συνταξιδιώτες, με την προϋπόθεση όμως ότι συμφωνείτε με τις διακηρυγμένες και σταθερές αρχές της «Νίκης των Πολιτών», όπως αυτές σφυρηλατήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια για το καλύτερο αύριο του ‘’μεγάλου μας σπιτιού’’. Και το πετραδάκι που ο κάθε συμπολίτης μας μπορεί να προσφέρει για την υλοποίηση του ‘‘νέου ταξιδιού’’, είναι πολύτιμο!

Σας περιμένουμε λοιπόν. Το ταξίδι ξεκίνησε…!!!

 

Σπύρος Παπαγεωργίου

Οικονομολόγου/ MBA,

Ελεύθερος επαγγελματίας

Δημοτικός σύμβουλος
Νεότερη Παλαιότερη