Χάρη και στις ευρωεκλογές, η κοινωνία δεν άφησε τις παρέες να γράψουν ιστορία

tunnel

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δημαρχιακής θητείας είχαμε επισημάνει τη μεγάλη ανάγκη να μετάσχουν οι δημότες στις δημοκρατικές διαδικασίες καθώς όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ψηφισάντων, τόσο περιορίζεται η επιρροή των όποιων παρεών που είθισται να γράφουν ιστορία.

του Στρατή Μαζίδη

stratis  Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις της 18ης και της 25ης Μαΐου παρουσίασαν αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με το 2010. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα με αριθμούς επί των έγκυρων ψηφοδελτίων:

2010 - Α' Κυριακή 20.893  / 2014 - Α' Κυριακή  23.221  / αύξηση  11%

2010 - Β' Κυριακή 15.776  /  2014 - Β' Κυριακή 23.452  /  αύξηση 49%

Παρατηρούμε λοιπόν τα εξής:

> την πρώτη Κυριακή το ποσοστό του 11% μπορεί να ξεγελά ως προς την αύξηση της συμμετοχής αλλά καταγράφουμε συνολικά 2.500 παραπάνω ψήφους.

> τη δεύτερη Κυριακή η αύξηση είναι εκπληκτική τόσο σε ποσοστό, 49% (!) όσο και σε ψήφους, συνολικά 7.676, δηλαδή σχεδόν όσες ψήφους είχε λάβει ο κος Γιαννακόπουλος το 2010.

Βέβαια ας είμαστε ρεαλιστές. Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην κοινή διεξαγωγή με τις ευρωεκλογές και την πολιτική συγκυρία με το μήνυμα καταψήφισης της μνημονιακής κυβέρνησης και δευτερευόντως στην όποια αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών που αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.

Άρα λοιπόν από αυτή τη σκοπιά το πείραμα κρίνεται θετικότατο και η επόμενη δημοτική αρχή η οποία στηρίζεται εν πολλοίς στην κοινωνία, θα έχει τη σημαντική επιπλέον αποστολή, να οικοδομήσει πάνω σε αυτά τα νούμερα ώστε πρώτον να τα διατηρήσει και δεύτερον να τα διευρίνει όσον αφορά τη συμμετοχή και τον περιορισμό της αποχής.

Ωστόσο οφείλουμε να υπογραμμίσουμε και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών τα οποία κατά την άποψή μου άλλαξαν το αποτέλεσμα το τελευταίο διήμερο. Παραμερίζοντας τις εκτενείς αναφορές ως προς το τι και το πως για επόμενο άρθρο, το εξώφθαλμο κλείσιμο του ματιού της ηγετικής ομάδας της Συμμαχίας Ευθύνης και της "Μια γενιά μπροστά" αλλά ως επί το πλείστον της πρώτης, μέσα από αυτό το κινηματικό τσουνάμι που εκδηλώθηκε από καλοπροαίρετους υποψηφίους της πρώτης οι οποίοι εξετέθησαν εκλογικά ώστε να απομακρυνθεί ο Βασίλης Ζορμπάς, συν την έκφραση ξεκάθαρης θέσης είτε ευθέως είτε φωτογραφίζοντας το Γιάννη Σταθόπουλο από γνωστά άτομα της πόλης, είχε ως αποτέλεσμα περίεργες επισκέψεις και βαριά ζεϊμπέκικα με ...τραταρίσματα να πάνε στον κάλαθο των αχρήστων. Η επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας χτύπησε κόκκινο με νούμερα 16.000 την ημέρα και κατακόρυφη αύξηση χιλιάδων θέσεων στην Alexa. Το ίντερνετ λοιπόν έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση και το γκρέμισμα αυτού που επιχειρήθηκε να συμβεί, ταυτόχρονα με τη σκληρή δουλειά και των 65 υποψηφίων της Νίκης ολόκληρη την εβδομάδα ως το τελευταίο λεπτό που πίστεψαν στην ανατροπή.

Η κοινωνία άλλωστε εξαγριώθηκε με αυτές τις συμπεριφορές ορισμένων που θεωρούν ότι η πόλη αποτελεί τσιφλίκι τους ή 100.000 κάτοικοι πρέπει να είναι μπάλακι στα πολιτικά σχέδια ή κομματικά πιστεύω ή προσωπικά συναισθήματα του καθενός. Επίσης δεν ξεγελιέται από κάποιους οι οποίοι ενώ βαρούσαν παλαμάκια στις γυροβολιές και φιλιόντουσαν με όσους μέχρι χθες υβρίζοντο ή μιλούσαν για σταθερότητα ή έβαζαν στενά τους άτομα να καρφώνουν την επιλογή Γιάννη Σταθόπουλου, έτρεξαν πρώτοι πρώτοι να συγχαρούν το νέο δήμαρχο και τη δημοτική του ομάδα. Και το ξέρουν. Και το πιθανότερο είναι πως το ξέρει κι ο ίδιος.

Η κοινωνία λοιπόν στο πρώτο της ραντεβού με την ιστορία, έστειλε τις παρέες για βόλτα και πλέον δικαιούται την επόμενη ημέρα να έχει λόγο, να καταθέτει απόψεις, να συμπαρασταθεί σε αυτό το διαλυμένο πράγμα που θα παραλάβει σε τρεις μήνες η νέα δημοτική αρχή αλλά το βασικότερο, να έχει απαιτήσεις για ζητήματα υλοποιήσιμα διότι όταν της ζητήθηκε, έβαλε τόση πλάτη όση χρειάστηκε ώστε οι παρέες να περάσουν στην ιστορία και να μη την ξαναγράψουν για άλλη μια φορά.

Καλή εβδομάδα!

 

ΥΓ: προσεχώς περισσότερα ως προς τα γεγονότα των ημερών
Νεότερη Παλαιότερη