Σχολικές επιτροπές. Μια χαμένη ευκαιρία για ικανή διοίκηση, χρηστή διαχείριση, διαφάνεια και δημοκρατία

dimotiko-sxoleio-paidia-mathites

Του Αντώνη Παπάζογλου

Σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής ασφυξίας και περικοπής των δαπανών για την Δημόσια Παιδεία περίπου στο 50%, η Δημοτική Αρχή προκειμένου να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων, καλείται όχι μόνο να θέτει προτεραιότητες ενισχύοντας τις σχολικές επιτροπές, αλλά να ελέγχει και να παίρνει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την σωστή λειτουργία τους.

Η κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών, οι συνεδριάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, η έγκαιρη και ορθή ενημέρωση των μελών, η διαφάνεια, η ιεράρχηση των αναγκών για την κατανομή των διαθέσιμων ποσών στα σχολεία και φυσικά η τήρηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των επιτροπών, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία τους, την χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος υπέρ των σχολείων και την προστασία των δημόσιων σχολείων από ιδιωτικά συμφέροντα.

Δυστυχώς, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για τα σχολεία της πόλης μας, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Καμία ή ελάχιστες περιστασιακά, από τις παραπάνω προϋποθέσεις τηρήθηκαν το μεγαλύτερο διάστημα θητείας των σχολικών επιτροπών. Με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται και στο έγγραφο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων προς το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο πρόσφατα δημοσιεύτηκε από τοπική ιστοσελίδα, να εκκρεμούν οι εγκρίσεις των απολογισμών των προηγούμενων ετών λόγω ελλιπών στοιχείων και ενημέρωσης. Διαδικασία που θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί και για το 2013.

Και βέβαια καμία ευθύνη δεν μπορεί να έχουν οι σχολικές κοινότητες για τις παλινωδίες και την κακοδιαχείριση των υπευθύνων που ορίστηκαν από τον Δήμαρχο. Ο τρόπος λειτουργίας των επιτροπών, ο έλεγχος για το πώς αξιοποιούνται τα διαθέσιμα ποσά από τα σχολεία και πόσα χρήματα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε ποια χέρια, είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και των εκπροσώπων της, που οφείλουν ορθά και έγκαιρα να ενημερώνουν τα μέλη των σχολικών επιτροπών εξασφαλίζοντας έτσι την δημοκρατική λειτουργία και τον ουσιαστικό έλεγχο.

Δεν είναι λοιπόν μόνο «διαχειριστικές» οι ευθύνες (διαχείριση δημόσιου χρήματος) αλλά και πολιτικές. Για τον τρόπο που διοικεί και τις κατευθύνσεις που δίνει η Δημοτική Αρχή για την λειτουργία των Νομικών Προσώπων αλλά και για το πώς αντιλαμβάνεται την λειτουργία και την συντήρηση των σχολείων ως προτεραιότητα. Και η απερχόμενη δημοτική αρχή επέδειξε πρωτοφανή υποβάθμιση και απαξίωση όλης της διαδικασίας. Είναι άραγε αυτή πρακτική υπεράσπισης και στήριξης της Δημόσιας Παιδείας;

Σε μια περίοδο που τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά είναι στο επίκεντρο των νεοφιλελεύθερων αλλαγών με τα αποτελέσματα στην Παιδεία να τα βιώνουν ήδη τα παιδιά μας και τα σχολεία, ο Δήμος πρέπει να είναι ασπίδα προστασίας για την κοινωνία μας και η Παιδεία αφορά το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

Το μέλλον των παιδιών μας είναι το μέλλον της χώρας.

–Δεσμευόμαστε σαν Δημοτική Αρχή να κρατήσουμε ανοιχτό το διάλογο στην Πόλη για το τι Παιδεία θέλουμε, με πρωτοβουλίες, δράσεις, προτάσεις, συμβάλλοντας στην διαμόρφωση συσχετισμών υπέρ της υπεράσπισης της Ενιαίας Δημόσιας και δωρεάν Παιδείας.

–Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη για μια ικανή διοίκηση, χρηστή διαχείριση, δημοκρατία και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.

–Δεσμευόμαστε να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να υπερασπιστούμε στην πράξη και να διασφαλίσουμε πλήρως την λειτουργία των σχολειών μας και ως προς τις λειτουργικές ανάγκες τους, όσο και τις ανάγκες συντήρησης και ασφάλειας για τα παιδιά μας.

–Θέλουμε ουσιαστική μόρφωση και καλλιέργεια για όλα τα παιδιά μέσα από ένα δημόσιο σύστημα, με σωστά συντηρημένα σχολεία και ίσες ευκαιρίες χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Αυτό είναι το όραμα μας και καλούμε όλες και όλους τους συμπολίτες μας να το κάνουμε μαζί πραγματικότητα.

Αγία Παρασκευή 10 Μαΐου 2014

 

* Ο Αντώνης Παπάζογλου είναι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής, του Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων του 9ου Δημοτικού όπως και του 3ου Λυκείου, Αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της «Νίκης των Πολιτών Αγίας Παρασκευής».
Νεότερη Παλαιότερη