Xάνουν οι Πόλεις τον Έλεγχο από τις ''Έξυπνες" καινοτομίες;

cities


In Rio de Janiero's “Centro de Operacoes,” officials sit in a theater-sized room behind personal computer screens, while in front of them a giant screen beams out constant information on the city. These officials can monitor traffic, crime, flooding and energy use. They receive “crowd-sourced” information from citizens’ smart phones.VIA DINAMICARPNEUS.COM.BR



#Του ALEX MARSHALL στο Government technologyΑπό τους θερμοστάτες στους τοίχους μας μέχρι τους αισθητήρες στην άσφαλτο, η ψηφιακή τεχνολογία μας - το λεγόμενο Ίντερνετ  - διεισδύει και επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας.


Καθώς αυτή η τεχνολογία έρχεται στις πόλεις, είτε αυτές είναι ήσυχες προαστιακές περιοχές είτε  ζωηρά αστικά κέντρα, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τον τίτλο των «Έξυπνων πόλεων». Μαζί με άλλες λέξεις και φράσεις, όπως η έξυπνη ανάπτυξη και η βιωσιμότητα, μια έξυπνη πόλη μπορεί να είναι οτιδήποτε για οποιονδήποτε, και εδώ έγκειται ταυτόχρονα η χρησιμότητα και ο κίνδυνος της. Εγώ χρησιμοποιώ τον όρο για να περιγράψω το πάντρεμα των Τόπων μας με την επανάσταση των τηλεπικοινωνιών που έχει κυριαρχήσει κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των μικροτσίπς, του Διαδικτύου, των οπτικων ινών και των ευρυζωνικών δικτύων.


Επειδή αυτή η μεταμόρφωση είναι τόσο ευρεία και βαθιά, είναι αδύνατο να απαριθμήσουμε ή ακόμα και να ονειρευτούμε όλους τους διαφορετικούς τρόπους που θα μπορούσαμε να αναμορφώσουμε τις κοινότητές μας, περισσότερο από όσο θα μπορούσαμε πριν από 100 χρόνια να ονομάσουμε όλους τους τρόπους που θα χρησιμοποιούσαν οι τότε νέες τεχνολογίες ηλεκτρικής ενέργειας ή τηλεφωνικών υπηρεσιών. Αλλά μπορούμε να παραθέσουμε μερικούς από τους τρόπους που οι ψηφιακές τεχνολογίες χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για αισθητήρες σε υπονόμους, κάμερες αναγνώρισης προσώπων σε πλατείες και μεμονωμένα φώτα στους δρόμους που ελέγχονται μέσω γραμμής από ένα γραφείο του Δημαρχείου. Νέες πόλεις προκύπτουν, όπως το Songdo στη Νότια Κορέα ή άλλες στη Μέση Ανατολή.


"Η παλιά πόλη του σκυροδέματος, του γυαλιού και του χάλυβα κρύβει σήμερα ένα τεράστιο υπόγειο κόσμο ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού", γράφει ο Anthony M. Townsend στο Smart Cities: Big Data, Civic Hackers, and the Quest for the New Utopia. “Από τότε που τοποθετήθηκαν αγωγοί ύδατος, σωλήνες αποχέτευσης, σήραγγες του μετρό, τηλεφωνικές γραμμές και καλώδια ηλεκτροδότησης πριν από ένα αιώνα, δεν έχουμε εγκαταστήσει τόσο τεράστιες και πολύπλευρες νέες υποδομές για τον έλεγχο του φυσικού κόσμου."


Αλλά, όσο θαυμαστές και αν είναι οι νέες αυτές τεχνολογίες, θα πρέπει να θυμηθούμε μια παλιά αλήθεια: Είτε πρόκειται για μικροτσίπ είτε για ολόκληρο το Διαδίκτυο, είναι απλά εργαλεία που προσφέρουν δύναμη και δυνατότητες σε όποιον τα χειρίζεται. Έτσι, είναι σημαντικό να ξέρουμε και να σκεφτούμε ποιος πρέπει να έχει και να ελέγχει αυτά τα εργαλεία. Ένας αστυνομικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τις κάμερες αναγνώρισης προσώπων του δρόμου με λογισμικό για να αναγνωρίσει έναν κλέφτη, ή ένας δικτάτορας μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να κυνηγήσει  τους διαφωνούντες. Μέχρι στιγμής, διαφορετικές πόλεις, ακόμη και εντός της ίδιας χώρας απαντούν σε αυτό το ερώτημα με διαφορετικό τρόπο.


Ένα σαφές αποφασιστικό σημείο για τις πόλεις και τα κράτη είναι πόσο κρατούν τον έλεγχο στα χέρια τους, και πόσο τον δίνουν σε ιδιωτικές εταιρείες. Ενώ εμπλέκονται αμέτρητες ιδιωτικές εταιρείες, τρεις μεγάλες εταιρείες, η IBM, η Cisco και η Siemens, χρησιμοποιούν την ετικέτα "έξυπνες πόλεις", με διάφορους τρόπους, και έχουν προσελκύσει μεγάλο μέρος της προσοχής. Έχουν χαράξει διαφορετικές θέσεις, αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η λέξη για οτιδήποτε κάνουν αυτές οι  γιγαντιαίες εταιρείες.


Η Siemens, ένας παγκόσμιος κολοσσός ιδρύθηκε στη Γερμανία στα μέσα του 19ου αιώνα, η οποία συχνά συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες, για την εγκατάσταση εσωτερικών συστημάτων για την καλύτερη διαχείριση κτιρίων, καθώς και με δημόσιους οργανισμούς. Αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με την Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών της Νέας Υόρκης για την ψηφιοποίηση παλαιών συστημάτων στο μετρό που ξεχωρίζουν τους συρμούς μεταξύ τους.
Η Cisco, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Silicon Valley η περιουσία της οποίας αυξήθηκε από τους routers, προμηθεύει ένα μεγάλο μέρος του υλικού για τις πόλεις, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων ψηφιακών πόλεων από το μηδέν. Η Cisco σχεδίασε και κατασκεύασε τα ψηφιακά συστήματα για το Songdo, τη νέα υπό κατασκευή έξυπνη πόλη στη Νότια Κορέα.Η IBM, η οποία πωλεί τα πακέτα του λογισμικού για τις έξυπνες πόλεις , αναφέρει ότι έχει ήδη συνεργαστεί με περισσότερες από 2.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο για την εγκατάσταση συστημάτων τα οποία εποπτεύουν και αναλαμβάνουν δράση ταυτόχρονα μεταξύ των πολλών συστημάτων που αποτελούν μέρος μιας πόλης της σύγχρονης εποχής.


Ένα από τα κορυφαία παραδείγματα της IBM είναι το Ρίο ντε Τζανέιρο, μια πόλη που προετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, ανακτώντας από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2010. Σε ένας νέο κτίριο, το οποίο ονομάζεται "Centro de Operacoes'', οι υπάλληλοι κάθονται σε μια κινηματογραφικού μεγέθους αίθουσα πίσω από τις οθόνες προσωπικών υπολογιστών, ενώ μπροστά τους μία γιγαντιαία οθόνη δίνει συνεχόμενες πληροφορίες για την πόλη. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν να παρακολουθούν την κυκλοφορία, την εγκληματικότητα, τις πλημμύρες και τη χρήση της ενέργειας. Λαμβάνουν πληροφορίες που προέρχονται από τα smart phones των πολιτών. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα συστήματα λειτουργούν με τη συλλογή όλων αυτών των δεδομένων - που συχνά αποκαλούνται Big Data - από πολλές πηγές, τα οποία στη συνέχεια αναλύονται για συγκεκριμένη χρήση. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση μπορεί να αποτραπεί πριν συμβεί, ή οι δρόμοι να επισκευάζονται αμέσως μόλις έχει γίνει η ζημιά. Η κατανάλωση νερού μπορεί να ρυθμιστεί. Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται και οι πόλεις αναπτύσσονται άνετα με αυτόν τον τρόπο, ο στόχος είναι να επιταχυνθεί ο κύκλος συλλογής και ανάλυσης δεδομένων και στη συνέχεια η ανταπόκριση να είναι άμεση.


Αυτές οι εταιρείες προσφέρουν στις πόλεις υπηρεσίες και τεχνογνωσία για μείωση του κόστους σε σύντομο διάστημα.  Αλλά επίσης μπορούν να δεσμεύσουν τις πόλεις στο να χρησιμοποιούν μη ανοιχτά συστήματα που μειώνουν τα κίνητρα για να καλλιεργήσουν την in-house εμπειρία. Ωστόσο, μπορεί το Ρίο ντε Τζανέιρο πραγματικά να εγκαταλείψει το Intelligent Operations Center της IBM, τώρα που είναι έτοιμο και λειτουργεί;


Αυτές δεν είναι νέες καταστάσεις. Τα κράτη και οι πόλεις τον περασμένο αιώνα ήρθαν σε επαφή με το σιδηρόδρομο, τις εταιρείες υδάτων, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεφωνίας. Διάφορες πόλεις και πολιτείες έχουν κάνει διαφορετικές επιλογές. Αυτές που εξακολουθούν να το κάνουν καλά είναι οι εκατοντάδες των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και των συνεταιρισμών ενέργειας, οι οποίες αναπτύχθηκαν από βαθιές πολιτικές μάχες, πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για το ποιος θα ελέγχει τις ζωτικές και ακόμη αναδυόμενες αγορές τεχνολογίας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εταιρείες αυτές κυμαίνονται σε μέγεθος όπως ο γιγάντιος Los Angeles Department of Water and Power, ο οποίος παρέχει πολύτιμο νερό και ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους και σε εταιρείες κοινής ωφέλειας που εξυπηρετούν μικρές πόλεις στη Βόρεια Καρολίνα.


Οι πόλεις που επέλεξαν την προσέγγιση αυτή, κατά τη διάρκεια των έντονων αντιρρήσεων των ιδιωτικών εταιρειών κοινής ωφέλειας, γενικά πήγαν καλά. Το Λος Άντζελες, για παράδειγμα, δεν επηρεάστηκε από τις αυξομειώσεις των τιμών των εταιριών κοινής ωφέλειας στην Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, το οποίο πολλοί πίστευαν ότι συνέβη όταν οι εταιρείες ενέργειας όπως η Enron αναμόχλευσε την αγορά και τα τιμολόγια ρεύματος.

Ορισμένες πόλεις και πολιτείες έχουν ήδη δει τις ομοιότητες στην σημερινή αγορά με αυτή τη κατάσταση και έχουν εγκαταστήσει τα δικά τους δίκτυα οπτικών ινών και ευρυζωνικών συνδέσεων, και λένε "Όχι ευχαριστώ" σε ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό είναι τελευταία τάση των δημοτικών δικτύων οπτικών ινών η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κοινότητες, περιφέρειες ή ακόμη και κράτη που παρέχουν όχι μόνο ευρυζωνικές υπηρεσίες, αλλά και τηλεφωνικές υπηρεσίες, καλωδιακή τηλεόραση και έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλές είναι μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις, συνήθως αυτές που έχουν ήδη μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να αξιοποιήσουν.


Η Chattanooga έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο οπτικών ινών που λειτουργεί από τον οργανισμό της πόλης EPB, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1930 για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια. Το Μπέρλινγκτον, Vt., έχει ένα δίκτυο οπτικών ινών σε όλη την πόλη που εξυπηρετεί 16.000 νοικοκυριά και 2.000 επιχειρήσεις, κτισμένα ανεξάρτητα από καλωδιακές ή άλλες ιδιωτικές εταιρείες κοινής ωφέλειας. Άλλες πόλεις με παρόμοια δίκτυα περιλαμβάνουν το Thomasville, GA, την Ισπανική Fork, την Γιούτα, και το Clarksville, Tenn.


Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Όπως συνέβη και με την ηλεκτρική ενέργεια στις αρχές του 20ου αιώνα, οι ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων κολοσσών όπως η Comcast, αγωνίζονται για να σταματήσουν αυτό το κίνημα. Προφανώς φοβούνται την κυβέρνηση ως ανταγωνιστή. Έχουν ασκήσει αγωγές για να επιβραδύνουν τις πόλεις από την εγκατάσταση ή τη χρήση δικτύων οπτικών ινών, και έχουν πιέσει, συχνά με επιτυχία, πολιτειακά νομοθετικά σώματα να απαγορεύσουν τέτοιου είδους δίκτυα. Περίπου οι μισές πολιτείες συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Καρολίνας, το Τέξας και τη Μινεσότα, έχουν νόμους που εμποδίζουν ή δυσκολεύουν τις πόλεις να ιδρύσουν τα δικά τους ευρυζωνικά δίκτυα. (Είναι σαν το Poland Springs ή η Perrier να πιέζουν τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να σταματήσουν τις πόλεις από τη δημιουργία δημόσιων συστημάτων ύδρευσης.) Το FCC συζητά τώρα το ενδεχόμενο να επεμβαίνει στις ακυρώσεις αυτών των τοπικών απαγορεύσεων, ώστε οι πόλεις να μπορούν να προχωρήσουν.


"Κάθε κοινότητα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της ποια είναι η καλύτερη λύση , αλλά πολλοί νόμοι του κράτους παίρνουν την απόφαση αυτή από τα χέρια τους», λέει ο Christopher Mitchell, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας της Κοινότητας ευρυζωνικού δικτύου μέσω του Ινστιτούτου για την Τοπική αυτοδυναμία, στη Μινεάπολη.


Ενώ οι πόλεις μας θα γίνουν αναμφίβολα πιο έξυπνες με τρόπους που είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές στις πόλεις τα τελευταία χρόνια απαίτησαν ριζικές πολιτικές αναμορφώσεις περισσότερο από την ψηφιακή τεχνολογία. Αυτές περιλαμβάνουν την βιώσιμη κυκλοφοριακή κίνηση η οποία αναπτύχθηκε μέσα από τη σκέψη ότι οι δρόμοι μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός αγωγούς για τα αυτοκίνητα. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε μετατροπή τμημάτων των δρόμων σε ποδηλατόδρομους και δημόσιες πλατείες, καθώς και στη μείωση των πάρκινγκ. Έχει οδηγήσει σε δημόσια προγράμματα κοινής χρήσης ποδηλάτων τα οποία κάνουν χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν αναμφισβήτητα χωρίς αυτήν.


Οι άνθρωποι ζητούσαν δημόσια προγράμματα κοινής χρήσης για ποδήλατα πριν από δύο γενιές και υπήρχαν κάποιες περιορισμένες προσπάθειες. Αυτό που το έκανε δυνατό σήμερα δεν είναι τόσο η ψηφιακή τεχνολογία αλλά το θάρρος των πόλεων να εξερευνούν τα μέσα για τη ελεύθερη διανομή ποδηλάτων και να ενθαρρύνουν τη χρήση τους. Αναμφίβολα η καλύτερη από τις έξυπνες πρωτοβουλίες της πόλης εδώ και δεκαετίες, ως εκ τούτου, επίσης, θα συνδυάσει γόνιμα την φαντασία, την τεχνολογία και την πολιτική βούληση.


Βιογραφικό: Ο Alex Marshall είναι αρθρογράφος του Governing Magazine και ανώτερος συνεργάτης στο The Regional Plan Association στη Νέα Υόρκη. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το The Surprising Design of Market Economies . Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του στο : alex@rpa.org



Νεότερη Παλαιότερη