Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου - Φλατσούση: Πολιτισμός και αντίο!

katerinaΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟ!

Κι όμως, συνδέονται αυτά τα δύο.

 

Πολιτισμός για τον καθένα από εμάς είναι κάτι διαφορετικό.

Είναι μια έννοια ορισμένη, συγκεκριμένη. Ευρεία και παράλληλα αφηρημένη.

Με απλά λόγια, καθείς από εμάς μπορεί, ανάλογα με την κουλτούρα του, να κόβει και να ράβει στα μέτρα του, την έννοια του πολιτισμού.

Γενικότερα, η έννοια του πολιτισμού κινείται μέσα στα προσωπικά πλαίσια αναζητήσεων, προτεραιοτήτων, παρεμβάσεων και έκφρασης του καθενός μας.

Προσωπικά και πρώτα απ όλα, πιστεύω πως είναι ο αυτοσεβασμός, που, κατ’ επέκταση, είναι και σεβασμός για το διπλανό μας.

Από εκεί ξεκινούν όλα. Από τη διάθεσή μας, δηλαδή, να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τα δικαιώματα του παιδιού μας, του συντρόφου μας, του φίλου μας, του συγχρωτιζόμενου, του συνεργάτη, του συνδημότη μας, πράγμα που οδηγεί σε συλλογικές αποφάσεις και ομαδικές λειτουργίες και όχι σε προσωποκεντρικά σχήματα, τροφοδοτούμενα από προσωπικές απολαβές, από κομματικές ματαιοδοξίες και από, ενίοτε, ανταγωνιστικές παραταξιακές μετακινήσεις και διεισδύσεις σε άλλους, διαφορετικούς χώρους με μοναδικό στόχο και σκοπό τον αντιπερισπασμό και την επίδειξη δύναμης.

Δεν δηλώνω ενάντια στα παραταξιακά ανοίγματα, δηλώνω ενάντια στα κλεισίματα που απορρέουν από υποσχέσεις, που, τελικά, έχουν σα μοναδικό κίνητρο τη μετατόπιση ψήφων και όχι τη μετάγγιση ιδεών, θέσεων και οραμάτων.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά, εδώ και 20 περίπου χρόνια, με καθιστά υπερήφανη, αφού υπηρέτησα πιστά την πόλη μου, κυρίως, μέσα από το γονεϊκό κίνημα και τον πολιτισμό.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ ήταν πάντα, το μοίρασμα των απόψεων που επιτυγχάνεται μέσω του πολιτισμού.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ ήταν πάντα, το ξεσήκωμα των συνειδήσεων που κατακτάται μέσω του πολιτισμού.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ ήταν πάντα, η καθημερινή διεκδίκηση δικαιωμάτων που κερδίζεται μέσω του πολιτισμού.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ ήταν πάντα, η συνύπαρξη όλων των τάσεων και η αλληλοτροφοδότησή τους, που εδραιώνεται μέσω του πολιτισμού.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ ήταν πάντα, η προσέγγιση των δημοτών και η δημιουργία μιας φίλης πόλης με ανθρωποκεντρικό πρόσωπο.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ ήταν να κατακτηθούν όλα αυτά μέσω των αυτοδιοικητικών δομών, που μόνο ο πολιτισμός μπορεί να λαξεύσει, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε, πλέον, για ουσιώδεις αλλαγές. Και ίσως για ριζικές ρήξεις και ανατροπές, που μόνο μέσα στον πολιτισμό γεννιούνται και μέσα στους κόλπους του υλοποιούνται.

Στο στόχαστρό μου δεν βρέθηκε ποτέ ο πολιτισμός ως πολιτική αναγκαιότητα, ως ψηφοθηρική σκοπιμότητα και, φυσικά, δεν θα μπορούσα να ασπαστώ, ούτε γι αστείο, απόψεις που θέλουν τον πολιτισμό υποταγμένο, στην όποια κομματική ή παραταξιακή μεθόδευση, βούληση, ωφέλεια.

Ορμώμενη από τέτοιες πεποιθήσεις που κάποιοι επικεφαλής είχαν το θράσος να ονομάσουν «εγωισμό» ή «ιδιοτροπία» και έχοντας βιώσει αρκετά χρόνια τις νοοτροπίες των παρατάξεων εκ των έσω, αφού υπήρξα ιδρυτικό μέλος των δημοτικών παρατάξεων «ΠΟΛΗ ΖΩΗΣ» και «ΜΑΖΙ» που έφτασε σήμερα 2 μήνες πριν τις εκλογές να ονομάζεται (χωρίς τη συμμετοχή μου στη διαδικασία), «συμμαχία ευθύνης» και βλέποντας πως, μέσα σ’ αυτές, το μόνο που δεν υφίσταται είναι ο σεβασμός των ρόλων, της άποψης, της προσφοράς, της προσωπικής αξίας, της γνώσης και των δυνατοτήτων του συμπορευόμενου και συμβαδίζοντα στον ίδιο χώρο,

ΔΗΛΩΝΩ πως στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, το Μάη του 2014, δεν θα είμαι υποψήφια δημοτική σύμβουλος και, φυσικά, εύχομαι στη νέα παράταξη του Βασίλη Γιαννακόπουλου, τον οποίο έχω, ήδη, ενημερώσει για την αποχώρησή μου, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Και για να προλάβω σκέψεις και συνειρμούς, καλοπροαίρετες ή κακοπροαίρετες απόψεις και ρήσεις, δηλώνω πως: στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές δεν θα είμαι υποψήφια σε καμία δημοτική παράταξη, αφού θεωρώ ότι η ανατροπή που χρειάζεται η πόλη μας, δεν βρίσκεται μέσα σε στερεότυπα κλισέ πολιτικών εξαγγελιών και προγραμμάτων με επαναλαμβανόμενους συγκαλυμμένους λαϊκισμούς, ούτε σε ηγετικές μεγαλόστομες τοποθετήσεις, αλλά σε ριζοσπαστικές-αντικομφορμιστικές απόψεις, που μπορούν να γίνουν δραστικές πράξεις και εργαλεία αναβάθμισης της καθημερινότητας των ανθρώπων που ζουν, περπατούν, ανασαίνουν, γεννούν, ονειρεύονται σ’ αυτήν την πόλη.

Συνδημότισσες-Συνδημότες, εις το επανειδείν!

 

Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση

π. Δημοτική Σύμβουλος

π. Πρόεδρος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου
Νεότερη Παλαιότερη