Παναγιώτης Πανταζής: Η τοπική αυτοδιοίκηση στην εποχή μας και η μετατροπή της σε ετεροδιοίκηση

«Η τοπική αυτοδιοίκηση στην εποχή μας και η μετατροπή της σε ετεροδιοίκηση»


H Διαπίστωση

pantazis (2)Βιώνοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ετών θεωρώ πως πλέον είναι κοινή διαπίστωση ότι η οικονομική κρίση, η οποία ενισχύεται έως και σήμερα διαμέσου επαναλαμβανόμενων λανθασμένων πολιτικών επίλογων, επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία, την κοινωνία καθώς και στους επιμέρους οργανικούς θεσμούς της, όπως αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο πολίτης δεν αποτελεί πλέον επίκεντρο των εξελίξεων.

Οι Ευρωπαϊκές μελέτες

Αλήθεια με ποιον τρόπο η οικονομική κρίση στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας έχει επηρεάσει τις τοπικές αυτοδιοικήσεις; Με ποιο τρόπο αντέδρασαν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις και οι εθνικές κυβερνήσεις; Ανακαλώ συντόμως ορισμένα από τα παραπάνω, ως βασικά ερωτήματα που είχαν τεθεί 5 χρονιά πριν, το 2009 στη σύνοδο των υπουργών  στην Ουτρέχτη. Τα δε συμπεράσματα, βασισμένα και μόνο στα πιο συντηρητικά δεδομένα, τα οποία εκπονήθηκαν από μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τοπική και Περιφερειακή Δημοκρατία, απο το Συμβουλίο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών καθώς και από  ομάδα ανεξάρτητων παρατηρητών επιβεβαιώνουν δυστυχώς την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης. Τονίζεται μεταξύ των άλλων η αύξηση της ανεργίας, η υλική στέρηση, ιδιαίτερα σε παιδιά και ηλικιωμένους και η ευρύτερη αποδυνάμωση των κοινωνικών δομων.

Το Διακύβευμα

Μα αυτές είναι οι συνέπειες της κρίσης, ποίο είναι το διακύβευμα όμως; Πράγματι απο την πρώτη κιόλας ανάγνωση των στοιχείων, η ανεργία, η αποδόμηση της αγοράς και των εργασιακών κεκτημένων, η φτοχωποίηση της κοινωνίας λειτουργούν ως αδιάψευστοι μάρτυρες αυτού του εγκλήματος. Αυτό όμως που δε φαίνεται και δε συλλαμβάνεται στην πρώτη αυτή προσέγγιση είναι οι μεσομακροπρόθεσμες αποδιαρθρωτικές συνέπειες στις δομές και τη λειτουργία της κοινωνίας. Συνέπειες που μελλοντικά θα αποδειχθούν, πιθανότατα, ως οι πλέον οδυνηρές. Στο πλαίσιο αυτό η σημερινή κρίση αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία της Τ.Α. ως πηγής πρωτογενούς εκπροσώπησης των πολιτών και ως θεσμικού φορέα οργάνωσης του «τόπου», ενώ συνάμα προβάλλει τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς της.

Η κεντρική εκτελεστική εξουσία

Πως φτάσαμε όμως μέχρι εδώ, πάλι οι πολίτες είναι υπεύθυνοι; Οι αποφάσεις της κεντρικής πολιτικής εξουσίας προωθώντας διατάξεις και νόμους εχθρικούς ως προς την τοπική αυτοδιοίκηση (βλ Καλλικράτης) είναι αυτές που απαξίωσαν τον θεσμό. Mετέτρεψαν την αυτοδιοίκηση σε ετεροδιοικηση και ο πολίτης πλέον φαντάζει ασήμαντος και χαμένος μέσα σε ένα πολύπλοκο και δαιδαλώδες σύστημα. Καλείται λοιπόν η Τ.Α να επωμισθεί πολύ σημαντικές αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους συνολικά, με σκληρούς όμως, όρους που επιβάλλουν οι επιπτώσεις της κρίσης και των μνημονίων. Αποκτά, δηλαδή, η Τ.Α. μια συνεχώς επιπλέον διαχειριστική ευθύνη χωρίς το επαρκές υπόβαθρο.

Οι αιρετοί της πόλης μας

Αλήθεια σε αυτό το σημείο δεν θα έπρεπε να γίνει ένας απολογισμός, ο δικός μας, ο τοπικός; Τι έχουν να προσδώσουν οι προηγούμενες, "ανεξάρτητες" σήμερα, Δημοτικές παρατάξεις (κος Ζορμπάς και κος Γιαννακόπουλος); Μιλάμε για αυτές τις παρατάξεις που σήμερα παρουσιάζονται ως να έχουν βυθίσει τις συμαδουρες τους κάτω από την επιφάνεια και να έχουν αποτινάξει τα πολιτικά βαρίδια του παρελθόντος. Δεν φέρουν καμία ευθύνη για την "δράση" τους και για τις πολιτικές τους αποφάσεις ή ακόμα χειρότερα για την ενορχηστρωμένη τους ανυπαρξία όλο τον προηγούμενο καιρό; Μάλλον θα πρέπει να είναι μεθυσμένες ζώντας την δική τους Αραβική άνοιξη! Ένα είναι σίγουρο ότι είναι υπόλογοι απέναντι στους συνδημότες μας αφού ακολούθησαν πιστά εντολές αποδόμησης, απαξιώνοντας την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνική πολιτική.

Η δική μας πρόταση

Στο δυσμενές αυτό περιβάλλον που λειτουργούμε και έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες επισημαίνονται δύο προοπτικές ως απάντηση στις σαρωτικές αλλαγές των εχθρικών «μεταρρυθμίσεων». Η μία αφορά στην αξιοπρόσεκτη προσπάθεια των μελλοντικων Δημοτικών Αρχων με πρωτοβουλίες και υιοθέτηση καινοτόμων δράσεων ώστε να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών τους και η άλλη στην αφύπνιση και στράτευση της Κοινωνίας των Πολιτών που μέσα από μια πληθώρα κινηματικών πρωτοβουλιών, φορέων και άτυπων θεσμών θα προβάλλουν τις έννοιες κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στην παράταξη μας, "Νίκη των Πολιτών Αγίας Παρασκευής", σε αυτές ακριβώς τις ιδέες βασίζουμε την δράση μας και από αυτές τις αξίες εμπνεόμαστε. Αποτελεί ύψιστο χρέος και αρχή μας όλοι εμείς που πιστεύουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργήσουμε ως δυνητικοί σταθεροποιητές στη διαδικασία άμβλυνσης των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης. Αυτό διασφαλίζεται από μια αμφίδρομη και δυναμική σχέση με τον πολίτη που προωθούμε και όχι με ένα δημαρχοκεντρικο και απρόσωπο εκτελεστικό πρότυπο.

Όλοι εμείς στην ΝΊΚΗ πιστεύουμε πως η κοινωνία η οποία έχει δοκιμαστεί σκληρα ολα τα προηγούμενα έτη θα συμπορευθεί αυτήν την φορά στον κοινό μας αγώνα για την ανάδειξη του θεσμου της Τ.Α , για την ουσιαστική αλλαγή της εικόνας της πόλης, για την πρωτογενή εκπροσώπηση των πολιτών, για την αναδιοργάνωση και αναμόρφωση με σκοπό την ευημερία και την ευπρεπή διαβίωση.

"Με ενεργό τον πολίτη αλλάζουμε την πόλη μας, υπερασπιζόμαστε την κοινωνία"


ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛ.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

Αναπληρωματικο Μελος του Καταναλωτικού Συνεταιρισμου “ΠΑΝΔΩΡΑ”

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Νεότερη Παλαιότερη